Polikistik over sendromu belirtileri

pkos belirtileri

Polikistik over sendromu bugün pek çok kadında karşılaşılan bir durumdur. İşte Polikistik over hakkında detaylı bilgiAslında bir yumurtlama bozukluğu olmasına rağmen, neden olduğu konusunda bir bilgi de yoktur tedavisi de yoktur. PKOS sendromlu hastalarda, gebelik çok zordur bunun için hastaların yumurtlama tedavisi görmesi gerekir.

Polikistik over sendromu belirtileri

Seyrek adet görme, adet gecikmesi, adet düzensizliği veya hiç adet olmama,(bazen 40-50 günde 1 defa veya 2-3 ayda bir defa adet kanaması olabilir. Yılda 10 defadan az adet görme seyrek adet görme olarak tanımlanır.)

Çok fazla kanama olması, aşırı tüylenme ( sakal bölgesi, bıyık, göğüsler, göbek çevresinde aşırı tüylenme görülür)

Polikistik over sendromlu hastalarda şişmanlık görülür. Bazı hastalarda PKOS olmasına rağmen kilo oluşmaz.

Sivilcelenme, yağlı cilt yapısı, kan şekeri yüksekliği, kanda LH hormonunda artış,

Hamile kalamama, yumurtlama olmaması sıklıkla polikistik over belirtisi olarak kabul edilir.

Polikistik overde adet gecikmesi ve adet düzensizliği

Polikistik over sendromunda, yumurtlama düzenli olmamaktadır. Yumurtlamanın olması ile, progesteron hormonu bir süre sonra yavaşlar ve kanda azalır. Bu da adet kanamasının olmasını sağlar. Yumurtlama olmadığında adet kanaması gecikmeye uğrar. Yumurtlama olmamıştır fakat rahim iç tabakası çok kalınlaşmıştır bu durumda adet kanaması olur fakat uzun süren çok kanamalı bir adet kanaması oluşur. Çok nadir olarak polikistik over sendromunda adet kanamaları çok düzenlidir. Ancak seyrek ve düzensiz adetler oluşur bu şekilde gebe kalmak çok zorlaşır.

Polikistik over sendromunda tedavi

Adet gecikmesinin önüne geçmek için hastaya progesteron içeren ilaçlar verilmelidir. Bu ilaçlara en iyi örnek doğum kontrol haplarıdır. Hasta hayatı boyunca doğum kontrol hapı ile yumurtlamayı düzende götürür. Çocuk isteyen hastalarda, hasta direk olarak yumurtlama tedavisine alınır. Kullanılan ilaçlar ile yumurtlama dengeye sokulur.

Hasta çok kilolu ise kilo vermesi önerilir. Polikistik overli hastalarda ağırlığın %10’nun verilmesi yumurtlamayı başlatır. Fakat, bu kısır bir döngü olarak kabul edilir. Çünkü, hasta 1-2 ay içinde eski haline geri döner. Bu durumda yapılması gereken, hastanın diyetisyen ile fazla kilosunun tamamını vermesidir. Bazı, Polikistik overli hastalarda yumurtalıkların üzerinde olan kistler laparoskopik olarak temizlenir. Bu durumda yumurtlama düzene girer. Fakat, her PKOS hastasına laparoskopi uygulanmamaktadır.

Leave a Reply