Yağ bezesi neden olur ve nasıl geçer

yağ bezesi

Yağ bezesi neden olur ve nasıl geçer, yağ bezesi tedavisi süreci nasıldır, yağ bezelerini önlemenin bir yolu var mı, işte tüm bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık, işte detaylar. Cildin hemen altında oluşan içi yağ dolu olan kabarıklıklara yağ bezesi denilir. Normalde zararsızdır fakat, iltihaplanırsa tehlikeli olabilir. Yağ bezeleri, yüzde, sırtta, boyunda, göğüste ortaya çıkabilir. Yağ bezeleri hemen hemen çoğunluğun vücudunda ortaya çıkabilir. Çok sık karşılaşılan bir sorundur. Tehlikeli değildir ve tedavisi çok basittir.  İşte, yağ bezeleri neden olur ve nasıl geçer?

Yağ bezesi olası belirtileri

Yağ bezesi kendini deri altında şişlikle belli eder. Genelde, yüzde, göz çevresinde, boyunda, göğüste, sırtın üst kısmında veya erbezi torbalarında ortaya çıkabilir. Orta yaşlı kadınlarda saç derisinde, genital bölgelerde ortaya çıkabilir. Yağ bezesi iltihaplandığında, kızarıklık, yaralar, kötü kokulu akıntılar ortaya çıkar.

Yağ bezesi neden olur?

Kıl kökü iltihabı

Kıl köklerinin iltihabı, yağ bezesinin tıkanması başlıca nedenlerdir. Tıraş olmak, kılları yolmak, kıl dönmesi, kimyasallara maruz kalmak başlıca nedenlerden sayılabilir.

Cilt yaraları

Cilt yüzeyine alınan bazı yaralar, cilt altında kistler oluşturabilir. Kist, keratin üretir ve içini sıvı ile doldurur böylece yağ bezesi oluşmuş olur.

Kalıtımsal

Kalıtımsal olarak, yağ bezesi oluşumu olabilir. Birinci derece yakınımızda yağ bezesi oluşumu varsa, sizde de olması normaldir.

Yağ bezesi tedavisi

Yağ bezesine sıcak uygulama yapmak, kılcal damarları açar ve kan dolaşımının güçlenmesini sağlar. Hatta iltihaba neden olan zararlı maddeler temizlenir. Sıcak kompres, 37-40 derecelik suyun emdirildiği bez ile, 3-4 defa 10-20 dakika aralığında yapılmalıdır.

Yağ bezesini patlatmayın ve sıkmayın. İltihap kapmasına engel olunmalıdır. Yağ bezesi kendiliğinden patlayabilir bu durumda sabun ve su ile bölge temizlenmelidir. Yağ bezesi üzerine, çay ağacı yağı uygulayabilirsiniz.

İçeriğinde risin olan Hint yağı, bezeye emdirilir. Aloe vera, yağ bezesine sürülerek, cilde nazikçe yedirilir. Karahindiba, suya karıştırılır ve 45 dakika kadar kısık ateşte kaynatılır. Günde 3-4 kez 1 bardak içilir. Bu tarz bitkisel ürünler yağ bezesi tedavisinde çok etkilidir.

Yağ bezesi, iltihap kaparsa ve şişerse, çok büyürse içinin akıtılarak boşaltılması ya da kistin komple alınması gerekebilir. Çeşitli antibiyotiklerle iltihap kurutulmalıdır. Bu ciddiye alınmalıdır. Çünkü, iltihap kapan yağ bezeleri ciddi sorunlara neden olabilir. Hemen tedavi edilmelidir.

Leave a Reply