Yumurtanın faydaları ve yumurta yemek için 10 önemli neden

Uzun yıllardan bu güne pek çok bilimsel çalışmaya konu olan yumurtanın faydaları bilimsel olarak kanıtlanmış durumda, bu değerli besin maddesi kimi zaman el üstünde tutuldu kimi zaman da yerin dibine sokulan bir gıda oldu. Bugün artık yumurta “süper besin” olarak nitelendirilmekte ve insan sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Peki, neden yumurta yemeliyiz ve yumurta yemek için geçerli sebepleri anlatacağız, işte detaylar.

Yumurtanın çok zengin bir besin değeri var;

Dünyanın en besleyici besinlerinden biri olan yumurta, bir canlının oluşmasına zemin oluşturan besinlerin içeriği açısından kesinlikle hafife alınamaz. Buna göre yumurtada;

  • A vitamini %6 RDA
  • B2 vitamini %15 RDA
  • B5 vitamini %7 RDA
  • B12 vitamini %9 RDA
  • Folat %5 RDA
  • Selenyum %22 RDA
  • Fosfor %9 RDA bulunmaktadır.

Bunların haricinde yumurtada D, K, E ve B6 vitaminleri, çinko ve kalsiyum da yer almaktadır. İçeriğindeki bu kadar zengin ve yüksek besin değerlerine karşın yumurtada 77 kalori, 5 gram sağlıklı yağ ve 6 gram protein bulunmaktadır.

Kişinin gereksinim duyduğu besinlerin büyük kısmından az miktarlarda da olsa barındıran yumurtanın selenyum ve omega-3 yağ asitleri yönünden zenginleştirilen türleri de bulunmaktadır. Ayrıca yumurta alırken, özellikle gezen ve otlayan tavukların yumurtalarını seçmeniz oldukça önemlidir.

Yumurtada yüksek kolesterol vardır ama bu sizi etkilemez;

1 adet yumurta, günlük alınması gereken 300 mg kolesterolün %50’sinden daha fazlasını içermektedir. Bu oran yaklaşık 212 mg’dır. Burada unutulmaması gereken diyetle alınan kolesterol ve kan kolesterol seviyelerini çok yükseltmemektedir. Çünkü; karaciğer çok yüksek miktardaki kolestrolü tek başına kendi üretmektedir. Yumurta yenildiğinde, karaciğerin ürettiği kolesterol miktarı düşmekte ve diyet yoluyla alınan kolesterole yer vermektedir.

Yumurta yiyenlerin yaklaşık %70 kadarında kan kolesterol düzeyleri yükselmemekle birlikte, %30’luk kısmında aşırı duyarlılık nedeniyle LDL seviyelerinde hafif bir artış görülebilmektedir. ApoE4 genetik bozuklukları ile aileden gelen hiperkolesterolemi kontrol dışı kolesterol üretimine yol açmaktadır. Bundan dolayı özellikle genetik nedenlerden dolayı yüksek kolesterolle görülen hastalıklarda, yumurta kolesterolü anormal düzeyde arttırabileceği için sınırlı tüketilmesi gerekmektedir.

Evet, yumurta yüksek oranda kolesterol barındırsa da toplumun büyük kısmında kolesterol seviyelerini dikkate değer bir şekilde yükseltmemektedir.

Yumurta HDL’yi (iyi kolesterol) yükseltir;

HDL (iyi kolesterol), damar hastalıkları, inme ve kalp krizi gibi hastalıkların riskini azaltmaktadır. Gerçekleştirilen araştırmalarda 6 hafta süreyle her gün 2 yumurta tüketen deneklerde, kan HDL düzeyleri %10 oranında artış göstermiştir. Buna göre yumurta pek çok hastalığın riskini düşüren HDL seviyelerinde artış gerçekleştirmektedir. Bu sayede pek çok hastalıktan koruma sağlamaktadır.

Yumurta kolin yönünden oldukça zengindir;

Birçok kişinin bilmediği kolin, insan sağlığı bakımından oldukça büyük öneme sahiptir. B grubu vitaminlerle sınıflandırılmakta olan kolin, beyinde sinyal ileten moleküllerden hücre zarı yapımına kadar pek çok yapıda yer almaktadır.

Araştırmaların sonuçlarına göre, toplumun %90’dan fazlasının yeterli miktarlarda kolin alamadığı belirlenmiştir. Yumurtada 100 mg’den daha fazla miktarda kolin adı verilen bu değerli besin maddesi bulunmaktadır.

