Şeker düşüklüğü belirtisi üşüme ve tiroid

seker-dusuklugu-belirtisi-ve-usume-tiroid

Üşüme sıklıkla dış hava sıcaklığının düşmesi ile oluşur. Fakat, bazı hastalıklar kaynaklı olarak da üşüme oluşur. Kansızlık, kalp ve damar hastalıkları, romatizma hastalıkları ve yaşlılık nedenli üşüme sıklıkla ortaya çıkabilir. Yemek sonrası kan şekerinin düşük olması özetle tiroid yetmezliği de üşümeye neden olur. Şeker düşüklüğü ve tiroid bezi yetmezliği üşümeyi sağlar.

Tiroid bezi yetmezliği (Hipotiroidi) nedir?

Tiroid bezinin az çalışması nedeni ile kanda tiroid hormonu olan T3 ve T4’ün az olmasına Hipotiroidi yani tiroid bezi yetmezliği denilir. Tiroid bezinin az çalışması ya da yetersiz olması vücutta pek çok hasar yaratır. Ruhsal problemler, unutkanlık, hareketlerde yavaşlık, uyuşukluk, uykusuzluk başlıca belirtilerdir. Hamilelikte tedavi edilmez ise, bebeklerde zeka geriliği oluşur.

Tiroid bezi yetmezliğinin nedenleri

Tiroid bezi eksikliği genelde kalıtım yolu ile oluşur. Yaşlanma, iyot eksikliği veya fazlalığı, kullanılan bazı ilaçların yan etkisi nedeni ile de oluşabilir. Fakat,  Hashimoto hastalığı olanlarda kronik olarak ortaya çıkar. Bu hastalıkta tiroid bezi küçülür ve işlevini yapamaz hale gelir. Bu nedenle tiroid bezi yetmezliği ortaya çıkar.

Tiroid bezi yetmezliğinde oluşan sorunlar:

Yorulma, yorgunluk, unutkanlık, konsantrasyon sorunları, yavaş hareket etmek,

Sabah kalkmada zorluk, uyuklama, uyku yetmezliği,

Üşüme, titreme, terleme azlığı,

Kuru ve kaşınan deri, sar ve portakal rengi olma, kolay kırılan tırnaklar,

İştah kaybı, kilo alma ve verememe, horlama, kas krampları ve eklem ağrıları,

Kabızlık, göz altında şişlikler, el ve ayak eklemlerinde şişlik,

El bileğinde sinir sıkışması, ağrı,

Adet kanamasında şiddetli ağrı, kramplar, kanamada artış, adetlerin kesilmesi,

Depresyon, ses kalınlaşması, ses kısıklığı, işitmede azlık,

Kalp hızının artması, kan kolesterolünde artış, kısırlık, cinsel isteksizlik ve kekemelik olarak sayılabilir.

Tiroid bezi yetmezliği nasıl teşhis edilir?

Yukarıda olan bulgulardan bazılarını taşıyan hastalar doktora giderek kan testi yaptırdığında hastaya teşhis koyulur. Kanda T3, T4, TSH testi, ultrason yapıldığında, kanda T4 düşük, TSH yüksekse tiroid yetmezliği teşhisi koyulur. Tiroid bezi, yetmezliğinde, tam kan sayımı, karaciğer testi, kolesterol, trigliserid, kalp grafisi yapılır. Kansızlık varsa, B12, ferritin ve folat eksikliğine de bakılır.

Şeker düşüklüğü kaynaklı üşüme:

Tıp dilinde adı Hipoglisemi olan bu hastalık, yemek sonrası kan şekerinin düşmesine verilen isimdir. Halsizlik, yorgunluk ve baş dönmesi sıklıkla görülen belirtilerdir. Kilo verememe ile kendini belli eder. Fakat, pek sık rastlanan bir rahatsızlık değildir.

Gün içinde tatlı krizleri, öğleden sonra şiddetli baş ağrıları, gece uyanma ve uykuya dalamama, yorgunluk, baş dönmesi, yemek yenilmediğinde bitkinlik, ellerde tireme, yemek sonrası uyku bastırması oluyorsa kan şekeri mutlaka kontrol edilmelidir. Kilolu insanlarda oluştuğu gibi, depresyonda olan insanlarda da görülür.

Leave a Reply