Testis torsiyonu nedir belirtileri ve tedavisi

Testislere kan akımını sağlayan kordonun tehlikeli bir şekilde bükülmesine testis torsiyonu adı verilmektedir. Acil olarak müdahale edilmesi gerekir ve tedavi edilmezse testislerden biri alınabilir. Yazımızda, testis torsiyonu belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilgiler vereceğiz. İşte, detaylar;

Testis torsiyonu belirtileri nelerdir?

Testis torsiyonu, testislerden birinde oldukça şiddetli bir ağrıya yol açmaktadır. Bu durumda şu belirtilere de rastlanabilmektedir;

  • Testiste yumru meydana gelmesi
  • Erbezi torbasında şişme olması
  • Meniden kan gelmesi
  • Sersemlik ve baş dönmesi durumu
  • Bulantı ve kusma olması

Testis torsiyonunun nedenleri nelerdir?

Spermatik kordon adı verilen yapı, testislerin vücuda bağlı olmasını ve kan gitmesini sağlamaktadır. Bu spermatik kordon büküldüğü zaman testislere giden kan akışında kesilme olabilmektedir ve bu da testis torsiyonu olarak adlandırılır.

Ağır bir egzersizden sonra, uyku sırasında veya kasıklara alınan bir darbeden sonra gelişebilmektedir. Birçok testis torsiyonu vakasında neden belirlenememektedir. Ancak sıralayacağımız şu etkenler testis torsiyonu riskini arttırabilmektedir;

  • Bağlardaki zayıflık; Bazı erkeklerde testisler, doğuştan olan anatomik faktörler nedeniyle daha zayıf olabilmektedir. Spermatik kordona bağlı olan testisler, bu kordonun zayıf olması nedeniyle testis torsiyonuna yol açabilmektedir.
  • Çok soğuk havalar; Üretilen spermler, vücut sıcaklığından daha düşük sıcaklıklarda yaşarlar. Dolayısıyla, sıcak ortamda bulunan erbezi torbası gevşer ve bu haldeyken birden bire soğuğa maruz kalırsa ve de spermatik kordon kasılıp bükülürse testis torsiyonu meydana gelebilmektedir.
  • Diğer bazı riskler;

– En çok 10-25 yaş aralığında testis torsiyonu vakası görülür.

– Testis torsiyonu durumuna tıbbi müdahale edilmezse tekrarlama olasılığı oldukça fazladır. Bu durumdaki kişilerde, sağlıklı testiste de testis torsiyonu riski oluşabilmektedir.

Kimi hastalarda kısmi testis torsiyonu olabilmektedir. Böyle bir durumda testis ağrısı daha az yaşanmaktadır ve ağrı bir süre sonra kendiliğinden geçer. Bu durumun tam testis torsiyonu haline geçmesi oldukça yüksek bir olasılıktadır ve cerrahi tedavi tavsiye edilmektedir.

Testis torsiyonu tedavisi nasıl yapılır?

Testis torsiyonu, çoğu vakalarda acilen müdahale gerektirmektedir. Bazen çok nadiren de olsa, ürologlar elleriyle spermatik kordon bükülmesini giderebilmektedirler, ancak genellikle cerrahi müdahale mutlaka yapılmalıdır.

  • Hastane öncesi; Testis torsiyonu olan bir hastanın, kalıcı bir hasara maruz kalmadan evvel yaklaşık 6-8 saati bulunmaktadır. Bundan dolayı hastanın acilen hastaneye gitmesi gerekmektedir. Hastaneye ulaşıncaya dek, şu destekleyici uygulamalar yapılabilir;

– İbuprofen, asetaminofen, aspirin ve naproksen sodyum gibi ağrı kesici ilaçlar alınabilir.

– Mümkün olduğu kadar hareketsiz kalmaya özen gösterin.

– Testisin etrafını iyice havluyla sarın ve sabit tutun. Bu ağrınızı hafifletecektir.

– Az miktarda içecek tüketin, çünkü idrara çıkmak ağrı yapabilir.

  • Testis torsiyonu ameliyatı; Yapılan cerrahinin amacı testisin kurtarılmasıdır. Bunun için erbezi torbasına ufak bir kesi atılır ve spermatik kordon düzeltilir. Daha sonra testis yerine yerleştirilir ve dikiş atılarak erbezi torbasına bağlanır ve yeri iyice sağlam hale getirilir. Bu cerrahi müdahaleye orşiopeksi adı verilmektedir.

– Kan akışı olmayan testis zarar görmüşe, orşiektomi ameliyatıyla testislerden birinin alınması gerekebilir. Fakat 6-8 saat içinde hastaneye getirilen hastaların birçoğunda testis kurtarılamamaktadır.

– Sağlıklı testise de muhtemel testis torsiyonu riskini önlemek amacıyla da ameliyat gerçekleştirilebilir.

– Testis alınırsa yerine protez testis konulabilmektedir.

  • Testis torsiyonu Ameliyatı sonrası dikkat edilecekler;

– Hasta birkaç gün süreyle yatakta istirahat etmelidir.

– Birkaç hafta süreyle egzersiz ve spor aktivitelerinden uzak durulmalıdır.

– 4-6 hafta kadar cinsel ilişkiye girilmemeli ve mastürbasyon yapılmamalıdır.

– Erbezi torbasının şişmesinin önüne geçmek için buz konulabilir.

– Ağrı varsa ağrı kesiciler alınabilir.

Kaynak: multiyasam.com/testis-torsiyonu-belirtileri-ve-tedavisi

Leave a Reply