Palm Olein Yağının Zararları Nelerdir?

Palm yağını hayatınız boyunca hiç duymamış olabilirsiniz. Muhtemelen sorulduğunda hiç yemediğinizi söyleyeceksiniz. Ancak gerçekler bundan farklı. Hayatımızda en az bir defa, hemen hemen hepimiz içerisinde palm yağı bulunan bir gıdayı ya da çok sevdiğimiz fast food zincirinin patates kızartmasını tükettik.

Palm olein ya da bilinen adı ile palm yağı, palmiye ağacının meyvesinin kendisi ve çekirdeğinden çıkartılır. Oldukça lezzetli bir yağ olan palm yağının kullanımı özellikle Malezya, Afrika, Endonezya ve Brezilya gibi ülkelerde oldukça fazladır.

Palm yağı içerisinde, oldukça fazla miktarlarda doymuş yağ barındırır ve kalorisi de yüksektir. Aslında sıkıldığında, hiç bir işlem görmeden taze olarak tüketilen palm yağının ciddi faydaları mevcuttur. İçerisinde yüklü miktarda A ve E vitamini barındırır; ayrıca antioksidandır. Ancak palm yağı, endüstriyel olarak kullanılabilir hale gelmesi için rafine edilmektedir. Bu işlem esnasında da faydalı özelliklerini kaybetmektedir.

Palm Yağının Zararları

Kilo Alımı ve Obezite: Palm yağı yüksek kalorili ve doymuş yağ açısından oldukça zengindir. İçerisinde palm yağı bulunan yiyecekler, diğer yiyeceklere göre çok daha fazla kilo aldırmaktadır. Amerika’da yapılan bazı araştırmalara göre, palm yağı içeren yiyeceklerin artan obezite oranında payı vardır.

Kanser: Avrupa Gıda Güvenli Kurumu’nun (EFSA) yaptığı açıklamaya göre, palmiye yağı 200 derecenin üzerinde rafinasyon işlemine maruz kaldığında, diğer bitkisel yağlardan çok daha fazla kansorejen madde ortaya çıkartmaktadır. Bu açıklamanın ardından, Avrupa Birliği’nin çıkardığı bir kanunla, içerisinde palm yağı bulunan ürünlerin etiketine, bunun açıkça yazılması mecburi oldu. Unutmayın, aldığınız bir ürünün etiketinde “bitkisel yağ kullanılmıştır” ibaresi mevcutsa, o bitkisel yağ büyük olasılıkla palm yağıdır.

Sindirim: Palm yağı rafine işleminin ardından, sindirimi oldukça zor bir yağa dönüşmekte ve hazımsızlık problemlerine yol açmaktadır.

Kalp ve Damar Sağlığı: İçerisindeki doğmuş yağ oranının çok fazla olması sebebiyle, damarlarda birikip kalp krizi riskini artırabilir. Uzak durduğumuz ve mutfaklarımızdan çıkardığımız ayçiçek yağındaki doymuş yağ aside oranı %7 iken, palm yağında bu oran %45’e çıkmaktadır.

Palm yağından uzak durmak için, paketli gıda ve fast food tüketimini minimuma indirmek gerekmektedir.

Bu yazı mavikadin.com kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply