Pilatesin faydaları tarihçesi ve pilatesin 6 prensibi

Son yıllarda oldukça popüler olan pilates, aslında 100 yıllık bir geçmişe sahiptir. Günümüzde pilates yapan pek çok insanın da merak ettiği bazı bilgileri sizlerle paylaşmaya çalışacağız. Yazımızda pilates hakkında bilgiler bulabileceğiniz gibi, tarihçesi ve faydaları ile ilgili de paylaşımda bulunacağız. İşte, detaylar;

Pilatesin tarihi

Çocukluğu astım ve romatizma hastalıkları ile geçen Joseph Pilates tarafından yaklaşık 100 yıl önce geliştirilmiş bir metottur. Yaşadığı hastalıklara rağmen vücut geliştirme konusuna büyük bir ilgi duyan Joseph Pilates, boksörlük ve koruma eğitmenliği de yapmıştır. Joseph Pilates, zamanla doğuya özgü egzersizler konusunda bir takım çalışmalar yaparak, bunları hareket bilimleri ve fizyoloji ile birleştirip pilates yöntemini geliştirmiştir.

Geliştirdiği metodu “kontroloji” olarak adlandıran Pilates, birinci Dünya Savaşında kamplarda hasta bakıcılık yapmış ve hastalara kendi geliştirmiş olduğu metodu öğretmiştir. Özellikle yatarak tedavisi yapılan hastalar için geliştirdiği ekipmanlarla, yatan hastaların yatarken egzersiz yapmalarına imkan vermiştir. Bu egzersizler sayesinde yaralı dokuların sabit kalması sağlanmış, yatarak istirahat sürecinde kendilerini mobilize etme, kasları güçlendirme ve fiziksel uygunluk düzeyini koruma olanağı sağlanmıştır.

Bu dönemde İngiltere’de yaşanan bir grip salgınında pek çok insan yaşamını yitirirken, Pilates’in hasta bakıcılık yaptığı kampta hiç kimsenin etkilenmemesi sayesinde “Pilates” yagınlaşmaya başlamıştır. Sonrasında kendi tekniğini daha da geliştiren Josaph Pilates, 1926 yılında ABD’ye göç etmiş ve New York’ta bir stüdyo açmıştır. Kendisi “10 seansta farkı hissedecek, yirminci seansta farkı görecek ve otuzuncu seansta bütünüyle yepyeni bir vücuda sahip olacaksınız” demiştir.

Joseph Pilates’e göre; Düzenli, sürekli ve akılcı şekilde yapılan vücut geliştirme çalışmaları ile günlük işlerin daha kolay, daha doğal ve daha koruyucu hale getirilmesi mümkündür. Spor salonlarında uygulanan egzersiz programları, kas gücünü sürekli korumayı ve gücü devamlı olarak arttırmayı özendirmektedir. Bu sayede güçlü kaslar daha da güçlü, zayıf kaslar daha zayıf bir duruma gelmektedir. Pilates’te ise, bunların tam tersi sonuçlar geç dönemlerde daha net olarak ortaya çıkmaktadır. Ancak faydaları çok daha net ve açıktır. Pilates’te egzersizler vasıtasıyla elde edilen neticeler, egzersizlerin bırakılmasından sonra da devam etmektedir.

Pilates’in 6 prensibi

  • Konsantrasyon: Pilates’te hareketlere yoğunlaşmak, tüm vücudun bir uyum içinde nasıl çalıştığına, hangi kasların kullanılıp hangi kasların kullanılmadığına dikkat göstermek gerekmektedir.
  • Kontrol: Pilates’te kontrol konusu oldukça önemlidir. Kontrol sağlayabilmek için vücudun çok iyi bir şekilde dinlenmesi, hareketlerin gösterildiği ve gerektirdiği şekilde yapılması ve olması muhtemel sakatlıkların önlenmesi gerekmektedir.
  • Merkezleme: Pilateste merkez; Bel, göbek ve kalça çevreleridir. Omurgayı ve iç organları yerinde tutmayı sağlayan kas sistemlerini içermektedir. Merkezleme prensibi; üst bedenin esnamesini, uzamasını ve stabilitesini sağlamaktadır.
  • Akıcı hareket: Yapılan hareketler acele etmeden, bütün noktalardan tek tek geçilerek, ancak aynı zamanda hiç durmaksızın yapılması gerekmektedir.
  • Kesinlik: Yapılacak olan hareketlerin belirsiz bir şekilde değil, tam olarak hakkı verilerek yapılması gerekir. Hareket sekansları da birbiri içinde ve birbirleri arasında koordineli olmalıdır.
  • Nefes: Pilates sırasında nefes alıp verme, paniklemeden derin nefes alıp tüm nefesi dışarıya üfleme şeklinde olmalıdır. Bu sayede nefes tamamen boşaltılır ve kan temizlenmiş olur.

Leave a Reply