Yara dondurma ve Yara yaktırma

yara dondurma ve yara yaktırma

Yara dondurma (Kriyoterapi) ve Yara yaktırma (Koterizasyon)

Yara yakma ve yara dondurma işlemleri, anormal seyirde olan dokuların veya yaraların tahrip edilmesine verilen isimdir. Her iki uygulamada tedavi şekli olarak kabul edilir. Yara dondurma Kriyoterapi, yara yakma Koterizasyon olarak bilinmektedir. Her iki işlemde 5-20 dakikalık sürelerde yapılır.

Yara dondurma (Kriyoterapi ) nedir?

Rahim ağzında, siğiller, molluskum kontagiozum gibi lezyonlarda ve başka hastalıklarda sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Yaklaşık 15 dakikalık bir işlemdir. Dondurma tedavisinde anormal olan tüm dokular dondurularak tahrip edilir. Genelde dondurma işlemine yani kriyoterapide alınan smear testi sonucunda karar verilir. Smear testinde farklı bir sonuç alınırsa tedavi planlanır.

Rahim ağzında ağrı siniri yoktur. Bu bölgede ağrı oluşmaz fakat kasılmalar meydana gelerek adet sancısı benzeri durumlar görülür. İşlemde çok nadir olarak soğukluk hissi oluşabilir fakat bu durum 1-2 dakikada kaybolur. İşlem, hastanın jinekolojik muayene masasına yatırılarak başlar. Vajinaya spekulum yerleştirilir ve uygulanır.

Yara dondurma (Kriyoterapi) ne zaman uygulanır?

Rahim ağzında 1-2 milimden daha derin olan yaralarda, kürtajda hastalık saptanırsa, hamilelikte, rahim ağzı enfeksiyonlarında, kanser varlığında uygulanır.

Yara yaktırma (Koterizasyon) nedir?

Rahim ağzında olan yaralarda yara yakma işlemi yapılmaktadır. Yara yakma işlemi hastada yapılan smear testi sonrası verilen bir karardır. Rahim ağzı yaralarında sıklıkla kullanılan bir tedavi yöntemidir.

Yara yakma işlemi hastaya jinekolojik muayene masasında uygulanır. Lokal ve genel anestezi hastaya verilmez çünkü hasta işlem sırasında hiçbir şey hissetmez. Rahim ağzının görülebilmesi için hastaya spekulum takılır ve rahim ağzı tam olarak görünmeye başladıktan sonra kaleme benzeyen bir alet yardımı ile bölge yakılır. Daha sonra spekulum hastadan çıkarılır ve hasta normal hayatına geri döner. İşlem sonrası hastada bir kanama ve ağrı oluşmaz.

Yara yakma işlemi uygulanan hastalara 1 ay süre ile cinsellik yasaklanır. Bu süre zarfında pembe sulu akıntı oluşabilir. 1-2 ay içinde yanan epitelyum hücreler yenilenir ve hasta rahatlar. Koterizasyon bu gün sıklıkla kullanılan tedavi yöntemidir. Tedavinin hiçbir yan etkisi yoktur.

Leave a Reply