Kolon kanserinden kurtulmak mümkün mü?

kolon kanseri önlenebilir bir hastalıktır

Kolon kanseri önlenebilir bir kanser türüdür, işte detaylar: Kolon kanseri tüm dünyada her sene 650 bin kişinin ölümüne yol açan, kanser türleri arasında en fazla görülen dördüncü, ölüme sebebiyet veren kanserler arasında da üçüncü sırada bulunan bir kanserdir. Erken teşhis edilmesi halinde önlenebilir bir kanser olan kolon kanseri, belirti vermeyen ve yavaş ilerleyen bir kanserdir.

Özellikle de 50 yaşın üzerindekileri tehdit eden kolon kanserinin oluşumunda beslenme alışkanlıkları ve genetiklik etkin rol oynamaktadır. Vücutta ince bağırsağın bittiği yerden makata kadar olan bölümde görülmektedir.

Kolon kanseri riski hangi yaş gruplarını etkiler?

Daha çok 60-70 yaşlar arasındaki kişilerde oluşmaktadır. Aile geçmişinde erken yaşta kolon kanseri vakası yoksa, 50 yaşın altında olma ihtimali çok azdır.

Hangi faktörler kolon kanserinde etkilidir?

Bağırsağın iç kısmında bulunan polipler kolon kanseri riskini arttırmaktadır. Meme, rahim ve yumurtalık kanserli hastalar kolon kanserinde risk altındadırlar. Sigara kullanımı da bu riskin artmasına neden olmaktadır.

Beslenme ile ilgili alışkanlıklar da önemli bir etkiye sahiptir. Sebze ve meyve yönünden zayıf ancak kırmızı et bakımından ağırlıklı bir beslenme alışkanlığı kolon kanseri riskini artırır.

Vücuttaki selenyum eksikliği, bazı virüs türleri, iltihabi bağırsak hastalıkları, fast food ve işlenmiş gıdalar, aşırı alkol alımı gibi etkenler de kolon kanseri riskini yükseltmektedir.

Kolon kanserine yakalanma riskini azaltmak için B6 vitamini alımı yapılmalı, aktif bir yaşam tarzı benimsenmelidir.

Kalıtımla geçen kolon kanseri ne demektir?

Ailede geçmişte bağırsak kanseri teşhisi konulmuşsa ve bu geçmişe sahip birinde de mutasyona uğramış olan bir gen sebebiyle kolon kanseri olma olasılığı oldukça yüksektir. Bunu açmak gerekirse; Ailenin aynı tarafından anne, dayı veya büyükanneden en az ikisinde bağırsak kanseri olmuşsa bu durum kalıtımsallığı arttırmaktadır. Bu kişilerin 45 yaşından önce gerekli tetkikleri yaptırmaları erken teşhis şansını yükseltecektir.

Kolon kanseri tedavisi nasıldır?

Poliplerde erken evrede bir kanser yakalanırsa ameliyat yapılaması gerekmeyebilir, ancak hastalar yakın takip edilmelidir. Poliplerin üzerinde ilerlemiş kanser varsa ameliyat gerekir. Yapılan ameliyat açık ya da laparoskopik yani kapalı olarak yapılabilmektedir. İleri evredeki hastaların bazılarında bağırsak tıkanması ile karın şişkinliği oluşmaktadır ve bu durumdaki hastaların bağırsaklarının uç kısmı karna alınabilir. Duruma göre ilaç veya ışın tedavisi de eklenebilmektedir.

Leave a Reply