Alerji Hastalıkları Nelerdir Alerji Belirtileri ve Tedavisi

Vücuda alınan bazı maddelerin, yabancı madde olarak algılanması ve tehdit olarak görülmesinden dolayı, vücudumuz hemen kendini korumaya almaya başlar. Hızla mücadele etmek amaçlı antikor üretir. Bu süreç içinde vücutta çeşitli reaksiyonlar meydana gelir. Buna alerji denilir. Vücutta kaşıntı, kızarma ve şişme gibi belirtiler alerjinin başlıca belirtileridir. Alerji kaynaklı bazı ciddi hastalıklar da oluşur.

Alerjiye yatkın vücudu olan kişilere atopik denilir. Bir hastalık olarak kabul edilmese de rahatsızlık veren bir durumdur. Açık tenli kişilerde ve nemli ortamlarda yaşayanlarda alerji çok daha fazla görülmektedir. Stres, yoğun ve kötü çalışma ortamı, hava kirliliği, gıdalarda olan katkı maddeleri alerjinin son yıllarda çok fazla görülmesinin başlıca nedenleridir.

Son yıllarda en sık rastlanan alerjiler; Ot ve ağaç polenleri, evcil hayvan deri ve tüyü, süt ve yumurta gibi yiyecek alerjileri, ev ve toz akarları, mantar ve küfler, arı ve böcek sokması, ilaç yan etkileri, kimyasal reçineler, lastik, nikel, kauçuk, kolye ve küpe gibi emitasyon takılardır. Alerji en fazla bahar aylarında ortaya çıkmaktadır. Bu dönem, polenlerin arttığı ve sürekli havada dolaştığı zamandır.

Alerjik hastalıklar:

Alerjik nezle veya alerjik rinit;

Alerjik nezle, burun içinde olan zarların iltihaplanması ile ortaya çıkmaktadır. Polenler, ev akarları, mantar sporları ve evde beslenen hayvanların deri ve tüylerinden kaynaklı oluşmaktadır. Burunda sürekli akıntı, burun tıkanıklığı, hapşırma, burun, boğaz ve gözlerde kaşıntı, kızarıklık ile seyreder. Hayatı çok fazla rahatsız eder ve konforsuz bir yaşama neden olur. Özellikle küçük çocuklarda, yüz şeklinde bozulmalara neden olabilir. Alerjik nezlede yorgunluk, sırt ağrısı, uyuklama, uykuyu alamama ve kendini yaşlı hissetme durumu vardır. Kesinlikle hemen tedavi edilmelidir. Başlıca tedavisi aşı olmaktır. Aşı olmak için acilen bir alerji doktoruna başvurulmalıdır.

Göz nezlesi ya da alerjik konjiktivit;

Gözün beyaz kısmını örten ince zarın iltihaplanmasına konjiktivit denilmektedir. Virüs ya da enfeksiyon nedenli oluşur. Havada olan polen, duman, klor, kozmetik maddelerin kullanılması yani bu maddelere alerji geliştirmeyle de meydana çıkabilir. Alerjik göz nezlesinde sürekli olarak kaşıntı vardır. Gözde, sanki bir şey kaçmış gibi batma hissi oluşmuştur. Hastanın rahatlaması için enfeksiyon kesinlikle tedavi edilmelidir.

Alerjik astım;

Akciğerlerde hava yollarının daralması ile ortaya çıkan duruma astım denilir. Alerjen ve tetikleyici unsurlarla, akciğerlerde hava yollarında olan kaslar gerilir. Bu kasılma hava yollarını daraltır. Bu nedenle, hava alıp vermede hasta zorlanmaya başlar. Balgam üretimi de artmıştır. Öksürük krizleri, hırıltılı solunum, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi astımın başlıca belirtileridir. Bu belirtiler mevsimsel olarak oluşuyor, tekrarlayan nöbetler halinde ve kendiliğinden düzeliyorsa alerjik astım olarak kabul edilir. Tedavide öncelikle alerjen bulunmalı ve uzak durulmalı, kullanılacak olan ilaçlar ile astım kontrol altına alınmalıdır.

Ürtiker (Kurdeşen);

Alerjik deri döküntüsüne verilen isimdir. Kabarık ve kaşıntılı olan bu durum, 1-2 gün içinde kendiliğinden kaybolur. Alınan ilaçlar ve tüketilen gıdalar kaynaklı oluşmaktadır. Penisilin ve türevleri, süt, yumurta, kabuklu yiyecekler, çilek gibi bazı besinlerden kaynaklanıyor olabilir. Hipotiroidi ve hipertiroidi durumunda olan hastalarda risk çok yüksektir. Öncelikle ürtikere neden olan gıda maddeleri ve ilaçlardan uzak durulmalıdır. Sıklıkla göz kapakları, el ve ayaklarda görülen anjiödem ise, ürtikerin daha tehlikeli olan bir türüdür. Kabarcıklar ve ödem derinin alt tabakalarında seyretmektedir.

