Topluluk önünde konuşamamak ve korkmak

Topluluk önünde konuşmaktan korkan pek çok insan vardır. Aslında bunun altında yatan neden, insanların önünde rezil olmaktan korkmak ve insanların gülmesidir. Bu, aslında bir fobi olarak kabul edilebilir. Çünkü pek çok uzman uçak korkusu, yükseklik korkusu gibi fobilerle, topluluk önünde konuşmanın aynı şekilde hissettirdiğini söylüyor.

Eğer çalışıyorsanız, topluluk önünde konuşmak kariyeriniz için önemlidir. Geliriniz artabilir ve iş fırsatları yakalayabilirsiniz. Konuşma yaparken, insanlar size çok daha fazla güveneceklerdir. Daha da önemlisi yetenekleriniz, deneyim ve birikimleriniz karşı tarafa aktarılacaktır.

Topluluk önünde konuşma gibi bir korkuya sahipseniz, el titremesi, kalp çarpıntısı, titreme, hafıza kaybı, nefes alma sorunları, mide bulantısı, dikkat eksikliği, ağız kuruluğu, ürperme ve terlemeler ortaya çıkmaktadır. Aslında vücudumuz korku durumunda sadece doğal tepkiler vermektedir.

İnsanların önünde konuşmaktan korkanlarda genelde;

Kendimi aptal yerine düşüreceğim ve insanlar bana gülecek,

Rezil olacağım, yanlış bir şey söyleyeceğim,

Kekeleyeceğim, dikkatim dağılacak, beni anlayamayacaklar diye düşünürler.

Bu korku nasıl geçer?

Heyecan ve korku, aslında dikkatinizi toplamanız için çok önemlidir. Heyecan ve korku, neticesinde hata yapmanıza engel olur. Heyecanı normal bir şekilde kontrol etmek, sizi bu konuda başarılı yapar. Kendinizi rahat hissettiğinizde dikkatinizi toplarsınız. İnsanların karşısına çıktığınızda, dikkatinizi onlara yöneltin. Ne giydiklerine, davranışlarına ve hareketlerine dikkat edin. Kendinizi dinleyeceğinize dikkatinizi çevreye vermeniz heyecanınızı yatıştıracaktır.

Konuşma nasıl hazırlanmalıdır?

Topluluk önünde konuşma yapmak ve buna hazırlanmak çok önemlidir. Sunumun iyi olması, korkuyu kontrol altına almanıza yardımcıdır.

Konuşmanız için kuvvetli bir başlık bulun. Konuşmanızın bir etkisi olmayacağını düşünmeyin. Hepimizin hayatta olan deneyimleri birkaç konuda uzman olmamızı sağlar

Konuşmayı yapacağınız olan salonu iyi tanıyın. Bu konuda ön prova yapın ve salonu mutlaka gezin.

Dinleyici kitlenizi iyi tanıyın. Onların profillerine ve nelerden hoşlandıklarına, ilgi alanlarına bakabiliyorsanız mutlaka inceleyin. Tanıdığınız insanların önünde konuşmak, tanımadığınız insanlara karşı konuşmaktan çok daha kolaydır.

Gevşeme için egzersizler yapın. Gevşemeyi öğrenmek, ruhsal ve bedensel olarak heyecanınızı dengeler.

Kendinize değil konuşmaya ve mesajınıza konsantre olun.

Konuşma yaparken dikkat edilmesi gerekenler:

Dinleyicilerle göz kontağı kurun. Bunu yaparken tek bir insan ile ilgili değil, herkese 4-5 sn. odaklanarak yapın.

Sesiniz enerji dolu olsun, konuşurken iniş ve çıkışlara dikkat etmeniz insanların sizi dinlemesini sağlar.

Konuşurken yüzünüzde jest ve mimikler olmalıdır, gerekirse eller ve kollar ile beden dili kullanılmalıdır.

Konuşma sırasında kişisel deneyimlerinize yer verin ve hikayeler anlatın. Bu sayede, daha zevkli bir konuşma olacağı için insanlar sizi daha çok dinleyecektir.

Hata yapmak çok normaldir. Asla panik olmayın. Hata yapılan konuşmalar, çok daha samimi ve içten olabilir. Bu nedenle hatanızı kabul edin.

Leave a Reply