Uykunun faydaları, vücudumuzda uyurken neler oluyor?

Uykunun, dinlenmenin dışında insan sağlığı için sayısız ve hayati faydaları bulunmaktadır, peki vücudumuzda uyurken neler oluyor hiç düşündünüz mü?. Uyku insanlar için çok büyük bir öneme sahiptir. Sıkı bir uyku çekmek hem güne enerjik başlamaya yardımcı olmaktadır hem de sağlıklı bir vücut için gerekli bir adımdır. Kaliteli bir uyku geçiren bireyler güne daha enerjik başlar. Vücudun dengesinin sağlanması için de kaliteli uyku büyük bir öneme sahiptir. Kaliteli uyku çekemeyen bireyler gün içinde daha olumsuz ve negatiftir. Ancak derin ve kaliteli bir uyku çeken birey çok daha mutlu ve pozitiftir.

Uyku kaliteli olduğu zaman salgılanan hormonlar da dengeli olmaktadır. Örneğin insülin hormonu tokluk hissi vermektedir. Bu hormonun tam tersi görevi gören grelin hormonu ise açlık hissi verir. Bu hormonların gün içerisinde dengeli salınması gerekir. Sürekli olarak grelin hormonu salgılanırsa bireyler daima açlık çeker. Bu açlığın neticesinde de sürekli yemek yenir. Yenilen bu besinler de kilo olarak bireye geri döner.

Bu tarz bir dengesiz hormon salınımı olmaması adına düzenli uyku çekmek çok önemlidir. Çünkü düzenli uyku hormonların daha dengeli salgılanmasına yardımcı olur. Böylelikle bireyler sürekli olarak açlık çekmez ve daha normal bir biçimde beslenirler. Vücut uyku sırasında yaklaşık olarak 70 ile 100 gram arasında yağ yakabilmektedir.

Yapılan araştırmalara göre günde 6 saatten daha az uyuyan kişiler, kendilerinden daha fazla uyuyan bireylere göre daha fazla kilo almaktadır. Daha uzun süre uyuyan bireylerin açlık hissi az uyuyanlara göre daha fazladır. Bundan dolayı kaliteli uyku çekemeyen ve az uyuyan bireylerde açlık hissine yoğun olarak rastlanmaktadır ve iştahları genellikle çok açıktır. Bu açılan iştah ise genellikle şeker tüketimine yönelik bir iştahtır. Bu nedenle bireyler yaklaşık olarak 8 saat uyumalıdır. Bu sayede obezite riski de azalacaktır. Yalnızca kilo almamak için değil, bedenin ihtiyaç duyduğu dinlenme süreci için de 8 saat civarı uyumak oldukça önemlidir.

Melatonin Hormonu ve Uyku

Melatonin hormonu uyku esnasında ve saat gece 12’den sonra salgılanan bir hormondur. Bu hormon saat 2 ile 4 arasında ise maksimum seviyesine ulaşmaktadır. Ancak bu saatlerde uyanık olan bireylerde doğal olarak melatonin hormonu salgılanmaz ve vücudun melatonine olan ihtiyacı artar. Melatonin hormonu saat 6 civarında ise salınımını durdurur.

Bu hormonun salgılanması için yalnızca bu saat diliminde uykuda olmakta yetmemektedir. Buna ek olarak odanın ışığının kapalı olması gerekir çünkü melatonin yalnızca karanlıkta ve uyku esnasında salgılanan bir hormondur. Çünkü beyin ışıklı ortamda uyuduğu zaman kendisini gündüz uykusunda hisseder ve yanılarak melatonin salgılamaz. Ancak melatonin oldukça önemli bir hormondur ve mutlaka salgılanması gerekmektedir.

Melatonin Hormonunun Faydaları

Melatonin hormonu yaşlanmayı yavaşlatır. Vücudun ve cildin yenilenmesine katkı sağlar. Böylece yüzde kırışıklıklar, sarkmalar daha az görülür. Özellikle gelişme çağındaki çocuklar mutlaka melatonin salgılandığı saat diliminde karanlık bir ortamda uyumalıdır. Çünkü bu hormon çocukların büyümesine ve gelişmesine çok büyük katkı sağlamaktadır.

Melatonin hormonunun en önemli özelliklerinden birisi de kanser ile savaşmasıdır. Vücut için melatonin hormonu kanser ile savaşta oldukça önemlidir. Melatonin ayrıca insanları sakinleştirici ve mutlu edici özelliklere de sahiptir. Melatonin hormonu çok ciddi görevlere sahiptir ve bu hormonun işlevlerinden maksimum seviyede faydalanmak için geve 12’den önce yatmak gerekir.

Melatonin Hormonunun Eksikliği

Melatonin hormonunun eksikliğinin bazı belirtileri vardır. Bunlardan ilki yorgunluk ve halsizliktir. Bu hormonun salgılandığı saatler arasında uyanık olan ya da ışıklı ortamda uyuyarak hormonun salgılanmasına engel olan bireylerde sabah uyanıldığında yoğun bir halsizlik hissedilir. Bireyler yataktan çıkmak istemez çünkü tam olarak dinlenememişlerdir.

Melatonin hormonu eksikliği olan bireyler mutsuzluğa daha eğilimlidir. Depresif, mutsuz, sinirli ve gergin hissetmektedirler. Hatta durum ilerlerse depresyon görülme olasılığı da mümkündür. Melatonin eksikliğinde cinsel istekte de azalma görülmektedir. Kalp ve damar hastalıkları da aynı şekilde bu hormonun yetersizliğinde ortaya çıkar. Kan basıncı da artabilir.

Melatonin hormonunun az salgılandığı bireyler uyku problemleri çekmektedir. Uykuya dalmakta zorluk ve kaliteli uyku çekememe problemleri görülebilir. Bütün bunların önüne geçmek ve bu faydalı hormondan maksimum derece de faydalanmak için mutlaka saat 12’den önce uyunmalıdır ve odada ışık bulunmamalıdır. Böylece kaliteli bir uyku çekmek de mümkün olacaktır.

Leave a Reply