Endokrin nedir, endokrin sistem ne işe yarar?

Endokrin sistemi, vücudumuzda tüm hormonların ve salgı bezlerinin işleyişi ile alakalı olan tıp bilimidir. Endokrin sisteminde sorun olduğunda pek çok hastalık başlamış olur. Diyabet, tiroid bezi sorunları, kemik erimesi, hamilelik dönemi sorunları, gebe kalamama ve benzeri pek çok hastalık ve sorun, endokrin sisteminde olan sorunlar nedeniyle ortaya çıkar. Stres, enfeksiyonlar ve bazı kimyasallara maruz kalmak endokrin sistemine zarar verir. İşte, endokrin nedir, endokrin sisteminde neler vardır ve ne işe yarar, kısaca bilgi vermeye çalışacağız;

Endokrin sisteminde olan salgı bezleri ve ürettikleri hormonlar;

Hipotalamus;

Endokrin sisteminin sinir sistemine bağlı olduğu noktadır. Beyinde küçük bir noktadır. Kan basıncı ve vücut ısısı hipotalamus tarafından dengede tutulmaktadır.

Hipofiz bezi;

Hipofiz bezi, beyinden alınan bilgiyi kullanır ve diğer salgı bezlerine ne yapması gerektiğinin bilgisini verir. Süt üreten prolaktin hormonu, çocuklarda büyüme hormonu, kadınlarda östrojen, erkeklerde progesteron hormonu gibi hormonların salgılanmasında ve dengede kalmasında hipofiz bezi emir verir.

Epiz bezi/Pienal bez;

Vücudun uykuya dalması için gerekli olan melatonin hormonunun salgılanmasında gereken hormonun üretilmesini sağlamaktadır.

Tiroid bezi;

Tiroid hormonunun salgı yapmasını sağlayan bezdir. Tiroid bezi yeterince salgı yapmadığında, vücutta her şey aksar ve yavaşlar. Kilo alınır ve kalp ritmi düşer. Tiroid bezi çok salgı yapınca kalp ritmi artar, kan basıncı yükselir ve hızla kilo verilir.

Paratiroid hormonu;

Tiroid bezinin arkasında olan bezlerdir. Kalsiyum ve fosfor seviyelerini kontrol altında tutar. Bu nedenle de kemik sistemimiz için çok önemli olan bir bezdir.

Timüs;

Enfeksiyon oluştuğunda, mücadele yapan beyaz hücrelerin salgılanmasını sağlar. Çocuklarda bağışıklığın gelişimi için önemlidir, fakat ergenlik çağından sonra hızla küçülür.

Adrenal bez/böbrek üstü bezleri;

Metabolizmanın çalışması ve cinsel fonksiyonların düzenlenmesi için önemlidir. Böbreklerde olan ve kortizol salgılayan bezdir.

Pankreas;

Besinlerin parçalanmasını sağlayan sindirim enzimi üretir. İnsülin ve glukagon hormonları da burada üretilir. Kan dolaşımında olan şekerin dengesi bu beze aittir. Pankreasta olan T hücreleri eksildiğinde insülin salgısı yavaşlar. Böylece tip 2 diyabet hastalığı oluşur.

Yumurtalıklar;

Kadınlarda östrojen ve progesteron salgısı yapan yumurtalıklar, her ay bir yumurtanın oluşmasını sağlarlar. Bu hormonlar, aynı zamanda göğüslerin gelişmesini, adet olmayı ve hamileliğin oluşmasını sağlarlar.

Testisler;

Erkelerde testosteron hormonu üretimi bu noktadadır. Bu sayede kalın ses, yüz ve vücut kılları, penis gelişimi, cinsellik ve sperm üretimi meydana gelmektedir.

Kaynak: Bu yazı, milliyet.com.tr/endokrin-nedir-endokrin-sistemde-pembenar-detay-saglik-2570613/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply