Vücut direncini arttırmak ve bağışıklığı güçlendirmek için besinler

Vücut direnci, sonbahar ve kış aylarında eni hava değişiklikleri nedeniyle zayıflayabilmektedir. Özellikle mevsim geçişlerinde kişide yorgunluk, bitkinlik ve halsizlik gibi bir takım belirtiler oluşmakta ve vücut bu dönemde savunmasız kalabilmektedir. Yazımızda, vücut direncini arttırmak ve bağışıklığı güçlendirmek için tüketilmesi gereken önemli besinleri sizlerle paylaşacağız. İşte, detaylar;

Sağlıklı olmanın ilk şartı doğru ve dengeli beslenmektir. Şayet yetersiz ve kötü besleniyorsanız, bağışıklık sisteminiz zayıflar ve her türlü enfeksiyona karşı açık olursunuz. Buna bağlı olarak grip veya soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Dengeli ve düzenli bir beslenme ile bağışıklık sistemini güçlendirip daha iyi çalışmasını sağladığınız zaman, sağlık problemleri ile doğal yollarla mücadele edebilirsiniz. Vücut direncinin artması için en güçlü silahlarınız besinlerdir. Çok basit bazı önlemler ve doğru besinlerle bağışıklığınızı güçlendirmeniz hiç de zor değildir.

Vücut direncini ve bağışıklığı güçlendirmek için yapılacaklar:

  • Günlük olarak 2-3 porsiyon taze sebze tüketin.
  • Pişirme şekli besinlerin vitamin ve antioksidan seviyesini değiştirir. Çiğ tüketme imkanı olmayan besinleri buharda pişirin.
  • Haşladığınız sebzelerin kaynatılma süresi kısa olmalıdır. Önceden kaynatılmış bir suda haşlama yapmak besin değerinin daha çok korunmasına imkan verir.
  • Sebzelerin pişirilmesi sırasında içeriklerindeki C ve K vitamini azalır. İyot kaybını ve besin değerlerini korumak için tuz ilavesini pişirme işleminde sonra yapın.
  • Sebzeler mümkün olduğunca mevsimine göre ve organik olmalıdır. Organik olmayan sebzelerdeki tarım ilaçları nedeniyle kimyasal bazı maddeler vücudumuza girer. Bu tür ürünler tüketildiğinde toksik kalıntılar kan dolaşımına oradan da hücrelere geçerek sağlığı bozacaktır.
  • Vücut için gerekli olan bitkisel sıvı yağları dışarıdan almak gerekir. Zeytinyağı, keten tohumu, avokado ve fındık yağı yağlar bağışıklığı güçlendirdiği gibi, kolesterolü düşürür, cilt, saç ve kemik dokularını canlandırır.

Vücut direncini arttıran besinler:

Ispanak: Çok iyi bir lif kaynağı olan ıspanak aynı zamanda demir yönünden de zengindir. Bol miktarda C vitamini içerdiğinden dolayı ıspanak suyu vücudun direncini arttırır. Kan yapma özelliği de bulunan ıspanak, lenf bezleri, karaciğer ve kan dolaşımını uyarmaktadır.

Lahana: İçeriğinde potasyum minerali ile birlikte bol miktarda B, C ve E vitamini bulunur. Bol miktardaki kükürt ve arsenik içeriği ile de kanı temizlemekte, halsizlik ve yorgunluğu gidermekte, vücuttaki toksik (zararlı) maddeleri idrar yoluyla dışarı atmaya yardım eder.

Kereviz: Saplarında ve yapraklarında bol miktarda vitamin barındıran kereviz, sinir yorgunluğunu önlediği gibi, iç salgı bezleri ve böbrek üstü bezleri çalıştırır.

Karnabahar: K vitamini ve fosfor içeriğiyle öne çıkan karnabahar, meme kanserine karşı koruma sağlayan indol-3 maddesini de içermektedir.

Brokoli: B1 ve C vitami ile Kalsiyum ve selenyum minerallerinin bolca bulunduğu brokoli, çok güçlü bir kanser savaşçısı ve B-karoten kaynağıdır.

Soğan: A, B ve C vitamini, iyot, fosfor, kükürt ve silis gibi maddelerle birlikte antibiyotik görevi gören hazmı arttıran frementler ve esanslar içermektedir.

Sarımsak: Doğal bir antibiyotiktir. İçeriğindeki allicin maddesi bağışıklığı güçlendirmekte ve bakteri gelişimini önlemektedir. Ayrıca vücutta mantar ve maya oluşmasını da tahrip etmektedir. Kuvvetli esanslar, bol miktarda iyot ve kükürt içeren sarımsak bronşları temizlemekte ve vücut direncini de arttırmaktadır.

Turp: Bol miktarda C vitamini, çeşitli esanslar, kükürt ve iyot bulunan turp, mide ve karaciğerin çalışmasını sağlar, bronşlar ve böbreklere faydalıdır, dalak şişliğini iyileştirir.

Maydanoz: Taze maydanoz bolca C vitamini, demir, kalsiyum, kükürt, potasyum ve A vitamini içermektedir. Besleyici özelliği ile öne çıkmaktadır.

Pırasa: İçeriğinde C, B ve K vitaminleri, kalsiyum, potasyum, manganez, silisyum, bakır, kükürt, demir ve iyot bulunur. Kuvvet verir, kan yapıcıdır, sinirleri güçlendirir ve sindirimi kolayl hale getirir. Bunlara ek olarak astım, egzama, romatizma ve damar sertliğine iyi gelir. İdrar söktürücü özelliği vardır ve kabızlığı giderir.

Enginar: A ve C vitamini açısından zengin olan enginarda demir, potasyum, kalsiyum, fosfor ve manganez mineralleri de bulunur. Karaciğerin korunmasında etkilidir ve karaciğer hastalıklarının hızlı iyileşmesine yardım eder. Ayrıca kolesterolü düşürür, kandaki şekeri ayarlar, idrar söktürücü özelliği de olan enginar, vücuda dinçlik sağlar, ishali keser, yaşlanmanın etkilerini azaltır, ruhsal ve bedensel yorgunluğu alır.

Ceviz, fındık, badem: Bunlar gibi yağlı tohumlar daha çok tüketilmelidir. E vitamini ihtiyacının karşılanması için önemlidir. Ceviz çok iyi bir antioksidandır ve içeriğindeki selenyum grip, soğuk algınlığı ve kansere karşı korur.

Bal: Doğal bir antibakteriyeldir. Yoğurt veya çay ile tüketilirse çok daha fazla etki sağlar.

Balık: Kış aylarında tüketmek çok daha önemlidir, çünkü yağlı olan balıklardaki omega-3 yağ asitleri grip ve diğer enfeksiyonlardan koruma sağlar.

Mantar: İçeriğinde bulunan B-glukan gribe karşı etkilidir.

Yulaf: B ve E vitamini ile lif yönünden oldukça zengin olan yulaf, içeriğinde bulunan zengin mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.

Zencefil: Vücut direncini, bedensel ve zihinsel gücün arttırılmasını ve içeriğindeki gingerol maddesi ile enfeksiyonları uzak tutmayı sağlar. Mikrop öldürücü özelliği bulunan zencefil bağışıklığı güçlendirmekte, balgam söktürmekte ve soğuk algınlığına iyi gelmektedir.

Ginseng: B1, B2 ve D vitaminleri ile saponinler yönünden zengin olan ginseng glikozitler, uçucu yağlar, organik asitler ve fosfat da içermektedir. Vücut direncini arttıran ginseng bağışıklığı da güçlendirmekte, zihni açmakta, yorgunluğu gidermekte, hafızayı güçlendirmekte ve stresi azaltmaktadır. Ayrıca prostata karşı koruma sağlamakta, kolesterolü ve şekeri düşürmekte, yaşlanmayı geciktirmekte ve kalp damar sağlığına iyi gelmektedir.

Bitkisel çaylar: Ihlamur, adaçayı, ekinezya, kuşburnu, yeşil çay ve taze meyve suları vücut direncini arttırmakta ve bağışıklığı güçlendirmektedir.

Her gün olmak kaydıyla 3-4 porsiyon kadar taze meyve yenmelidir. Antiksidan özelliği nedeniyle nar, potasyum ve B6 vitamin ihtiyacını akrşılamak için muz, C vitamini için limon, kivi, greyfurt, portakal gibi meyveler bolca tüketilmelidir.

Kış aylarında gripten korunma sağlamak için C vitaminini bol miktarda barındıran kırmızı biber tüketilmelidir.

Bağırsak florası için yararlı olan probiyotikler, canlı bakteri bileşimleridir ve bağırsak sistemini desteklemekte, hastalıkları önlemektedir. Ayrıca sindirimi kolaylaştırmakta ve bağırsaklardaki vitaminleri sentezler. Yoğurt, doğal bir probiyotiktir ve bağırsaklarda mikroplarla savaşır. Yoğurt kadar kefir tüketimi de çok önemlidir.

Leave a Reply