Reye Sendromu Nedir Belirtileri Nelerdir Tedavisi

reye sendromu

Reye Sendromu Nedir Belirtileri Nelerdir Reye Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır: Reye sendromu, beyin ve karaciğerde tahribat yaratan, virüs kaynaklı bir hastalıktır. Tam olarak nedeni hala bilinmemektedir. Aspirin kullanımı nedeni ile oluştuğu düşünülmektedir. Özellikle, 4-14 yaş aralığında olan çocuklarda ortaya çıkar. Bu nedenle, çocuk ve gençlerde aspirin alınmamalıdır. İşte, reye sendromu belirtileri ve tedavisi;

Reye sendromu nedir?

Kış aylarında, suçiçeği ve grip salgınları sonrasında virüsün etken olması ile oluşur. 4-14 yaş aralığında olan çocuklarda görülür. Hayatı tehlikeye sokan bir hastalıktır. Bazen, hemen ölüme neden olduğu bilinmektedir.  Bu nedenle acil tedavi isteyen bir hastalıktır. Reye sendromunun ilk aşamasında teşhis ve tedavi başlarsa hastalığın tam olarak tedavisi mümkündür.

Reye sendromu belirtileri

Reye sendromu bazen çok ağır bazen de çok hafif seyirle devam eder. Virüs kaynaklı olan hastalıklardan hemen sonra yaklaşık 1 hafta sonra başlayabilir.  Sık kusma, yorgunluk ve uykusuzluk, bebeklerde ishal ve sık nefes alma, asabi ve agresif davranışlar reye sendromunun belirtileridir.

Görme bozukluğu, işitme ve konuşma bozuklukları, kafa karışıklığı, kas zayıflığı, nöbet geçirme ve bilinç kaybı yaşanabilir. Çocuklarda geçirilen virüs kaynaklı hastalık sonrası sık kusma ve akli dengede bozukluk varsa hemen bir hastaneye gidilmelidir.

Reye sendromu tedavisi

Reye sendromunun tedavisi genelde hastanede yapılır. Bilinen bir ilacı olmadığından genelde hastalara destek tedavisi yapılır. Tedavide, bol sıvı alınır, sağlıklı beslenme ve dolaşım solunum sistemi kontrol altına alınır. Karaciğer kontrolü için kan tahlilleri, beyni gözlemek için tomografi ve emar çekilir. Beynin içinde olan basınç ve klan basıncı kontrol edilir.

Kan şekeri için insülin, beyinde oluşan şişlikler için kortikosteroidler, vücutta olan fazla sıvıdan kurtulmak için diüretikler verilebilir. Erken teşhis ve tedaviye başlandığında hayatta kalma oranı yaklaşık %80 kadardır.

Eğer çocuk kusuyorsa, davranış değişikliği varsa, aşırı uyku halindeyse hemen doktora gidilmelidir. Virüs kaynaklı hastalıklar sonrası bu belirtiler yaşanabilir. Fakat, emin olmak için doktora gidilmelidir. Reye sendromu hem hayati risk taşıyan hem de özür yaratan bir hastalıktır. Üstelik, erken teşhis ve tedavi hastalığın tedavisinde çok önemlidir.

Reye sendromuna karşı alınacak önlemler

Suçiçeği, nezle gibi virüs kaynaklı hastalıklarda aspirin ve salisilat ailesinden ilaç kullanılmamalıdır. Reçetesiz olan ilaçlarda salisilat vardır. Bu nedenle mutlaka etiket okunmalıdır. Gençlerde ve çocuklarda doktora danışmadan aspirin kullanılmamalıdır.

Leave a Reply