Reflü Belirtileri Nelerdir Reflü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mide içinde bulunan içeriğin, yemek borusundan ağız içine kadar çıkmasına reflü hastalığı denilir. Reflü, aslında yemek borusunun mide ile buluştuğu noktada olan kapağın gevşemesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Kapak gevşediğinde, mide içinde olan içerik yukarı doğru kaçmaya başlamaktadır. Yemek borusunda yanma, acı ekşi bir suyun ağıza gelmesi, göğüs kafesinin arka kısmında yanma hissi ile ortaya çıkmaktadır.

Reflü belirtileri nelerdir?

Mide içinde olan maddelerin ağza kadar gelmesi, ağızda yanma, ekşi tat olması, baharatlı, yağlı gıdalar, çikolata ve meyve suyu sonrası yanma hissi, göğüs kafesinin arkasında yanma, yemekten sonra oluşan yanma, yutkunma güçlüğü, hıçkırık, geğirti, mide bulantısı, öksürmek, gıcıklanma, kronik farenjit, kötü kokulu ağız içi, diş çürükleri ve boğaz ağrısı başlıca reflü belirtileridir.

Reflü neden olur?

Yemek borusunun alt kısmında yer alan, özefagus sfinkteri denilen kaslardan oluşan bir kapakçık vardır. Bu kapağın amacı, midede bulunan asidik sıvının yemek borusuna kaçmasını engellemektir. Çünkü, bu asidik sıvı yemek borusunda ciddi manada hasar yaratmaktadır. Bu kaslarda oluşan gevşemeler yüzünden, mide özsuyu yavaş yavaş yemek borusuna kaçmaya başlar.

Reflü tedavisi nasıl yapılır?

Reflü hastalığı tanısı koymak için, endoskopi, pH ölçümü ve kontraslı grafiler yapılır. 24 saatlik mide asit ölçümü tanıyı koymak için önemlidir. Hastalığın şiddeti bile bu tahlillerle anlaşılmaktadır. Hastalığın tanısı koyulduktan sonra, yaşam tarzında bazı değişimler yapılmalıdır. Hasta reflü konusunda eğitilir.

Hastaların bir kısmında, uygulanan bazı ilaçlarla hastalık yavaşlar. Bu ilaçlar, mide asidinin üretilmesini yavaşlatır ve midenin rahatlamasını sağlar. İleri düzeyde olan reflüde hastalığı kontrol altına almak zordur. Hatta bazen cerrahi olarak ameliyat gerekebilir.

Reflü ameliyatı neden yapılır?

Genç hastalarda ilaç tedavisi iyi sonuçlar vermiyor ve sürekli olarak ilaç kullanılması gerekiyor. Mide ağrıları çok şiddetliyse hastaya reflü cerrahisi uygulamak gerekir. Ayrıca reflüyü tetikleyen mide fıtığı gibi durumlar cerrahi ile kolay bir şekilde düzenlenir. Cerrahi ile reflüyü tedavi etmek çok başarılı sonuçlar vermektedir.

Reflüye bağlı olarak yemek borusunda yanma, ekşime ve ağıza acı su geldiğinde PPI denilen ve asit üretimini durduran ilaçlarla yemek borusu korunur. İlaçlara rağmen yakınmalar devam ediyorsa, yapılan endoskopide hastada doku hasarı anlaşılırsa, hatta bu doku hasarında kanserleşme oluşuyorsa ameliyat kesin olarak uygulanmalıdır.

Reflüyü azaltacak öneriler:

Sigara kullanıyorsanız, hemen sigara bırakılmalıdır. Sigara reflüyü ciddi manada tetiklemektedir.

Kilolu kişilerde mide yanması çok fazla olmaktadır. Bu nedenle kilo vermek reflü riskini düşürür.

Yatarken yastığın dik olması ve başınızın yukarıda kalması, mideden olan kaçakları önleyecektir.

Yatmadan 1-2 saat önce sıvı alınmamalıdır. Yemekler 3-4 saat önce yenilmelidir.

Reflüyü azaltan yiyecekler:

Kızartma ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Kafein alımı azaltılmalı ya da bırakılmalıdır. Çikolata tüketimi düşürülmelidir.

Patates, leblebi, muz, sebze, mısır ekmeği, yumurta ve pirinç reflüyü azaltır. Portakal, mandalina gibi turunçgillerle domates reflüyü çoğaltır.

Baharatlı yiyecekler, soğan ve sarımsak reflüyü şiddetlenidirir. Alkol, gazoz ve kolalı içecekler reflüyü tetikler.

Tedavi edilmeyen reflü hangi hastalıklara neden olabilir?

Ses kısıklığı, farenjit, özefajit, kanser, mide ülseri, zatürre ve yemek borusu kanseri oluşabilir.

Bu yazı hepsaglik.net kaynak alınarak ögün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply