Temizlik, Takıntı, düzen ve simetri hastalığı (OKB)

OKB halk arasında temizlik hastalığı olarak bilinmektedir. Oysa OKB, insanların belirli düşünce ve davranışlara hapsolmasına verilen isimdir. Obsesif kompülsif bozukluğu olan kişiler, kontrol altına alamadıkları stres yaratan düşünceler, korku ve hayaller görürler. Bu düşünceler nedeni ile bazı ritüeller yapma ihtiyacı hissederler.

Temizlik hastalığı nedir?

Aslında OKB’nin sadece bir türüdür. Etrafta olan her şeyin kirli olduğuna inanmak, sürekli temizlik yapmak ve yapılan işlemlerin sürekli olarak belirli adetlerle tekrarlanmasıdır. Bu durum kaygı bozukluğu, şüphecilik, emin olamama gibi saplantılı düşünceler nedeni ile oluşur. Hasta bu düşüncelerin mantıksız ve gereksiz olduğunu bilir, fakat kendine engel olamaz. Sürekli olarak istem dışı davranışlar yaparak bunlardan sıyrılmaya çalışır. Fakat düşüncelerinden vazgeçemez. Bu nedenle hemen tedaviye başlanılmalıdır.

Temizlik hastalığı belirtileri nelerdir?

Sürekli ve hiç bıkmadan evde temizlik yapar (Günde 3-4 defa evi süpürür veya banyoyu temizler),

Sürekli olarak ellerini yıkar ve temizlenmediğini düşünür,

Eve misafir gelmesini istemez ve eve biri geldikten sonra kapsamlı temizlik yapar,

Cinsellikten uzak durur, çünkü ilişkiyi pis olarak görür,

Kendisi dışında eşi ve çocuklarını da sürekli temizlemeye çalışır, dışarıdan eve gelindiğinde herkes baştan aşağı yıkanır ve temizlenir.

Temizlik hastalığına etki eden nedenler:

Temizlik OKB’sine neyin neden olduğu bilinememektedir. Biyolojik, psikolojik ve çevresel nedenler hastalıkta etken olabilmektedir. Aile içinde, aşırı titiz ve temiz olan bir anne ile büyüyen çocuklarda bu çok daha fazla görülmektedir. Yakın zamanda yaşanılan travmalar, hastalıklar, iflas ve ölüm gibi durumlar hastalığın tetikleyicisi olabilir.

Takıntılar hayatı nasıl etkiler?

Sosyal hayat ve iş hayatı OKB nedeni ile bozulur. Zamanın çoğunluğu temizliğe ayrıldığından, zaman kaybı yaşanmaktadır ve bu durumda hiçbir şeye konsantre olamaz. Böylece iş hayatı ve sosyal hayat hızla bozulur. Bir süre sonra, sürekli temizlik yapmaktan çeşitli hastalıklar ve yorgunluk sorunu oluşur.

Takıntı ve OKB arasında olan farklar nelerdir?

Takıntısı olan kişiler tutucu, titiz, sorgulayıcı tavırlar gösterir ve bu durumdan şikayetçi değildir. Bu tür özellikleri olan kişiler, iş hayatlarında çok başarılı olurlar ve üst düzey personel kabul edilirler., OKB hastaları bu durumun tam tersidir. Hastalar durumlarından memnun değildirler. Fakat inatçı bir hastalık olan OKB gerileyebilir veya zamanla tekrar geri dönebilir. Bu nedenle, kesinlikle tedavi altına alınmalıdırlar.

Leave a Reply