Tırnak diplerindeki beyazlıklar ne anlama geliyor

Tırnak diplerindeki beyazlıklara dikkat edin

Tırnak diplerinde oluşan beyazlıklara dikkat edilmesi gerekiyor. Tırnak diplerindeki beyazlıkların yanı sıra eğrilik, girinti, çıkıntı ve çukurluklar ile tırnakların kalınlığı, altındaki ve çevresini saran derinin incelenmesi sonucunda görülecek olan değişiklikler belki de bir hastalığın habercisidir. Uzmanlar, tırnakların önemli hastalıklara ve sağlık sorunlarına işaret edebileceğini söylemektedirler.

Öncelikle tırnaklarınızı şöyle iyi bir şekilde inceleyin. Yukarıya burun seviyenize kadar kaldırarak, yüzünüzden yaklaşık 1 karış kadar uzaktan tüm tırnaklarınızı tek tek inceleyin. Sağlıklı bir tırnağın rengi, üzerine dokunduğunuz zaman pembe ya da pembemsi bir beyaz olmalıdır. Şayet tırnaklarınız, mat ise ya da çizgi çizgi farklı bir renkte ise altında ciddi bir sağlık sorunu olabilir.

Tırnağı yeşil olanlarda bakteriyel enfeksiyon, kırmızı çizgiler olan bir tırnağa sahip olan kişide de kalp kapağı enfeksiyonu olabileceğini göstermektedir. Maviye çalan bir tırnak renginiz varsa, kandaki oksijen seviyesinin düşük olduğu, mat görünümlü tırnaklarınız varsa vitamin eksikliği olduğu düşünülebilir. Beyaz renkte tırnaklarınız varsa hepatit gibi karaciğer hastalıkları ile, koyu renkte şeritlerin olduğu tırnaklarınız varsa, yaşlanma ve konjestif kalp yetmezliği gibi hastalıklarla bağlantılı olabilmektedir.

Pençe görünümlü kalın tırnaklar:

Kalın tırnaklar doğal bir durum değildir. Pençe görünümlü kalın tırnakların olması, akciğer hastalığının bir belirtisi olabildiği gibi, sertlik varsa mantar enfeksiyonuna, tırnakta ayrılma varsa tiroid veya sedef hastalıklarına, ayrıca dolaşım sorunlarına işaret edebilir.

Kalınlaşmış olan tırnaklar, fark edilmeyen ya da gözden kaçırılan bazı sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Mesela; yeni alınmaya başlanan bir ilaç alerjiye yol açarak tırnaklarınızda kalınlaşmaya neden olabilmektedir.

Tırnaklarınız, sadece etrafta bir yerlere ya da bir kulpa takılarak kırılmaz. Kırılmaların nedeni olarak ellerin sık yıkanması ya da sürekli oje kullanmak değildir. Eğer folik asit, C vitamini ve protein eksikliği varsa tırnaklarınız kırılır. Tırnak kırıklarınız tırnak diplerinizde oyuklarla birlikte meydana geliyorsa sedef hastalığı belirtisi olabilir.

Çünkü sedef hastalığının başlangıcında %10 oranında tırnak kırılmaları görülmektedir. Tırnak kırılmaları beslenme yetersizliğinden de kaynaklanabilir. Bunun için beslenmenize dikkat etmeli, genel sağlığınız için tırnak bakımınıza çok daha fazla önem vermelisiniz.

Tırnaklardaki çukurluklar karaciğer ve kalp hastalıklarını işaret edebilir:

Tırnakların çukurlaşması, vücudun içindeki bir hastalığa işaret edebilir. Bütün halindeki bir çukurlaşma daha çok fazla su tutulumunu, demir eksikliğini, karaciğerin vücutta fazla demir tutması ile ortaya çıkan hemakromatozisi, kalp ve hipotiroidizi düşündürebilmektedir.

Bu tür sağlık sorunlarının tedavisini olan kişilerde, tırnakların durumu normal haline gelmektedir. Tırnaklarınızdaki küçük oyuklar veya çukurlar belki tırnak bakımlarınızı ihmal etmenizden kaynaklanabilir, ancak altında sağlığınızla yakından alakalı sorunları işaret eden bir ikaz da olabilir.

Tırnaklardaki oyuklar sedef hastalığı, saç kaybı yaşatan bağışıklık sistemi hastalığı olan alopecia areata, konnektif doku bozukluğu ve çinko eksikliği ile ilgili nedenlerden olabilir. Beslenme bozuklukları ve besin eksiklikleri ile ilgili olarak tırnaklarınızı sürekli olarak kontrol etmelisiniz. Tırnak yüzeyi oldukça düzdür ve çok hissedilmeyen ince çizgiler bulunmaktadır.

Belirgin ve rahatlıkla hissedilen çıkıntılar varsa vücudunuzda bazı şeylerin yanlış gittiğini bilmelisiniz. En çok demir eksikliği, lupus ve artrit gibi sağlık problemleri görülür. Tırnaklarınız için losyon ya da bakım yağlarına gereksiniminiz yoktur. Şayet tırnaklarınız ince ve kuru ise hormon düzeyini ölçtürmeniz faydalı olacaktır. Özellikle tiroid hastalıkları, tırnaklarınızın incelmesine yol açar.

Kurulaşan tırnaklar rahatlıkla kırılırlar ve ayrılırlar. Mantar sorunları, tırnaklarınızın kuru ya da nemli olmasına yol açar. Tiroid ve mantar tedavileri uzun süreli tedaviler değildir. Tırnaklarınızda bu tür bir değişiklik gördüğünüzde bunu dikkate almalısınız. Buna ek olarak; yumuşak ve kırılgan olan tırnaklarınızın dibinde beyazlık yoksa, tiroidinizin çok aşırı bir şekilde çalıştığını bilmelisiniz.

Leave a Reply