Parathormon (PTH) yüksekliği ve düşüklüğü nedir?

Bir hormon olan Parathormon, paratiroid bezinde üretilmektedir. Bu hormon, tiroid bezinin yanında 4 adet bezden oluşur. Yaklaşık bezelye tanesi kadar olan bu bezler, kanda kalsiyum düzeyini kontrol eder. Fosfor, fosfat seviyesi ve iyon yoğunluğu da onun kontrolündedir. Parathormon testi sayesinde böbrek hastalıkları ve vitamin dengesizlikleri ortaya çıkmaktadır. İşte, PTH yüksekliği ve düşüklüğü ne demektir?;

Parathormon değerinin normali nedir ve yüksekliği ne anlama gelir?

PTH’nin normal değeri, 1 mililitrede, 10-55 pg/mL.dir. Fakat testin yanında kalsiyum ve fosfor değerlerine de bakılmalıdır. Hormonun yüksek çıkması, bir böbrek hastalığı veya paratiroid bezlerinin çok çalışması kaynaklı olabilir.

Parathormon yüksekliği neden olur?

  • Fosfor yükselmesi:

Böbrek hastalıkları, beslenme yolu ile fazla fosfor almak, lavman yaptırmak, kalsiyum ve magnezyum eksikliği, vücutta D vitamini fazlası olması, bulaşıcı hastalıklar, kemoterapi görmek, karbondioksiti yeterince dışarı atamamak ve ağır egzersiz yapmak fosfor yükselmesine neden olarak parathormon yüksekliğine neden olur.

  • Psödohipoparatiroidi:

Hastalık, vücudun parathormona yanıt vermemesi ile meydana gelmektedir. Genetik bir hastalıktır. Aslında yeterince parathormon üretilse bile, vücut direnç gösterir ve parathormon kullanılamaz, yükselir.

  • Kalsiyum eksikliği:

Vücutta kalsiyum seviyesi düşerse direk olarak parathormon seviyesi yükselir. Kalsiyum eksikliği, yeterince gıdalardan kalsiyum almamak, sindirim sisteminin yeterince kalsiyum emmemesi ve böbrek hastalıkları kaynaklı oluşmaktadır.

  • D vitamini eksikliği:

Yeterince güneş ışığı almamak, bağırsaklarda vitamin emilim bozukluğu olması nedeni ile ortaya çıkar. Böylece parathormon yüksekliği ortaya çıkmış olur.

  • Paratiroid bezi sorunları:

Paratiroid bezi şişmesi ve paratiroid bezi tümörleri parathormon yüksekliğine neden olmaktadır.

Çok nadir olarak hamilelikte parathormon yüksekliği oluşabilir.

Parathormon düşüklüğü ne anlama gelmektedir?

  • Paratiroid bezlerinin hasarlandığı veya alındığı boyun ameliyatlarında parathormon düzeyi düşer.
  • Akciğer, kolon veya göğüs kanserlerinde ve kemiklere yayılan bazı kanserlerde parathormon seviyesi düşmektedir.
  • Vitamin ve mineral düşüklüğünde parathormon seviyesi düşer. Kalsiyumun fazla olması veya çok fazla asit giderici ilaç kullanmak, kan dolaşımında magnezyumun az olması ve aşırı D vitamini almak parathormonu düşürür.
  • Sarkoidoz hastalığı, paratiroid bezlerinin radyasyon alması ve bazı bağışıklık sistemi hastalıkları parathormonun düşmesine neden olur.

Kaynak: Bu yazı, multiyasam.com/parathormon-pth-yuksekligi-ve-dusuklugu-ne-anlama-gelir/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply