Sürekli baş dönmesi Nedenleri ve tedavisi

baş dönmesi

Sürekli baş dönmesi, belirli hastalıklar kaynaklı oluşabilir. Hareket etme ve dengeyi sağlama için vücudumuzda pek çok organ koordineli bir şekilde çalışmalıdır. Bu nedenle baş dönmesi, sistemde oluşan her hangi bir soruna dayalı olabilir. Fakat, bugün doktorlara başvuran baş dönmesi hastalarında ortak sorun tansiyon kaynaklıdır. İşte, sürekli baş dönmesi nedenleri ve tedavisi;

Sürekli baş dönmesi neden olur?

Tansiyon sorunları

Yüksek tansiyon kaynaklı damarlarda yıpranmalar, düşük tansiyon kaynaklı az oksijen taşınımı vardır. İşte, tansiyonun yükselip, alçalması ile baş dönmesi oluşur. ana sorun beyne oksijenin az gitmesi kaynaklıdır.

Kalp hastalıkları

Kalp hastalıkları nedeni ile beyne ulaşan kan azalır ya da çoğalır. Bu durumda, baş dönmesi oluşur. beyne uzun süreyle fazla ya da az kan gitmesi baş dönmesinin sürekli olmasını sağlar. Panik atak hastalarında ve uyuşturucu madde kullananlarda aynı etki vardır.

Beyin tümörleri

Beyin tüm vücudun kontrolünü yapan organdır. Beyinde oluşan bir tümör, tansiyonu ve kalbi kontrol etmeyi zorlaştırabilir. Bu durumda sürekli olarak baş dönmesi oluşur.

Bazı ilaçlar

Sakinleştirici, antidepresan, tansiyon ilaçları baş dönmesi yaratabilir. Bu ilaçların yan etkisi baş dönmesi olabilir.

Sürekli baş dönmesi yaratan hastalıklar

Denge siniri iltihabı, iç kulak hastalıkları, vertigo, sinüzit, migren, meniere hastalığı, MS, Parkinson, demir eksikliği, düşük kan şekeri sürekli baş dönmesi yaratabilir.

Sürekli baş dönmesi nasıl tedavi edilir?

Sürekli baş dönmesinde dönmenin kökeninde olan hastalık veya durum tedavi edilmelidir. Bu sayede baş dönmesi önlenecektir.

Baş pozisyonu manevraları

Bir uzman doktor yardımı ile, baş çeşitli açılara doğru çevrilerek uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Denge terapisi

İç kulak kaynaklı oluşan baş dönmelerinde uygulanır. Kişinin hareket ederken oluşan hassasiyet önlenir.

Psikoterapi

Psikiyatrist tarafından uygulanan seanslarla, baş dönmesinin önüne geçilmeye çalışılır.

Cerrahi tedaviler

Ciddi manada olan sorunlarda doktor bir kulağa denge mekanizmasını etkisiz hale getiren bir sıvı verir. Bu durumda diğer kulak tüm kontrolü ele alır. Bazen iç kulakta olan denge siniri alınabilir.

Zencefil, nane , ginkgo biloba çayı, haşhaş, kavun ve karpuz çekirdeği bol tüketilmelidir.

Bol su içilmeli, yüzüstü yatarak ensede buz paketi bekletilmelidir.

Leave a Reply