Kadınların ortak sorunu Vajinal akıntı (Vajinit) neden olur nasıl geçer?

vajinal akıntı vajinit

Vajinal akıntı neden olur, Vajinal akıntı sebepleri ve tedavisi hakkında detaylı bilgi. Vajinit, vajinada olan iltihapla oluşan bir hastalıktır. Vajinal akıntıda kötü koku, kaşıntı, idrar yaparken veya cinsellikte ağrı ile kendini belli eder. Hemen hemen her kadının hayatının bir döneminde yaşanabilen bir durumdur. Vajinitin belirli bir yaşı yoktur her yaşta oluşabilir. İşte, vajinit ;

Vajinada her zaman bir akıntı vardır. Bu sayede, bu noktada olan doku sağlıklı ve canlı kalır. Vajina yapısı gereği bakteri, mantar gibi pek çok organizmayı barındırır. Bu bir dengedir. Ancak, bazen bu denge hormonal sorunlar, şeker hastalığı, antibiyotik kullanımı, vajinal duş, menopoz kaynaklı bozulur. İşte o zaman bakteri ya da mantarlar tetiklenerek o bölgede hastalığı oluştururlar.

Vajinit nedenleri nedir?

Mantar enfeksiyonları,

Bakteriyel vaginosis,

Trikomonas vajiniti,

Atrofik vajinit.

Bakteriyel Vajinozis:

Kadınlarda en fazla vajinit oluşturan neden, gardnerella vaginalis isimli bakterinin çoğalması ile oluşur. Vajinada, yüksek oranda beyaz, gri ve sulu bir akıntı oluşur. akıntıda çok kötü bir koku vardır. Cinsellikte ve adet günlerinde kokunun etkisi artar. Gri beyaz bol akıntı, vajende PH değerinin 4.5 üzerinde olması, akıntıda Clue hücresi varlığı, ilişki sonrası kötü koku başlıca belirtisidir.

Bakteriyel Vajinozis kimlerde görülür?

Sık vajinal duş yapanlarda, adet döneminde ilişkiye girenler, RİA kullananlar, çeşitli cinsel partneri olanlarda ve sigara kullananlar risk altındadır.

Trikomanas Vajinalis:

Cinsel yolla bulaşabilen ve enfeksiyona neden olan trikomanas vajinalis, bol köpüklü, kötü kokulu akıntı yapar. Kaşıntı yaratır ve rahim ağzında çilek görüntüsü vardır. Cinsel yolla bulaştığından mutlaka eşinde ilaç kullanması gerekir.

Kandida enfeksiyonu:

Vajinal mantar enfeksiyonudur. Vajinada, beyaz süt kesiği şeklinde akıntı yaratır. Cinsellikte ağrı, kaşıntı ve tahriş yaratır.

Atrofik vajinit:

Kadınlarda östrojenin düşmesi ile oluşur. En fazla menopoz döneminde görülür. Akıntı, kaşıntı ve yanma şeklinde kendini belli eder. Tedavide genelde östrojen takviyesi kullanılır.

Vajinitten nasıl korunulur?

Vajinitten korunmak için vajina sürekli olarak kuru tutulmalıdır. Banyo sonrası kurulanmalı, yazın ıslak mayo ile oturulmamalıdır. Mümkün olduğunca pamuklu iç çamaşırı tercih edilmelidir. Vajinaya koku, parfüm ve sprey uygulanmamalı vajinal duş yapılmamalıdır.

Vajinit tedavisi:

Vajinit tedavisinde vajinite neden olan konu bulunmalıdır. Buna göre, krem, hap veya fitil kullanılabilir. Vajinit belirtileri ortadan kalksa bile ilaçlar doktor söylemeden kesilmemelidir. Bazen eş de aynı ilaçları kullanmak zorundadır.

Leave a Reply