Spastik kolon (IBS) belirtileri ve tedavisi

spastik kolon

İrritabl Barsak Sendromu (IBS)

Spastik kolon hastalığı, bağırsakların sorunsuz çalıştığı ve sağlıklı olduğu halde çalışmasında sorunlar olmasıdır. Sıklıkla hastalarda sağlam bağırsaklar olmasına rağmen, kramplar, karın ağrısı, şişkinlik, kabızlık, ishal gibi sağlıksız bağırsak belirtileri yaşamaktadır. Bir diğer adı, huzursuz bağırsak sendromu veya irritabl bağırsak sendromu olarak bilinen bu hastalığı çeken hastalar doktora gitmeyi pek düşünmez. İşte, spastik kolon belirtileri ve tedavisi;

Spastik kolon belirtileri

Spastik kolon hastalığının temel belirtisi, karın ağrısı, şişkinlik ve gazdır. Tüm bu belirtiler, tuvalete çıktıktan sonra yok olur ve tuvalete çıkma sıklığı ile şiddetlenir. Şişkinlik, gaz, ağrı, yorgunluk, sırt ağrısı, idrar torbası sıkıntıları, sık idrara çıkma, cinsel isteksizlik spastik kolon hastalığında görülür.

Spastik kolon rahatsızlığı yaşayan hastalarda, kabızlık ve ishal sıklıkla yaşanan sorunlardır. Bazen aylarca rahatsızlık devam ederken bazen aylarca hiçbir sorun olmaz.

Spastik kolon nedenleri

Stres, depresyon, genetik faktörler, gıda hassasiyeti, bağırsak iltihapları, yaşanılan ağır travmalar, serotonin dalgalanmaları spastik kolon hastalığına neden olabilir.

Yapılan araştırmalarda, bağırsaklardan beyne iletilen sinyallerin bozulmasının karın ağrısının artmasını sağlamaktadır. Bu durumda kaygı ve stres bozukluğu hormonların sağlıksız çalışması ile spastik kolon hastalığına neden olur.

Bağırsaklarımızda bulunan ve sindirime yararlı bazı bakteriler vardır. Bu bakteriler bazen çok fazla çoğalabilirler. Bu durumda yediğimiz her şey sindirilmeden fermente olmaya başlar. Böylece gaz artar ve şişkinlik başlar.

Hareket kabiliyeti kısıtlı olan kişiler, mide asidini yeterince üretemeyenler, bağırsaklarda tıkanıklık yaşayanlarda spastik kolon çok daha fazla görülür.

Bazı gıda hassasiyeti yaşayan hastalarda spastik kolon hastalığı sık görülen bir durumdur. Çölyak, bu rahatsızlıklara en iyi örnektir.

Bakteri ve parazitlerin neden olduğu bağırsak iltihabına yakalanan kişilerde spastik kolon hastalığı görülür. Bunun başlıca nedeni, iltihap sonrası bağırsak dokusunun zarar görmesidir.

Hormon değişimleri spastik kolon hastalığında çok önemlidir. Adet dönemi ve hamilelikte spastik kolon harekete geçer.

Spastik kolon tedavisi

Spastik kolon rahatsızlığı olanlara;

Yemekleri düzenli ve az, sık yemek,

Bol sıvı almak ve kafeinden uzak durmak, lifli gıda tüketmek,

Yoğurt ve probiyotikleri kullanmak, düşük şeker almak,

Kızarmış ve yağlı yiyeceklerden uzak durmak, bol nane ve zencefil çayı kullanma önerilir.

Haftada 3-5 gün spor yapmak, alaturka tuvalet kullanmak, stresten uzak durmak önerilir.

Hastalara ilaç olarak laktasifler, karın ağrısı ilaçları ve serotonin ilaçları kullandırılır.

Leave a Reply