Alkolü nasıl bırakırım, Alkolü bırakmanın yolları

Alkolden kurtulmak ve alkol bağımlılığını yok etmek için bir çok yol bulunmaktadır, bu gün bu konuya yer vereceğiz. Hayatında olan sorunlardan kurtulmak, sıkıntıları hafifletmek ve zevk almak için alkole başlayan insanlar zamanla bağımlı olmaktadırlar. Alkol bağımlılığı, hem ekonomik hem de sosyal açıdan hayatımızı etkileyen bir sorundur. Alkol bazen çocuklarda özenti, arkadaş çevresi etkisi veya sosyal ortamlara uyum sağlamak amaçlı kullanılabilmektedir. Bu nedenle, alkol bağımlığı hakkında çocuklarımızı uyarmalı ve bilgili olmalıyız.

Aslında sorunlardan kurtulmak için alınan alkol, zamanla çok daha büyük sorunlara neden olmaktadır. Alkol bağımlılarında değersizlik, yetersizlik ve benlik saygısı düşüktür. Ego zayıf olduğundan, alkol almak sorunlarla mücadele etmek için kullanılır. Bastırılan duygular yoğun kaygılara neden olur. Alkol önceleri bu kaygıları engeller. Zamanla kendine zoru yapabilme ve çözebilme duygusu sağlar. Alkol bağımlısı olan kişi, ayıldığında yoğun pişmanlık ve sorunların aynen kaldığını fark eder. Psikoloji çok daha bozulur ve alkole bağımlılık pekişir. Bu durum, bir kısır döngüdür ve kişi artık bu kısır döngünün içindedir.

Alkolü bırakmanın ilk adımı, alkolün hiçbir sorunu çözmeyeceğini bilmektir. Alkol alınan yerlerden ve alkol alınan arkadaşlardan uzak durmak başlıca noktadır. Fakat yoğun alkol bağımlılığı varsa, kişi kesinlikle hastaneye yatmalıdır. Alkol bağımlılığında ilaç tedavisi ve psikolojik terapiler uygulanmaktadır. Vücut alkolden arındırılır, bireysel ve grup terapileri alınır. Bazı durumlarda hastanın ailesi bu terapilere katılır ve tedavi yaklaşık 3-4 ay devam eder. Öfke sorunları, stresle başa çıkma ve aile sorunlarının çözülmesi hastaya kazandırılmalıdır.

Alkol, fiziksel ve ruhsal olarak kişiyi tahrip eder. Alkol ekonomik sıkıntı, aile ve sevdikleri ile sorunlar, toplum huzurunun bozulması, suça teşvik, trafik kazaları ve boşanma gibi sosyal sorunlara neden olmaktadır. Çünkü kişi alkol alırken, kendinde değildir ve kontrol mekanizması bittiğinden sosyal hayatta ciddi sorunlar oluşur.

Alkol, kişinin düşünmesini engeller. Sağlıklı olan bir insan alkol aldığında düşünemez. Depresyon, paranoya, intihar, hafıza kaybı ve erken bunama gibi sorunlar ortaya çıkar. Uyku kalitesinin bozulması, panik atak, nefes darlığı, konsantrasyon eksikliği, karaciğer hasarları, siroz, körlük, kalp büyümesi ve yetmezliği, kas hastalıkları, zatürre ve felce neden olur. Erkeklerde iktidarsızlık, kadınlarda da kısırlığa neden olur.

Alkolü bırakmakta zorlanıyorsanız, kesinlikle bir kliniğe başvurarak bu konuda yardım alınız. Fakat alkolü bırakmanın en iyi yolu, içmemek ve içtiğiniz ortamlardan mümkün olduğunca uzak kalmanızdır. Alkol ile hiçbir sorun çözümlenemeyeceği gibi, sorunlarınız kat ve kat daha da artacaktır.

Leave a Reply