Gece terlemesi nedenleri ve tedavisi

gece terlemesi

Gece terlemesi, geceleri aşırı terlemenin nedenleri belirtileri ve tedavisi hakkında detaylı bilgiyi sizler için araştırdık işte detaylar. Bazı insanlar geceleri, ciddi manada terleme yaşarlar. Gece terlemesi, çeşitli hormon problemleri, menopoz, çeşitli enfeksiyonlar hatta kanser kaynaklı bile olabilir. Sürekli olarak yaşanan gece terlemesinde hastalara hemen doktora görünmek söylenir. Çünkü, gece terlemesi önemli hastalıklar kaynaklı oluşabilir. İşte, gece terlemesi nedenleri ve tedavisi;

Gece terlemesi olası nedenleri

Menopoz

Menopoz döneminde ateş basmaları sıklıkla görülen bir durumdur. Östrojen hormonunun hızla düşmesi, gece terlemesine ve ateş basmasına neden olur. Stres, kafein, alkol, baharatlı yiyecekler gece terlemesini tetikler bu nedenle menopoz döneminde uzak durmak gereklidir.

Hormon bozuklukları

Böbrek üstü bezlerinde tümör oluşursa, epinefrin üretilir. Bu hormonlar, kan basıncı ve kalp atışını kontrol eder. Bu durumda gece terlemesi oluşur. Tiroidin fazla çalışması, akciğer ve bağırsak tümörleri aşırı hormon salınımı yaratır ve gece terlemesine neden olur.

İlaçlar

Kan basıncını düşüren ilaçlar, alkol, antidepresanlar, ateş düşürücüler gece terlemesi yaparlar.

Enfeksiyonlar

Çeşitli bulaşıcı organizmalar gece terlemesine neden olur.

Düşük kan şekeri

Düşük kan şekeri, gece uykuda oluşabilir. Yoğun terlemeye neden olur. Bu, kabuslara bile neden olabilir.

Nörolojik durumlar

Vücutta olan terleme sinirler tarafından kontrol edilir. Nöropati ve sinir sisteminde olan aksaklıklar gece terlemesine neden olabilir. Diyabet, aşırı alkol almak, Parkinson, HIV, AIDS ve bazı nörolojik ilaçlar, sinirlere olan travmalar gece terlemesine neden olurlar.

Kanser

Gece terlemesi bazen, kan kanseri kaynaklı oluşabilir. Vücudun kötü huylu hücrelere karşı savaşması ve bağışıklık sisteminin tepkisi ile gece terlemesi ve ateş görülebilen septomlardır.

Gece terlemesi tedavisi

Hormon tedavisi

Menopoza giren ya da rahmi alınan kadınlarda hormon tedavisi uygulanır. Östrojen ve progesteron birlikte ya da sadece östrojen alınarak tedavi yapılabilir. Bu durumda gece terlemeleri ve ateş basması ortadan kalkar.

Antidepresan

Düşük doz alınan antidepresanlar, gece terlemesinin önüne geçebilir. Kan basıncını düşüren bazı ilaçlar, sersemlik hissi yaratsa da gece terlemesinin önüne geçer.

Yoga, meditasyon ve nefes alma taktikleri ile gece terlemesinin önüne geçilir. Stresi azaltmak ve mümkün olduğunca stresli ortamlarda olmamak terlemeyi yavaşlatır.

Sigarayı bırakmak, gece terlemesini tetikleyebilir. Bu nedenle bırakılmalıdır. Ayrıca bol baharatlı yemeklerden uzak durmak, sağlıklı beslenmek gece terlemesine iyi gelir.

Leave a Reply