İlaç alerjileri;

Bazı tedavilerde kullanılan ilaçların yaptığı alerji türüdür. Bazı ilaçlar vücuda girince, bazı proteinlerle birleşip alerji geliştirirler. Kaşıntı ve döküntü başlıca ilaç alerjisi belirtisidir. Bazen hayatı tehdit eden ateş, kurdeşen, kan hücresi kaybı ve safra kanalı tıkanması oluşabilir. Bu nedenle, gereksiz ilaç kullanılmamalıdır. Kronik hastalıklar yüzünden bazı ilaçları sürekli kullanmanız gerekiyorsa, doktor tarafından verilmelidir. Alerjiye neden olan ilacı ömür boyu almamak başlıca tedavidir.

Arı alerjisi;

Bazı insanlarda arıların sokması ile şiddetli bir alerji gelişebilir. Arı soktuğu bölgeye iğnesi ile birlikte zehir torbasını da bırakır. Yaklaşık 1-2 saat içinde, bu torbadan zehir yavaş bir şekilde yayılmaya başlar. Bu durumda hastanın eğer alerjisi varsa şişme, boğazda şişme, nefes alma sorunları ve bayılma görülebilir. Hemen hastaneye gitmek ve acil müdahale almak gereklidir. Arının soktuğu iğnenin deriden cımbızla çıkarılması, zehrin yayılmasını engelleyerek zaman kazandıran bir durumdur. Arı sokması alerjinizin olup olmadığını, kesinlikle bir alerji testi yaptırarak öğrenin.

Gıda alerjisi;

Bir besine karşı, vücudun bağışıklık sisteminin verdiği tepkiye gıda alerjisi denilir. Bazı durumlar hayati risk bile oluşturur. Sürekli kaşınma, ciltte döküntüler ve vücutta şişmeler başlıca gıda alerjisi belirtileridir. Hangi gıdaya karşı alerjiniz olduğunu, yaptıracağınız alerji testi ile öğrenmelisiniz. Hastalığın tedavisi, alerjiniz olan gıdanın ömür boyu yenilmemesidir.

Egzama ve atopik dermatit;

Egzama deride kızarıklık, döküntüler, şişme ve kaşıntı ile ortaya çıkan bir hastalıktır. En yaygın olarak, atopik dermatit yani alerjik egzama görülmektedir. Bunun kalıtımsal bir hastalık olduğu düşünülür. Bu nedenle, hastalığın belirtileri iyi bilinmeli ve erken tedaviye başlanılmalıdır. Kızarıklık, şişlik, su dolu kabarcıklar, kaşıntı, yanma, kepeklenme, kabuklanma ve renk değişimleri başlıca belirtilerdir.

Alerji hastalıkları tedavisi nasıl yapılır?

Alerji hastalıklarında tedavi, alerjiye neden olan faktörlerin bulunması ve onlardan uzak durulmasıdır. Tedavi başlamadan önce, hastaya kesinlikle alerji testi yapılmalıdır. Bu durum sonrası hastaya aşı tedavisi uygulanır. Aşı ile vücudun direnci artar.

Alerji testleri nasıl yapılır?

Epidermal test; Gıda, arı, ev tozu, hayvan tüyü, kurdeşen, egzama ve saman alerjisi belirlenmesi için uygulanan testtir. Deri üzerine alerjenlerin sürülmesi ile yapılır. Yaklaşık 15 dakikada sonuç çıkmaktadır.

İntradermal test; Alerjen maddeler, bir enjeksiyon ile derinin alt tabakalarına indirilir. Kesin bir alerji testidir. Sonuç alınamayan testler sonrasında uygulanmaktadır.

Yama testi; Metal ve kimyasallar için uygulanır. Alerjen maddeler deriye sürülür ve üzeri bantlanır. 24 saat beklenir. Bu bölgede oluşan kabarıklıklar ve kızarıklıklar ile teşhis koyulur.

Kan testleri; Kan testleri, deri testi kadar iyi sonuç vermemektedir. Ağır deri hastalıklarında ve çocuklarda kan testi yapılmaktadır.

Alerjiden kurtulmak için yapılacaklar:

Bahar aylarında, polenlerin yoğun olduğu zamanlarda dışarıya çıkmayın. Polenlerin eve girmemesi için pencereler kapalı tutulmalıdır.

Dışarıya çıkılınca, gözlük ve şapka kesinlikle kullanılmalıdır. Eve geldiğinizde tüm kıyafetler çıkarılıp yıkanmalı ve kendiniz de duş almalısınız.

Kolay temizlenen ve tüy tutmayan halı, perde ve koltuk kumaşı kullanılmalıdır.

Yatak odanızda saksı vs. olmamalıdır.

Deodorant, yağlı boya, parfüm ve böcek ilaçlarından uzak durulmalıdır.

Ev ortamında evcil hayvan beslenmemelidir.

Sigara içilmemeli ve içilen ortamlarda olunmamalıdır.

Bol bol dinlenilmeli ve stresten uzak durulmalıdır.

Alerji yaratan gıdalardan uzak durmalıdır.

Kaynak: Bu yazı, memorial.com.tr/bolumler/alerji-hastaliklari/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply