Tetanos nedir, belirtileri nelerdir?

Çok eski bir hastalık olan tetanos nedir ve belirtileri nelerdir, bu hastalık bakteriyel bir hastalıktır. Açık kırıklar, böcek ısırıkları, yanıklar, toprak ve hayvan dışkısı tetanos bakterisinin kana karışmasını sağlar. Ciltte yaralardan içeri giren tetanos bakterisi her yerde bulunabilir. Aşısı olduğundan çok sık karşılaşılan bir hastalık olmaktan çıkmıştır.

Tetanos nasıl bir hastalıktır?

Tetanos, clostridium tetani denilen bakteri kaynaklıdır. Bu bakteri, topraktan hayvan dışkısına kadar her yerde olabilir. Toz ve toprağın olduğu her yerde tetanos olabilir. Tetanos bakterisi, sinir sistemini etkileyen zehirli madde üretir. Bu zehir, omurilikten kaslara giden sinirlerin sinyallerini etkiler. Böylece kas spazmları yaşanır. Bu kas spazmları o kadar kuvvetlidir ki kaslar yırtılabilir.

Tetanos belirtileri nelerdir?

Tetanos bakterisi tozda, gübrede, hayvan dışkısında ve özellikle at dışkısında bol miktarda bulunur. Ciltte olan yarıklardan bakterinin vücuda girmesi ile enfeksiyon başlar. Tetanos belirtileri yaklaşık enfeksiyonun oluşmasından 3 gün sonra ortaya çıkmaya başlar. Belirtiler hemen ortaya çıkarsa enfeksiyon çok büyüktür. Tetanos insandan insana bulaşan bir hastalık değildir.

Çene ve boyunda oluşan kas spazmları, çene krampları, salya akması, baş ağrısı, ağzı açamama, yutkunma problemleri, solunum güçlükleri, ağrılı kasılmalar, kalp ritminde bozulma, ateşlenme, terleme, tansiyon yükselmesi ve idrar kaçırma başlıca tetanos belirtileridir.

Tetanos tedavisi nasıl olmalıdır?

Tetanos hayatı tehdit eder. Bu nedenle enfeksiyon gelişmişse yapılacak çok da bir şey yoktur. Tedavi başlansa bile hasta hayatını kaybedebilir. Belirtiler erken fark edilip, tedavi başlarsa kaslar eski haline dönebilir. Bazen tedavi aylarca sürebilir.

Tetanos hastaları hastanede tedaviye alınır. Genelde loş bir ortamda uzun süreli yatak istirahati gerektirir. Vücutta dolaşan ve sinir dokusuna işlememiş olan tetanos toksinlerinin etkisiz hale getirilmesi ile yapılan bir tedavidir. Kasılma önleyen ilaçlar, kas gevşeticiler, yatıştırıcılar ve antibiyotikler tedavide kullanılan diğer ilaçlardır. Bazen ameliyatla yaranın temizlenmesi yapılabilir.

Tetanos aşısı:

Tetanos tehlikeli bir hastalıktır, fakat aşısı kaynaklı olarak dünyada az görülür. Tetanos aşısı her 10 yılda 1 defa yapılmalıdır.  Çocukken aşı olan insanlar bağışıklık kazandıklarını zannederler. Oysa bu aşı onları korumamaktadır. Dünyada pek çok insan tetanos riski altındadır.

Doğum şartlarının hijyenik olmadığı noktalarda ve az gelişmiş ülkelerde tetanos riski vardır. Doğum sırasında bebek tetanos kapabilir. Bu nedenle anne adayına tetanos aşısı vurulur. Anneye vurulan aşı bebeği de korumaktadır. Gebe kalmadan önce veya gebeliğin 2. ayında tetanos aşısı vurulur.

Tetanos hastalığında ne zaman doktora gidilmelidir?

Toprak, pas gübre ve dışkı bulaşmış yaralarda mutlaka doktora gidilmelidir. Küçük çocuklarda yerden alınan kirli, paslı şeylerle oynadıklarında ve yaralandıklarında mutlaka doktora gidilmelidir. Çocuğa 3 doz tetanos aşısı yapıldıysa korkulacak bir durum yoktur.

Şüpheli bir yaralanmada tetanos belirtileri ortaya çıkıyor diye düşünmeden aşı olunmalıdır. Tetanosun kuluçka dönemi çocuklarda 3 gündür. Yaralanma üzerinden 24 saat sonra bile aşı rahatlıkla vurulabilir.

Leave a Reply