Mide ağrısı nasıl geçer

mide ağrısı nasıl geçer

Mide ağrısı nasıl geçer, mide yanması, mide ağrımasına çözümler yazının devamında.

Mide, yemek borusu ve on iki parmak bağırsağı arasında yer alan torbaya benzer şekildeki sindirim sistemi oranıdır. Her insanda doğumla birlikte gelişmekte, erişkin döneme gelindiğinde hem yapısal hem
de görevleri açısından olgunlaşmaktadır. Mide ile ilgili en sık yaşanan şikayetlerden birisi mide ağrısıdır. Yazımızda mide ağrısı nasıl geçer? sorusuna cevap vereceğiz. Öncelikle mide ağrısının ne olduğu ve sebepleri ile ilgili kısa bilgiler verelim.

Mide nasıl çalışır?

Midenin çalışma sistemi birden çok kimyasal reaksiyonla desteklenmiş çok karmaşık bir sistemdir. Mideye gelen besinler mide özsuyu salgısıyla eritilmekte ve boza kıvamına gelmektedir. Mide bu kimüsün içinden bazı besinleri emmekte, kalanları da kasılma hareketleri ile bağırsaklara itmektedir. Genel olarak midenin çalışması bu şekildedir.

Mide ağrısı nedir?

Kişi yemek yedikten sonra ya da yemeden önce sol kaburga altında bazen sırta kadar çıkabilen ağrılar duymaktadır. Yaşanan bu ağrılar yanmayla karışık hissedilebilmektedir. Safra taşı, sinirsel hazımsızlık, mide kanseri, ülser, kolit ve gastrit gibi hastalıkların işaretidir. Mide ağrıları 1-2 gün kadar sürekli olarak devam ederse doktora başvurmakta yarar bulunmaktadır.

Mide ağrısının nedenleri nelerdir?

  1. Stres,
  2. Besin maddelerinden herhangi birine alerjik reaksiyon,
  3. Mide ile ilgili bilinmeyen bir rahatsızlık,
  4. Hormonal, psikolojik ve çevresel faktörler,
  5. Aşırı yeme alışkanlıkları,
  6. Ağır yağlı yiyecekler tüketmek,
  7. Uzun müddet aç kalmak,
  8. Sigara ve alkol tüketiminin fazlalığı,
  9. Baharatlı yiyeceklerin aşırı tüketilmesi,
  10. Safra taşı,
  11. Gastrit, ülser, mide kanseri ve kolit gibi hastalıklar mide ağrısının başlıca nedenleri olarak sayılabilir.

Mide ağrısı nasıl geçer?

Bol meyve ve sebze ile birlikte 4-5 bardak su tüketilmeli. Düşük kalorisi olan, kafein ve sodyum barındırmayan bitkisel çay tüketimi de yapılabilir. Gazlı içeceklerden ve yüksek tuz içeren hazır çorbalardan kaçınılmalıdır. Bol sulu taze meyve ve yiyeceklerin tüketilmesi günlük su gereksinimin yarısına yakını karşılayabilir. Karbonat içeren içecekleri de tüketmemek gerekmektedir. Gazlı içeceklerdeki karbondioksit gaz üretir ve midede boşluk oluşmasını yavaşlatmaktadır, dolayısıyla midede şişkinlik yapar.

İşlenmiş hazır gıdalar yerine teze besinler tüketilmelidir. Süt ürünleri tüketiminde dikkat etmek gerekmektedir. Laktoz oranı az olan süt tüketilebilir. Adet döneminin hemen öncesinde kadınlarda mide şişkinliği şikayetleri olmaktadır. Bunu gidermek için B vitamini, kalsiyum ve magnezyum alınmalıdır.

Aşırı sıcak ve soğuk içecekler hava yutmaya sebep verdiğinden şişkinlik yapar bu nedenle de tüketilmemelidir. Baklagiller, elma ve kavı-un gibi meyveler gaz birikmesine neden olduğundan aşırıya kaçılmamalıdır. Yüksek lif içeren besinler de gaz birikimine sebep verdiği için fazla tüketilmemelidir.

Mide ağrısı ve şişkinliğini gidermede rezene ve dul avrat otu oldukça iyi gelmektedir. Bunların yanı sıra zencefil, tarçın ve dereotu da mide şişkinliğine iyi gelmektedir. Özellikle zencefil ve tarçın sindirimi tetiklemekte ve emilimi hızlandırmaktadır. Yemek sonrası tüketilen nane çayı veya ıhlamur hazımsızlığa ve şişkinliğe iyi gelmektedir.

Mide ağrısının sebepleri nasıl tespit edilir?

Mide neden sinirsel nedenlerle ağrır?

Leave a Reply