Saç mantarı belirtileri ve tedavisi

saç mantarı

Saç mantarı nedir nasıl tedavi edilir tedavisi nasıl yapılır belirtileri nelerdir; Saç mantarı halk arasında saçkıran, aslında bağışıklık sistemi kaynaklı bir hastalıktır. Saç mantarı, mantar kaynaklı ve bulaşıcı bir hastalıktır. Tedavi edildikten sonra tekrarlayabilen bu hastalık, kepeklenme, ağrı, ateş, iltihap yapabilir. En önemlisi, saç derisinde çıktığı bölgede olan saçlar dökülür. Tedavi sonrası, dökülen saçlar tekrar çıkar. İşte, saç mantarı belirtileri ve tedavisi;

Saç mantarı belirtileri

Kepeklenme, pullanma, dökülme

Saç derisinde saç mantarı olan bölge, yoğun kepeklenmiş, pullanmış ve kaşıntılıdır.  Deriye yakın olan bölgeden kırılarak dökülen saçlar sonrası kelleşmiş kızıl bölgeler çıkar.

Ağrı, ateş

Saç derisinde ağrı, kafatasında şişlikler ve hafif ateş oluşur. Kafatasında olan şişlikler, lenf bezlerinde şişme ile oluşur.

İltihabın genişlemesi

Tedavi edilmediği takdirde, iltihap kafa derisinde genişler. Mantar daha derinlere inerek, irinli iltihaplar yaratır bu durumda saç kökleri ciddi hasar alarak, daha uzamayabilir. Bu nedenle, kesinlikle saç mantarının tedavi edilmesi gerekir.

Saç mantarı neden olur?

Hayvanlarla temas

Saç mantarı en çok hayvanlarla uğraşan ailelerde ortaya çıkar. Ağır ve kümes hayvanlarında olan mantar türleri bu insanlara kolaylıkla bulaşır.

Ortak kullanım eşyaları

Berber ve kuaförlerde hijyenik kurallara uyulmadığında, sinema ve tiyatro salonlarında, spor salonlarında, otobüs koltuklarından saç mantarı bulaşması çok daha kolaydır.  Bağışıklık sistemi kuvvetli olan kişiler taşıyıcı olduğundan aile içinde ortak kullanılan havlulardan, taraklardan saç mantarı hızla yayılabilir.

Ayak ve kasık mantarları

Ayaklarda ve kasıklarda olan mantarlar saça bulaştığında saç mantarına neden olabilir.

Bağışıklık sistemi zayıflığı

Bağışıklık sisteminin zayıflaması ile saç mantarı, hemen bulaşabilir. Genelde, iyi beslenmeyen ve başka hastalıklara maruz kalan çocuklarda daha sık yaşanılan bir durumdur.

Saç mantarı tedavisi

Ağız yolu ile alınan mantar önleyici ilaçlar başlıca tedavi yöntemidir. İçeriğinde selenyum sülfit ve zinc pyrithione olan şampuanlar, saç mantarına iyi gelir. Saçta oluşan mantarı yok ederken, yeni mantar sporlarının üremesine engel olur. Ketakonazol içeren şampuanlarda kullanılabilir.

Aile içinde birinde saç mantarı varsa, saç mantarı bulaşıcı olduğundan hasta kişinin kullandığı tarak, havlu gibi özel eşyalar başkaları tarafından kullanılmamalıdır. Hasta kişinin kullandığı şampuanlar korunma amaçlı diğer aile fertleri tarafından kullanılmalıdır.

Leave a Reply