Yemekten sonra oluşan mide ağrısı nedenleri ve tedavisi

yemek sonrası mide ağrısı

Yemekten sonra oluşan mide ağrısı nedenleri ve tedavisi: Yemeklerden sonra mide ağrısı çekiyorsanız bunun başlıca nedeni beslenme düzeni olarak kabul edilir. Fakat, bu durum uzun sürüyor ve ağrı şiddetleniyorsa doktora başvurmakta fayda vardır. Yemek sonrası mide ağrısı, mide, bağırsak, apandis, karaciğer, safra kesesi, dalak ve pankreas kaynaklı olarak oluşabilir. İşte, yemek sonrası mide ağrısı nedenleri ve tedavisi;

Yemekten sonra mide ağrısının nedenleri nelerdir?

Çok yemek yeme

Çok fazla ve hızlı yemek yenildiğinde midede ağrılar oluşabilir. Bunun başlıca nedeni artık midenin kendini korumaya almak istemesidir. Vücudunuz, yediklerinizi sindirmek için suya ihtiyaç duyduğundan da ağrı yapabilir.

Mide ekşimesi

Bazı yiyeceklere karşı duyulan hassasiyet, mide ekşimesine neden olabilir. Mide ekşimesinde midenin üst bölgesinde ağrı ve acı vardır.

Gıda hassasiyeti

Bazı yiyeceklerin sindirim sistemimiz tarafından sindirilmesi çok zordur. Baharatlı yiyecekler, yedikten sonra mide ağrısı yapabilir. Besin zehirlenmeleri, yemek sonrası keskin ağrıya, bulantı ve kusmaya neden olabilir.

Kabızlık

1-2 günden fazla dışkı çıkarılmayınca dışkı sertleşir ve buna kabızlık denilir. kabızlığı olan kişilerde, yemek yenildiğinde sindirim bölgesi dolu olduğundan çok daha fazla ağrı oluşur.

Laktoz intoleransı

Süt ve ürünlerine karşı oluşan alerjiye verilen isimdir. Laktoz olan süt ve süt ürünleri sindirilemez. Bu durumda mide ağrıları, şişkinlik yaşanır.

Mide ağrısı nasıl geçer

Bağırsak tıkanması

İnce ya da kalın bağırsakta olan tıkanmalar besinlerin geçişini engeller. Tıkanma, tümör, fıtık ya da sindirilemeyen bir besin kaynaklı olabilir.

Pelvik inflamatuar hastalığı

Yumurtalıklar, rahim gibi üreme organlarına enfeksiyon bulaştığında ortaya çıkar. Mide ve bağırsaklar yemek sonrası şişerse bu hastalıktan şüphenilir.

Divertikül iltihabı

Kalın bağırsaklarda kasların bozulması ile ortaya çıkar. Bu noktalara divertikül denilir ve dışkı bu noktalardan geçmekte zorlanır. Özellikle yemek sonrası ağrı, kramplar oluşur.

Safra taşı

Safra taşı, safra kesesinin zorlanması ile oluşur. karnın sağ alt tarafında ağrı, omzun arka ve sağ kısmında ağrı bunun başlıca belirtisidir. Yemek sonrası ağrı çok daha fazla şiddetlidir.

Pankreas iltihabı

Pankreas iltihabında midenin üst kısmında başlayan ve yemek yedikten sonra karın bölgesine yayılan bir ağrı vardır.

Yemek sonrası oluşan mide ağrısı tedavisi

Doktora başvurduğunuzda hastalığın altında olan neden bulunup tedavi programlanır. Uzmanlar, aşırı yemek yediğinizde bol su içmenizi söylüyor. Hatta günde mutlaka 2.5-3 litre kadar su içilmelidir. Sindirimi zorlayan gıdalardan uzak durulmalı, asitli içecekler içilmemelidir.

Leave a Reply