Domuz gribi (H1N1 Enfeksiyonu) nedir?

domuz gribi

Domuz gribi (H1N1 Enfeksiyonu) nedir? belirtileri ve tedavisi: Aslında domuzlarda salgına neden olan İnfluenza A virüsünün yol açtığı grip türüne domuz gribi adı verilmektedir. Geçmiş dönemlerde sınırlı sayıdaki vakada insandan insana bulaştığı bildirilen domuz gribinde ölüm oranı %1-5 dolaylarındadır. Bu oran kuş gribinde %50’ye kadar çıkabilmektedir.

Domuz gribi nasıl bulaşmaktadır?

Bu gribin damlacık yolu ile insandan insana bulaştığı ispatlanmıştır. Bundan dolayı da Dünya Sağlık Örgütü İnsandan insana yayılımı ifade eden pandemi 4 seviyesine çıkarılmıştır. Arkasından da pandemi düzeyi 5’e çıkarılmıştır. Pandemi 5 ise iki veya daha çok ülkede insandan insana bulaşmasını ifade etmektedir.

Domuz gribinin yayılması ise mevsimsel ya da klasik gribin yayılması şeklindedir. Hapşırma ve öksürme ile havaya saçılan damlacıklar yolu ile insandan insana geçmekte ve yayılmaktadır. Bunun yanında el ile temaslar da çok önemlidir. Hastalığı taşıyan kişiler belirtileri görülmeden bir gün önceden ve hastalıkları süresince enfeksiyonu yayabilmektedirler. Kapı kolu, masa ve benzeri nesnelerin üzerinde 48 saat süreyle yaşayabilirler ve bu nedenle el temizliği çok önemlidir.

Domuz gribi belirtileri ve bulguları:

Mevsimsel gribe benzerlik gösteren domuz gribinde öksürük, ateş, vücut ağrıları, boğaz ağrısı, baş ağrısı, yorgunluk ve titreme belirtilerde öne çıkmaktadır. Hastaların bazılarında kusma ve ishal durumu da olmakta, zatürreye bağlı olarak da önemli hastalıklara ve ölümlere neden olabilmektedir.

Domuz gribinden korunma:

En başta gelen önlem olarak ellerin temizliği gösterilmektedir. Kişi gripten korunmak için genel sağlık önlemlerine de dikkat etmeli, uykusuz kalınmamalı, fiziksel aktivitelere önem verilmeli, bol sıvı alınmalı, beslenmeye dikkat edilmeli ve günlük stresten uzak kalmaya çalışılmalıdır. Hasta olan kişilerden uzak durulmalı yakın temastan kaçınılmalıdır. Ev temizliğinde çamaşır suyu ile dezenfekte yapılmalıdır.

Domuz gribine karşı ilaç var mı?

Klasik grip vakalarında olduğu gibi domuz gribinde de oseltamivir ya da zanamivir kullanılmaktadır. Bahsi geçen ilaçların hastalıkla ilgili belirtilerin görüldüğü ilk iki gün içinde alınması gerekmektedir.

Domuz gribini başkalarına bulaştırmamak için yapılması gerekenler:

Öksürürken ağzın kapatılması gerekir.

Ağız ve burun temizliği yapılan mendiller hemen çöpe atılmalıdır.

Eller temiz tutulmalı, sabunlu su ile yıkanmalıdır. Sabun ve su kullanmak mümkün değilse alkollü temizleyiciler kullanılmalıdır.

Eller temiz değilse ağza ve burna götürülmemelidir. Hastalık virüsü bu yolla bulaşmaktadır.

Domuz gribi olan kişilerden uzak durulmalıdır, temastan kaçınılmalıdır.

Hastalanıldığında hemen doktora gidilmelidir.

Hasta olan kişilerin okuyorsa okula çalışıyorsa da işe gitmemeleri tavsiye edilmektedir.

One Response

  1. yeşim55 24 Ocak 2016

Leave a Reply