Yumurta kalp hastalığı riskini düşürür;

LDL (kötü kolesterol) ile kalp hastalıklarının bağlantılı olduğu bilinmektedir. Ama LDL tiplerinin kalp hastalığı riskini değiştirdiğini biliyor musunuz?

Yapılan çalışmalarda belirlendiği üzere düşük ağırlıklı LDL tipleri, kalp hastalığı riskini yüksek ağırlıklı LDL tiplerine nazaran çok daha fazla arttırmaktadır. LDL düzeyi yumurtayla hafifçe yükseltilse de, düşük ağırlıklı LDL molekülleri yüksek ağırlıklı LDL moleküllere döndürerek kalp hastalığı riskinin önemli ölçüde düşmesini sağlamaktadır.

Yumurta Omega-3 yönünden zengindir;

Yumurtanın omega-3 bakımından zengin olabilmesi için, tavukların omega-3 içeren yemlerle beslenmiş olmaları gerekmektedir. Omega-3 yağ asitleri trigliserit seviyelerini düşürerek kalp hastalığı riskini azaltabilmektedir. Araştırmalarda denekler 5 hafta süreyle haftada 5 tane omega-3 bakımından zengin yumurta tüketmişler. Bu sürenin sonunda deneklerde trigliserit seviyelerinde yaklaşık %16-18 arasında azalma görülmüştür.

Yumurta göz sağlığına iyi gelir;

Yaşın ilerlemesiyle birlikte kişilerde göz sağlığı da bozulmaktadır. Bunun nedeni, geçen yıllarla birlikte gözün yapısındaki yıpranmalardır. Bu süreç lutein ve zeaxantin olarak adlandırlan antioksidanlar vasıtasıyla yavaşlatılabilmektedir.

Gerçekleştirilen araştırmalarda yeterli miktarlarda lutein ve zeaxantin adlı antioksidanları alan deneklerde, yaygın olarak rastlanan katarakt ve maküler dejenerasyon riskinde azalma görülmüştür.

Lutein ve zeaxantin yumurtanın sarısında oldukça yüksek miktarda bulunmaktadır. Gerçekleştirilen deneylerin sonuçlarına göre, 4-5 hafta boyunca günde 1-3 tane yumurta sarısını düzenli olarak tüketen deneklerdeki kan lutein seviyeleri %28-50 oranında, zeaxantin seviyeleri de %114-142 oranında artış gösterdiği belirlenmiştir. Tüm bunlara ek olarak, göz sağlığı açısından büyük öneme sahip olan A vitamini yumurtada oldukça yüksek miktarda bulunmaktadır.

Yumurtada yüksek kaliteli protein bulunur;

İnsan dokusunun yapı taşı olan protein, sağlıklı yaşam için olmazsa olmazların başında gelmektedir. Büyük boy yumurtada yaklaşık 6 gram kadar protein bulunur ve yumurta pek çok temel aminosidi en doğru oranlarda barındırmaktadır.

Yumurta, ayrıca hayvansal protein kaynağı olduğundan kas kütlesinin büyütülmesine katkı sağlamakta, daha çok kalori yakmaya ve zayıflamaya yardım etmektedir.

Yumurta kilo vermeye yardımcıdır;

Yumurta protein bakımından zengin olmakla birlikte, açlığı giderme ve tok tutma yönünden de mükemmel bir besindir.

  • Her sabah kahvaltıda simit yerine yumurta tüketen 30 kadar kilolu kadın, günün geri kalan bölümünde çok daha az kalori almışlardır.
  • Yine kahvaltıda 2 dilim ekmeğin yerine 1 adet yumurta tüketenlerin 8 hafta sonunda ciddi miktarlarda kilo verdikleri görülmüştür.

Yumurta saçların ve tırnakların sağlıklı olmasını sağlar;

Yavaş hızda uzayan kepekli saçlardan, sağlıksız tırnaklardan yakınanların yumurta kesinlikle kurtarıcısı olabilir. Saçların daha hızlı uzaması amacıyla haftada bir defa, çırparak hazırlanan yumurta saçlara sürülür ve daha sonra iyice durulanır. Bu sayede saçlar hem kepek sorunundan kurtulur hem de daha hızı bir uzama sağlanır.

Sağlıklı tırnaklara sahip olabilmek için de, ger gün 1 tane yumurta tüketilmelidir. Çünkü yumurtanın içeriğindeki B12 vitamini tırnakların sağlıklı büyümesine ve sağlıklı olmasına önemli katkı sağlayacaktır.

Kaynak: Bu yazı, fitekran.com/yumurta-yemeniz-icin-10-sebep/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Bu yazıyı herhangi bir yerde kullanmak için atıfta bulunmanız gerekmektedir.

Leave a Reply