Hızlı ve Çabuk Kilo Vermek Neden Zararlıdır?

Hızlı kilo vermek, yanlış bir diyet uygulamasıdır. Çünkü hızla verilen kilolar, vücutta su ve kas kayıplarına neden olmaktadır. Üstelik eskisinden çok daha fazla geriye alındığından, ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Sağlıklı olan şey; uzun vadede yavaş kilo kaybıdır. Bu durumda diyet programı alışkanlık haline getirilir. İşte, hızlı kilo vermenin zararları;

Hormonlarda oluşan uyarımlar;

Leptin hormonu, iştahı ve metabolizmayı kontrol altında tutan hormondur. Üstelik yağ yakılmasına öncülük etmektedir. Vücutta yağ hızlı bir şekilde düşerse leptin hormonunda sert düşüşler oluşur. Bu durumda, beyin uyarılarak açlık tepkisi verilir. Vücudunuz yağları depolayarak kıtlık psikolojisine girer ve kilo vermek çok zorlaşmaya başlar.

Açlık tepkisi;

Açlık tepkisi metabolizmanın hızını azaltması, açlık hissinin artması ve kasların yakılarak enerji elde edilmesi işlemlerine verilen isimdir. Açlık tepkisinde oluşan artış, yağların depolanmasına neden olur. Kilo verdikten hemen sonra, hızla kilo almaya başlayabilirsiniz. Bu durum, şok diyetlerle hızla verilen kilonun yine hızla geri alınmasının başlıca nedenidir.

Sağlık riski;

Hızla kilo vermek isteyenlerin uyguladıkları şok diyetler, genelde pek çok hastalığın riskini arttırır. Bu diyetlerde, genellikle vücut alması gereken vitamin ve mineral eksikliği yaşar. Hızla bağışıklık sistemi çökmeye başlar, kalpte ritim bozukluğu, kas krampları, kemik dokusunda erime ve kanser hastalıkları hızla baş gösterir.

Psikolojide bozulmalar;

Düşük kalori diyeti uygulayan kişilerde, genelde bir süre sonra hiç yemek yememe veya çok yemek yeme gibi döngüler oluşabilir. Bu durumda, anoreksiya gibi yeme bozuklukları oluşabilir.

Güvenli kilo verme nasıl olmaldır?

Güvenli kilo vermek için kişiye özel bir diyet uygulanmalıdır. Çünkü her insanın metabolizması farklı çalışmaktadır. Kronik bir hastalığınız varsa, kesinlikle doktora danışmadan kilo verme yapılmamalıdır.

Günde 250 kalori kadar az yemek ve egzersiz yapmak kilo kaybına neden olur. Bu durumda ayda 2 kilo verilerek, uzun sürede kilo kaybı yaşanır. Bu durum, açlık tepkisi yaratmayacak ve sağlığı kötü etkilemeyecektir.

Dünya sağlık örgütü verilerine göre, aylık yaklaşık 4 kilogram kadar kilo vermek normal kabul edilmektedir. Gençlerde ve aktif spor yapanlarda bu yaklaşık 6 kilogram kadar olmalıdır. Bu miktarlardan daha fazla kilo vermek, vücutta ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır.

Kaynak: Bu yazı, multiyasam.com/hizli-kilo-vermek-neden-zararlidir/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply