Sürekli şişkinlik yaşıyorum diyenlerdenseniz

Sürekli şişkinlik yaşıyorum diyenlerdenseniz

Şişkinlik, vücutta oluşan gaz nedeni ile karnın şişmesi, gerilmesi ve şiddetli ağrıların olması ile huzursuzluk yaratmaktadır. Bazen uzun süre şişkinlik yaşanabilir. Bu durumda mutlaka doktora gitmekte fayda vardır. Bunun başlıca nedeni tüketilen bazı besinlerdir. Her insanın mide ve bağırsak sistemi farklı olduğundan, bazı insanlarda şişkinlik oluşturan gıdalar, bazılarında oluşturmamaktadır.

Gaz yapan yiyecekler:

Süt ve süt ürünleri:

Süt içerisinde laktoz vardır. Laktoz pek çok besin alerjisine ve şişkinliğe neden olur. Sürekli şişkinlik sorunu yaşıyorsanız laktozsuz süt ürünleri denemekte fayda vardır. Bazı insanlardaysa sütü sıcak, soğuk içmekte şişkinlik yapabilmektedir.

Sebzeler:

Soğan, turp, lahana, kereviz, havuç, Brüksel lahanası, brokoli ve karnabahar gibi sebzeler bazı insanlarda gaz ve şişkinlik yapar.

Meyve şekeri:

Genelde kuru meyvelerden yapılan meyve suları ile üzüm ya da elmadan yapılanlar gaza neden olabilir.

Posa:

Bol soğan, yeşillikli salata ve sebze yemekleri bazı kişilerde gaza neden olabilir. Bu durumda deneme yapmak ve gerekirse soğanı ve salatayı azaltmak gerekir. Eğer gene gaz oluşuyorsa farklı salatalara dönülmelidir.

Bazı tatlandırıcılar:

İçerisinde şeker olmayan bisküvi ve çikolatalarda kullanılan sorbitol, mannitol, ksilitol tatlandırıcıları sindirim sorunlarına ve gaza, ishale neden olur. Bu nedenle bu gıdaların etiketleri okunmalı ve içinde bu maddeler varsa alınmamalıdır.

Yağlı besinler:

Yağda kızarmış olan tüm sebzeler ve bazı hazır soslar, sindirim sisteminde gaza ve şişkinliğe neden olabilir.

Şişkinliğe karşı yapılacaklar:

Bol su ya da sıvı tüketmek, açık havada yürüyüş yapmak, baklagillerin ve meyvelerin tüketilmesini sınırlandırmak, kabukları ile yenilen sebze ve meyveleri kabuklu tüketmek, çavdar ya da tam buğday ekmeği yemek, aç karnına kuru kayısı ve kuru erikle birlikte 1 bardak su içmek şişkinliğe iyi gelmektedir.

Sürekli oluşan kabızlık veya gaz şikayeti yemek yerken yutulan hava ile ilgili olabilir. Yemek yerken konuşmamak, hızlı yememek, sürekli kuru besinlerle beslenmek, az su tüketmemekle bunun önüne geçilebilir. Şişkinliğin önüne geçmek gereklidir. Çünkü ilerleyen durumlarda bağırsak tembelliğine neden olur. Yanlış beslenme alışkanlıkları ve yanlış yaşam tarzıyla birlikte stresten uzaklaşılmalıdır.  Doğru beslenme alışkanlıkları yanında, düzenli egzersiz yapma sindirim sistemine destektir. Çok stresli olduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka profesyonel yardım alınmalıdır.

Leave a Reply