Prostat iltihabı nedenleri belirtileri ve tedavisi

Prostat, erkeklerin üreme organları arasındadır. İdrar kesesinin çıkış noktasında bulunur. Çapı 4 cm., ağırlığı 20 gr. kadardır. Meni içinde verdiği bazı maddelerle, meninin sıvı kalmasını ve spermlerin canlıolmasını sağlamaktadır. Yaklaşık 40 yaş civarlarında prostat bezinde büyüme başlayabilir. Prostat iltihabı her erkekte oluşabilir. Çok ağrılıdır ve tedavi edilebilir. İşte, prostat iltihabı belirtileri ve tedavisi;

Prostat iltihabı belirtileri nelerdir?

Prostat iltihabı, prostat dokusunun ve çevresinin iltihaplanmasına verilen isimdir. Tıp dilinde ismi prostatittir. Birkaç çeşidi vardır. Ürolojide erkeklerin kronik hastalığı olarak kabul edilir. En önemli belirtisi şiddetli ağrıdır.

Prostat iltihabı belirtileri olarak yüksek ateş, titreme, ciltte kızarma, alt karında kasık kemiği civarında, belde, anüste ve testislerde ağrılar, sertleşme sorunları, boşalma sırasında ağrı, menide kan olması, büyük tuvalet yaparken ağrı, idrar yaparken yanma, kötü kokulu idrar, idrar akışında zayıflık olması ve sık idrar yapma hissi olarak sayılabilir.

Prostat iltihabı nedenleri;

Prostat iltihabı bakteri kaynaklı oluşmaktadır. İdrar yolu iltihabına neden olan hemen hemen her bakteri prostat iltihabına da neden olmaktadır.

Hastalıklar;

Bazı hastalıklar zamanla prostat iltihabına neden olmaktadır. Bunlar; testis üzerinde oluşan doku iltihaplarında, üretrit ve idrar yolu iltihaplarıdır. Sorunlu olan bakteri E. Colidir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar;

Bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar prostat iltihabına neden olabilmektedir. Bunlar; Gonore ve klamidya’dır. Korunmasız ilişki yaşamak, fazla cinsel partnerin olması ve korunmasız anal ilişkiye girmek prostat iltihabı riskini arttırır.

Mesane obstrüksiyonu;

İdrar torbasının çıkışında olan tıkanmadır. Prostat büyümesi, idrar torbası taşları, tümörleri, prostat bezinde oluşan tümörler, çocuklarda kalıtımsal doku hastalıkları (posterior üretral valf) kaynaklı oluşmaktadır.

Diğer nedenler;

Sünnet derisinin, penis başının çıkışını engelleyecek darlıkta olması, erbezi ve anüs arasında olan bölgeye darbe almak, idrar yoluna sonda takılması, idrar yolu görüntüleme işlemleri ve prostattan parça alınması işlemi prostat iltihabına neden olabilir.

Prostat iltihabı tedavisi;

Prostat iltihabının hangi türüne yakalandığı belirlendikten sonra hastaya tedavi planı uygulanmaktadır. Bakteri kaynaklı iltihap varsa, hasta antibiyotikler yardımıyla yaklaşık 2 hafta içinde tedavi edilir. Genelde tedavide, ampicillin ve gentamicin antibiyotikleri kullanılır. Bazı durumlarda hasta damardan antibiyotik alır ve serum tedavisine sokulur. Tedavi başarısı yaklaşık %100’dür. Bazen çok dirençli bakteri olursa tedavi 1 ay kadar sürebilir.

Hastalara gün içinde bol su içmeleri söylenir. Sık idrar yapma ile bakteriler dışarıya atılır.

Baharatlı gıdalar, asitli ve kafeinli içecekler ile alkol tüketilmemelidir.

Aktif bir şekilde düzenli egzersiz yapmak çok faydalıdır. Fakat bisiklete binmek ve kalçaya baskı yapan sporlar prostat iltihabını alevlendirir.

Hastalara ayrıca çinko, C vitamini, omega3 yağ asitleri, kabak çekirdeği ve karaçayır poleni kullanmaları tavsiye edilir.

Hastalara uygulanan anüs kanalından prostat bezine yapılan masaj çok faydalıdır.

Çok nadir olarak prostat bezi alınabilir.

Leave a Reply