İshal yapan yiyecekler nelerdir

ishal

Hangi yiyecekler ishal yapar, ishal yapan besinler nelerdir? İshal, bağırsaklardan geçen gıdaların suyunun çekilmemesi yani emilmemesi ile oluşur. Bakteriyel enfeksiyonlar, alerjiler, ilaç yan etkileri, sindirim sistemi hastalıkları ve şeker hastalığı kaynaklı olabilir. İshal eğer, 2 günden fazla sürerse mutlaka doktora danışılmalıdır. Altında yatan bir hastalık varsa hemen teşhis edilip, tedavisinin uygulanması gerekmektedir. İşte, ishale neden olan yiyecekler;

İshale neden olan yiyecekler

Acı biber

Capsaicin, acı biberde bulunan ve metabolizmayı hızlandıran bir kimyasaldır. Fakat, bu kimyasal aynı zamanda ishal oluşturabilir.

Yapay yağlar

Az yağlı ve yağsız denilen gıdalarda kullanılan yapay yağ olan olestra ishale neden olmaktadır. Yapay yağın mideden ve bağırsaklardan hiç sindirilmeden geçmesi ishale neden olur.

Yapay şekerler

Tatlandırıcılar ishale neden olur. Yoğurt ve şekerlemelerde sıklıkla kullanılan bu yapay tatlandırıcılar, sindirilemediklerinden ishale neden olur.

Kafein

Kafein, bağırsak hareketlerini arttırarak kasılmalara ve ishale neden olabilir.

Suda çözülmeyen lifler

Lif bakımından zengin olan gıdalarda suda çözülen lifler geçici ishal yapabilir.

Alkol

Vücudun aşırı su kaybetmesine yol açan alkol ishale neden olur.

İshalin nedenleri

İshal bazen duyulan gıda hassasiyeti ile oluşabilir. yapay tatlandırıcılar ve gıda kimyasalları ve katkıları sindirim sisteminde alerji yaratabilir.

Kronik durumlar, bağırsak sendromları, çölyak hastalığı sindirim sistemi hastalıklarına neden olabilir.

Hijyenik olmayan ve bozulmuş gıdalar ishale neden olabilir.

Gıda alerjilerinin başlıca belirtisi ishaldir. Vücut bu durumda alınan alerjenden uzaklaşmak için ishalle dışarıya atmaya çalışır.

Sindirim sisteminin alışkın olmadığı şekilde beslenme alışkanlıklarının değişmesi ishale neden olabilir.

Uzun süren ve sık tekrarlayan, sıvı kaybına neden olan, ateş yapan ve kanlı dışkı görülen ishallerde mutlaka doktora gidilmelidir. İshal normalde bir tehlike oluşturmaz fakat yukarıda saydığımız belirtilerle birlikte olduğunda ciddi tehlikeli bir durumdur. Bebeklerde ve çocuklarda bu durum çok daha tehlikeli kabul edilir.

Leave a Reply