Turp neye iyi gelir, Turpun sağlığa faydaları

Turp nasıl tüketilmeli, Turp neye iyi gelir, Turpun sağlığa olan mucizevi faydaları: Turp, belki de dünyanın en faydalı yiyecekleri arasındadır. Ülkemizde kırmızı ve siyah turp olarak bilinir. Antioksidan bir gıdadır ve bol flavonoid içerir. Karaciğer ve safra sağlığı için siyah turp, antioksidan olması nedeni ile kırmızı turp bol miktarda tüketilebilir. Fakat, turpların pek çok çeşidi vardır. İşte, turp nasıl tüketilir ve neye iyi gelir?;

Turpun sağlığa faydaları;

Antioksidan olduğundan kansere karşı koruma sağlar, safra akışını sağlar, karaciğer sağlığını korur, ödem çözücü ve idrar söktürücüdür. Yüksek posalıdır ve kan şekerini yükseltmez, kan kolesterolünü azaltır, kalın bağırsak kanserine karşı korur ve diyet yapanlara özellikle önerilir.

Turpun içeriğinde ne vardır?

1 kase turp yediğinizde, yaklaşık 12 kalori alırsınız. Günlük posa ihtiyacınızın %25’ini karşılarsınız.

Yüksek potasyum içerdiğinden, kalp kasının çalışması ile tüm kasların dengeli çalışmasını sağlar, ayrıca tansiyony dengeye sokar.

İçeriğinde bol folat vardır. Folat, DNA onarımında etkilidir ve bir kase turp ile günlük folatın %7’sini alırsınız.

İçeriğinde bol kalsiyum vardır. Bu nedenle, menopzoda olan kadınlara kemik erimesine karşı önerilir. Turp yaprağı da aynı kendisi kadar bol kalsiyum içerir.

Turp, içeriğinde bol C vitamini barındırır. C vitamini en güçlü antioksidanlardandır. Kansere karşı bizi korur. 1 kase turp salatası, günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık %40 kadarını karşılamaktadır.

İçeriğinde bulunan Fitosterol kanda kolesterolü düşürür. 1 kase turp salatası 9 mg. kadar filesterol içermektedir.

Turp yaprağının faydaları;

Turp yaprağında beta karoten, C vitamini, E, B6 ve B9 vitaminleri ile bol miktarda kalsiyum bulunur. Beta karoten içerdiğinden, göz ve akciğer sağlığını korur. C vitamini ile bağışıklık güçlenir. Yaşlanmayı yavaşlatır. E vitamini açısından zengin olduğundan yaşlanmaya karşı kullanılır. Tüm bu nedenlerden dolayı, turp yaprağının da kesinlikle tüketilmesi gerekmektedir.

Turp yaprağını salatalara doğramak, çorbalara katmak ve pişirmek faydasını görme açısından en etkili yöntemlerdir.

Turpun zararları;

Gaz yapabilir, çünkü kükürt açısından çok zengindir. Bağırsakları çok hızlı harekete geçirerek ishale neden olabilir, yüksek oranda turp yerseniz vücuttaki demir mineralininin azalmasına neden olabilirsiniz.

Böbreklerinde kum olanlara, ishali olanlara, bağırsak sendromu yaşayanlara, gastriti olanlara ve ülseri olanlara turp tüketmeleri önerilmemektedir. Sağlıklı olan kişilere de günde 1 kase turp salatası önerilir. Brokoli, lahana ve karnabahar da turp ile aynı ailedendir.

Kaynak: Bu yazı milliyet.com.tr/turp-nasil-tuketilmeli-turp-pembenar-detay-sagliklibeslenme-2199263/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply