Şekersiz Şeker Hastalığı ve Çok Su İçme

25000 de bir görülen şekersiz diyabet hastalığı cinsiyet oranına bakıldığında erkeklerde daha çok görülmektedir. Vücutta ADH hormonunu az olması ya da yeterince kullanılamaması durumunda vücutta çok sık idrara çıkma oluşacaktır. İdrara çok sık çıkmaya bağlı olarak da vücutta ciddi su kaybı meydana geleceğinden çok su içmeye neden olacaktır.

Şekersiz Şeker Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Genel olarak 21 yaşında başlayan şekersiz şeker hastalığı bütün yaş gruplarında görülebilen bir hastalıktır. Şekersiz şeker hastalarının %30 ile %50’sinde bu hastalığın sebebi tam olarak bilinememiştir. Ancak şekersiz şeker hastalığının elbette ki çeşitli sebepleri bulunmaktadır.

Beyin tümörleri ve beyin ameliyatları şekersiz şeker hastalığının riskini artıran bir faktördür. Genetik faktörlerde bu hastalıkta önemli bir yere sahiptir. Birinci dereceden aile yakınında şekersiz şeker hastalığının örülmesi sizi de risk altında bırakmaktadır.

Çocukluk ve gençlik yaşlarında görülen şekersiz şeker hastalığı nedeni genel olarak bağışıklık sistemi bozukluklarıdır. Çocuklardaki ve gençlerdeki bağışıklık sistemi hastalıkları şekersiz şeker hastalığına neden olmaktadır.

Klinik Bulgular

Şekersiz şeker hastalığı belirtilerinin en başında çok sık ve ani idrara çıkma, aşırı susamaya bağlı olarak ağız kuruluğunun oluşması ve çok su içme gelmektedir. Tüm bu belirtiler ani olarak ortaya çıkmaktadır. Ancak bunları tetikleyen genel olarak soğuk içeceklerdir. Günlük idrara çıkmak 2 ile 6 litre arasında olurken 16 – 24 litre arasına yükselmektedir. Bu tarzda bir idrara çıkmanın oluşması için genel olarak idrara çıkma süresi 30 ile 60 dakika arasında sürmektedir.

Bu hastalar gece de çok fazla idrara çıkmaktadır. İdrara çıkmanın bu kadar sık olması ise vücudun çok fazla su kaybetmesine sebep olacaktır. Vücutta kaybedilen su kadar sıvı alınmadığında özellikle tansiyon düşmesi görülecektir. Ancak daha ileri belirti olarak şok ve ölüm gibi çok ciddi sonuçlarda doğmaktadır.

Tanı

Hastalığın tanısının konabilmesi için hastanın öyküsü, klinik bulgular ve özellikle laboratuar bulguları çok önemlidir.

Tanı için serum ve idrarla ADH düzeyi ölçülmektedir. Bu test sonucunda hastanın vücudundaki su miktarı çok önemlidir.

Hastalığın tanısı için bazen ADH düzeyinin ölçülmesi yeterli olmamaktadır. Hastalığın tanısının konulması için MR ve CT tetkikleri de gerekebilir. Bu testlerle vücuttaki ADH miktarı detaylı olarak ölçülmektedir. Bu testlerle birlikte şekersiz şeker hastalığının tanısı konulmaktadır.

Şekersiz Şeker Hastalığı Tedavisi

Şekersiz şeker hastalığında idrar miktarı 4 litre olana kadar her hangi bir tedavi gerekmemektedir. Ancak şekersiz şeker hastalığında idrara çıkma günlük 24 litreye ulaşabilmektedir. 4 litrenin üzerinde idrara çıkmak ise hastanın tedavi gerektiren bir aşamaya geçtiğini göstermektedir. Şekersiz şeker hastalığında iki şekilde tedavi yapılmaktadır. İki şekilde tedavi yapılmaktadır. Birinci tedavi yolu sıvı takviyesidir. İkinci tedavi yolu ise hastanın gün geçtikçe kaybetmekte olduğu sıvı kaybının önlenmesidir.

Leave a Reply