Aşırı terlemenin nedenleri nelerdir?

Aşırı terlemenin nedenleri nelerdir

Aşırı terleme, sosyal hayatta sıkıntı yaratan bir hastalıktır. Bazı insanlar ellerden, koltuk altı, baş ve ayaklar gibi bölgelerinden olduğu gibi tüm vücutlarından terleyebilir. Vücutta bulunan sempatik sistem denilen sinirlerin fazla çalışması fazla terlemeyi ortaya çıkarır. Ergenlik, menopoz, hamilelik dönemleri, kullanılan bazı ilaçların yan etkisi, psikiyatri ilaçları, stres ve enfeksiyonlar fazla terlemeye neden olabilir.

Terlemeye neden olan bazı hastalıklar da vardır. Zehirli guatr, testosteron azlığı, kan şekeri düşüklüğü, diyabet ve böbrek üstü bezi tümörleri terlemeye neden olur.

Tiroid bezi fazla çalışması:

Kanda tiroid hormonu fazla olması terleme, iştahsızlık, çarpıntı, sinirlilik, aşırı heyecan, uyku bozukluğu, cinsel güçsüzlük, kolay yorulma, hareketlilik, ishal, nefes darlığı ve kilo kaybı başlıca belirtilerdir. Çarpıntı ve nabız artışı en fazla görülen belirtilerdir. Saç telleri incedir ve hafif bir saç dökülmesi oluşabilir. Hasta çok sinirli olup, kalabalık yerleri sevmez ve en ufak şeyde bağırırlar.

Testosteron azlığı:

Testosteron azlığı, erkeklerde seks isteğinde azalma, ereksiyonda bozulma, sperm sayısında azalma ve çocuk yapma zorluğu yaratır. Bazen sıcak basmaları, gece terlemeleri, huzursuzluk ve yorgunluk oluşabilir. Uzun zaman hormonda eksiklik oluşursa vücut kıllarında azalma, kas kitlesi kaybı, ciltte kuruluk ve kemik erimesi oluşur. Gençlerde oluşursa kas kitlesi gelişmez, penis ve testisler küçük kalır.

Şeker düşüklüğü ve gizli şeker:

Açlık kan şekeri 100-126 değeri arasındaysa şeker yükleme testi yapılır. Şeker yükleme testinde 2. saat kan şekeri 140-199 değeri arasında çıkarsa, gizli şeker yani pre-diyabet teşhisi hastaya koyulur. Açlık kan şekerinde oluşan bu bozukluk, erkeklerde kadınlara göre çok daha fazla görülmektedir. Açlık kan şekerinin bozuk olması, pankreasta olan T hücrelerinin iyi çalışmadığını gösterir. Pre-diyabet, kalp hastalığı ve felç riski taşıdığından yenilen ve içilenlere dikkat edilmelidir.

Şeker hastalığı:

Şeker hastalığı terlemeye neden olur. Açlık kan şekeri 126 değer üzerindeyse şeker hastalığı ortaya çıkar. Çok su içen ve kilo kaybı yaşayan kişilerde yapılan kan testinde, şeker 200 mg’nin üzerindeyse şeker hastalığı var denilir.

Feokromasitoma:

Adrenal bezin iç kısmında olan tümörlerdir. Her yaşta ortaya çıkabilirler. Fakat en sık 30-50 yaşlarında ortaya çıkar. En sık belirtileri hipertansiyon, baş ağrısı, çarpıntı ve aşırı terlemedir. Bazen tansiyon  atakları yaşanır.

Leave a Reply