Varis nasıl geçer tedavisi nasıl yapılır

varis tedavisi

Varis nasıl geçer, varisten nasıl kurtulurum diyorsanız işte detyalar. Varis, bacaklarda veya vücudun herhangi bir noktasında olan toplardamarın tıkanması ile oluşur. Varis, en sık karşılaşılan hastalıklar arasındadır. En sık bacaklarda oluşan varis, bacaklarda damarın tıkandığı bölgede şişlik ve ağrılar ile kendini belli eder. Genelde, 1. Derecede yakınında varis olan kişilerde varis karşılaşılabilen bir durumdur. Varisten kurtulmak için lazer, ilaç ve ameliyat gibi tedaviler mevcuttur.

Varis nasıl oluşur?

Vücudumuzda olan toplardamar sistemi, deriye yakın veya derinin dip kısmında bulunur. Toplardamarın yeterince çalışmaması, varislere neden olmaktadır. Her toplardamarda bir kapak vardır. Bu kapak, çeşitli nedenlerle çalışmayı aksattığında, toplanan kan tekrar bacağa geri döner. Bu şekilde, damar içinde basınçlı kan dolaşmaya başlar. Kan basıncı damarı genişletir ve bacaklarda mavi olan damar, mor ve mavi karışımı gözükmeye başlar. Üstelik bu şişme gözle görünür ve ağrılıdır.

Varis tedavisi

Varis olan bölgede bacaklarda kaşıntı, ağrı ve kramplara rastlanır. Üstelik kozmetik olarak bacaklarda kötü bir görünüm hakimdir. Bazen varisleşen damarlar mikrop kapabilir ve derin yaralar oluşabilir. bu iltihaplı yaralar mutlaka bacaklarda iz bırakır. Varisin mutlaka tedavi edilmesi gerekir, çünkü tedavi edilmediğinde dolaşım sorunları yaratır. Eğer, varisi olan hastada kronik diyabet, tansiyon ve kalp hastalığı varsa varis çok daha tehlikeli bir hal alır.

Uygulanan ve bilinen en eski tedavi cerrahi tedavidir. Lazer ile damarın yakılması, iğne ile damara girip, ilaçla yakma işlemi de uygulanır. Yaklaşık 10-15 dakikalık seans ile yapılan bu işlem, uygulama sonrası hastanın kolay bir şekilde eve gitmesini sağlar. Bu tedaviye sklerozan denilir. Varis tedavisi gören hastalarda bir diğer yol varis çoraplarıdır. Varis çorapları, damarlara basınç uygular ve kapaktan kaçan kanın bacağa dönmesine engel olur. Varis çorapları kullanılmaya başlayınca hasta rahatlar fakat, çorap çıkınca hasta kendini kötü hissetmeye başlar. Özetle, varis çorabı tedavi edici değildir.

Varisi olan insanlara tavsiyeler

Varisi olan kişiler uzun süre ayakta kalmamalıdır,

Uzun süre oturmakta varisi olanlar için tehlikelidir bu durumda 10 dakika kadar hafif yürüyüş yapılmalıdır,

Her gün düzenli egzersiz yapılmalıdır. Yaklaşık 30-45 dakika kadar tempolu yürüyüş en sağlıklı olandır,

Soğuk su masajı ve denizde yüzmek varise iyi gelir,

Sağlıklı ve lifli gıdalar tüketmek, E vitamini kısıtlamak, kahve , çayı az tüketmek varise iyi gelir.

Leave a Reply