Sağlıklı idrar ne renk olmalı ve anlamı

saglikli-idrar-ne-renk-ve-nasil-olmali

İdrar vücudumuzun sağlıklı çalıştığını gösteren bir değerdir. Özellikle idrar rengi, vücudumuzda neyin eksik ya da fazla olduğunu hatta hangi hastalıkların başladığını bile gösterir. İdrarda olan koku, renk ve sıklık sağlığınız hakkında çeşitli ipuçlarını barındırır. Bu gün sizlere sağlıklı idrar hangi renk olmalı ve daha fazla detaydan bahsedeceğiz.

İdrarda olan koku ve renk değişimleri ve tuvalet sıklığınız:

İdrar sayesinde vücudunuzda olan bakteri, mantar, şeker ve protein gibi pek çok madde dışarıya atılır. İşte, bu nedenle idrar sağlığımız için çok önemlidir. Böbreklerin kandan süzdüğü, suda çözünen maddeler, toksinler ve zararlı maddeler atılır. İdrarda olan renk ve koku değişimleri yediğiniz yiyecekler kaynaklı olabildiği gibi enfeksiyonlar hatta kanser kaynaklı bile olabilir. İşte bu nedenle, idrarınızı kontrol etmeniz sizin için gerekli ve önemlidir.

Sağlıklı idrar rengi nedir?

İdrar, sarı renktir. İdrarın yoğunluğuna bağlı olarak bu renk koyu ve açık sarı olabilir. Koyu sarı çok fazla sıvı tüketmediğinizi, açık sarı ise çok fazla sıvı ve su aldığınızı gösterir. Sağlıklı idrar rengi orta açıklıkta açık limon rengidir.

Bazı ilaçlar floresan yeşil ve mavi, havuç turuncuya, vitaminler sarıya, kalıtım hastalığı olan porfiri şarap rengine idrarı dönüştürür.

İdrarda kırmızı ve pembe genelde kan olduğunu gösterir. Çok az miktarda olan kan bile idrarı kırmızıya dönüştürebilir. İdrarda olan kan, enfeksiyon veya kanser olarak düşünülür. Bu durumda hemen bir doktora danışılmalıdır.

Koku değişimleri:

İdrar kokusu çok keskin olmamalıdır. Amonyak kokusuna benzer çok kuvvetli koku, enfeksiyon ya da böbrek taşına işaret edebilir. Şeker hastalarının idrarı tatlı kokar. Bazı yiyeceklerde idrarda koku değişimi yaratabilir. Kuşkonmaz gibi sebzeler ciddi idrar kokusuna neden olabilir.

Günde Kaç Kez Tuvalete Gidilir

Normal olarak günde 6-8 kere idrara çıkılır. Fakat bu oran aldığınız sıvının artması veya azalmasına bağlı olarak değişir. Çok fazla sıvı almamaya rağmen sık tuvalete çıkmak durumunda kalınırsa, hiperaktif mesane, idrar yolu enfeksiyonu, sistit, iyi huylu prostat büyümesi, felç ve Parkinson, şeker hastalığı şüphelenilen hastalıklar arasındadır.

Tuvalete hiç çıkmıyor veya çok az çıkılıyorsa bir tıkanıklık ya da enfeksiyon olabilir. Bazen idrarını tutan insanlarda bazı hastalıklar oluşabilir. Bu durumda idrar kesesi yeterince büzülüp gevşeyemez. Bu durumda tuvalete çıkamama oluşabilir.

Leave a Reply