Serotonin sendromu belirtileri ve tedavisi

Serotonin sendromu belirtileri ve tedavisi

Serotonin sendromu belirtileri ve tedavisi: Serotonin hormonu beyinde hipofiz bezinden salgı yapılan bir hormondur. Serotonin azlığında depresyon oluşurken, fazla salgı olduğunda aşırı sinir hareketi oluşur. Bu durum tehlikeli bir hastalıktır. Çünkü, serotonin sinir hücrelerinin iletişimini sağlar. İşte, serotonin sendromu belirtileri ve tedavisi;

Serotonin sendromu belirtileri:

Bilinçte karışıklık, gerginlik ve tedirgin olma hali, genişleyen göz bebekleri, baş ağrısı, tansiyon değişimi, mide bulantısı ve kusma, ishal, hızlı kalp atışı, kaslarda seğirmeler, titreme, aşırı terleme sayılabilir. Şiddetli olan serotonin sendromunda, yüksek ateş, nöbet hali, kalp atımında düzensizlik, bilinç kaybı oluşur.

Serotonin sendromu nedenleri:

Genelde vücutta serotonin hormonunu arttıran bir antidepresan kullanılıyorsa serotonin sendromu riski yüksektir. Bu duruma neden olan antidepresanlar, SSRI isimli antidepresan grubudur. Citolopram, lexapro, paxil, prozac ve zoloft olarak sayılabilir. Ayrıca kokain, LSD gibi zararlı maddeler, sarı kantaron ve ginseng gibi gıda takviyeleri antidepresanlarla alındığında serotonin sendromuna neden olur.  Bu nedenle mutlaka kullandığınız ilacın etiketi okunmalıdır. Fakat, doktora danışmadan da ilaçlar kesilmemelidir.

Serotonin sendromu teşhisi ve tedavisi:

Serotonin sendromu yapılan bazı testler ile teşhis edilir. Gerginlik ve oluşan nöbetleri engellemek için, benzodiazepin tarzı ilaçlar hastaya verilir. Vücutta su dengesi için, damar yolu ile serum hastaya takılır. Serotonin sendromuna neden olan ilaçların kesilmesi gerekir. Bazı hastalarda serotonin hormonunu engelleyen ilaçlar da kullanılır.

Beynimizde en önemli salgı yapılan hormonlardan biri serotonin hormonudur. Serotonin, anksiyete, migren, kusma ve iştahta, uyku, beden ısısı, cinsel davranışlar, öğrenme, depresyon, kas fonksiyonlarını etkileyen bir hormondur. Özellikle otistik çocuklarda serotonin hormonu çok fazla salgılanır ve beyin bu fazla serotonini istediği gibi kullanamayarak şaşırır. Kadınlarda serotonin salgısı çok daha fazladır. Bunun başlıca nedeni, doğum, adet dönemi ve menopoz kaynaklıdır.

Serotonin sendromunda, ateş, kas spazmları, karmaşa, terleme, hiperaktif refleksler, titreme sayılabilir. Böbrek hasarı ortaya çıkarak hastanın hayatını kaybetmesine neden olabilir. Çünkü şiddetli olan serotonin sendromu, nöbet, kalp ritminde bozulma ve bilinç kayıpları yaşanır. Bu nedenle, antidepresan ilaçların tavsiye ile kullanılmaması istenilir. Kullanılacak olan ilacın dozunun kesinlikle ayarlanması gerekir. Vücuda tek seferde yüklü miktarda serotonin yüklemesi yapmak serotonin sendromuna neden olabilir.

Leave a Reply