Süt İçemiyorum dokunuyor: Laktoz intoleransı nedir?

Sütteki laktoz, süt içen bazı kişilerde karın ağrısı, şişkinlik, bulantı ve ishal gibi rahatsızlıklar meydana getirebilmektedir. Bu da laktoz intoleransı olarak ifade edilmektedir. Yazımızda laktoz intoleransı nedir, nasıl tanı konulur ve nasıl tedavi edilmektedir? Gibi merak edilen sorulara cevap vermeye çalışacağız. İşte, detaylar;

Laktoz intoleransı nedir?

Midedeki laktozu sindiren laktaz enziminin miktarında yaşam tarzına, genetik ve yaşa bağlı olarak azalma olabilir. Yaşanan bu azalma kritik seviyeye inerse laktoz intoleransı denen tablo yaşanmaktadır.

Midede ortaya çıkardığı rahatsızlıkla birlikte, tükettiğiniz gıdaların emilimini de bozmakta olan laktoz intoleransı hakkında endişe etmeyin, çünkü bu konuda kesinlikle yalnız sayılmazsınız. Dünya genelinde nüfusun hemen hemen yarısında laktoz intoleransının olduğu düşünülmektedir.

Hafif hassasiyetli olanlar farkında olmayabilir;

Süt hassasiyeti her insan için aynı düzeyde değildir. Bazılarında bir bardak süt etki yapmazken, ikinci bardağa tepki gösterilebilmektedir. Bu da büyük ihtimalle diğer hassasiyeti olan kişilere nazaran daha az hassasiyetiniz olduğu anlamına gelebilir.

Tüketilecek olan süt miktarı güne bölünerek, ortaya çıkabilecek rahatsızlık minimuma indirilebilir. Ayrıca laktoz oranı düşürülmüş sütler tüketebilir ya da laktaz preparatları alabilirsiniz.

Süt Hassasiyetinin anlaşılması;

Bunun için gayet basit bir şeker ölçüm cihazı kullanabilirsiniz. Karnınız açken kan şekerini ölçün ve sonrasında da süt için. 30 dakika süresince de başkaca bir gıda tüketmeyin ve süre bitiminde kan şekerini yeniden ölçün. Şayet kan şekerinde artış varsa, bu durum sütün sindirilmiş olduğunu ve hassasiyet olmadığını belirtmektedir.

Buna rağmen süt içtiğinizde bir rahatsızlık hissiniz varsa, kısmi süt intoleransınız olabilir. Bu nedenle daha detaylı tetkiklerin yapılabilmesi için doktora gitmeniz en doğrusu olacaktır.

Bu denli besin değeri yüksek olan süt içmekten vazgeçmeli miyiz? Elbette hayır…

Marketlerde laktozsuz süt ürünleri ve süt sindirici enzim preparatları bulunabilmektedir. Bu preparatları sütü içtikten sonra kullanabilir ve sütün sindirimine yardım edebilirsiniz. Laktoz enzimlerini FCC (Food Chemical Codex) standartlarına uygun olanlardan seçmeli ve tüketmelisiniz.

  • Laktoz intoleransı orta derece olanlar 2,500-5,000 FCC laktaz ünitesi
  • Laktoz intoleransı yüksek derecede olanlar ise, 10,000-20,000 FCC laktaz ünitesi alarak kullanmaya başlamalıdırlar.

Laktoz sindirim enzimi takviyesi kapsül formundaysa, midede erimesi açısından sütün içilmesinden 15 dakika kadar evvel alınması gerekmektedir.

Ayrıca laktoz parçalayıcı enzim içerikli sütler de piyasada satılmaktadır, ancak bunlar oldukça yüksek maliyetlidir.

Eğer laktoz intoleransına yani süt hassasiyetine sahip biriyseniz, süt tüketiminizi sınırlamalı ve enzim takviyeleri alarak bu önemli besin maddesini kullanmaya devam etmelisiniz.

Kaynak: Bu yazı, fitekran.com/laktoz-intoleransi-nedir/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply