Omurilik enfeksiyonu nedenleri ve tedavisi

Omurga kanalında bulunan omurilik hayati öneme sahiptir. Sistemik hastalıklar, enfeksiyonlar ve damarsal sorunlardan dolayı işlevini yapamaması sonucunda omurilik enfeksiyonu ya da iltihapları ortaya çıkmaktadır. Yazımızda omurilik enfeksiyonu hakkında bilgiler vereceğiz. İşte, detaylar;

Omurilik iltihabı nedenleri:

Daha çok vücuttaki herhangi bir bölgede yer alan enfeksiyon kaynağından, genellikle akut grip enfeksiyonları, suçiçeği virüsü, kızamık virüsü, kuduz virüsü ve bazı bakteriyel hastalıklar, idrar yolu enfeksiyonları ve akciğer enfeksiyonları gibi sistemik dolaşıma giren bakterilerin ilk önce beyne ve beyin zarı vasıtasıyla da omuriliğe ulaşmasından dolayı omurilik iltihabı oluşmaktadır.

Omurilik iltihabı ya da enfeksiyonu yalnızca virüs ve bakterilerle değil, bağışıklığı zayıflayan kişilerde duyarlılıklarının armasından dolayı çocuklarda ve yaşlı kişilerde, tümör veya kanserden dolayı bağışıklığı zayıflayan kişilerde, dolaşım bozukluğu olanlarda ve romatizmal rahatsızlıkları olan kişilerde sık bir şekilde görülebilmektedir. Ayrıca, bilinçsizce ve gelişigüzel kullanılan antibiyotikler, uçuk virüsü ve genital bölge virüsleri sebebiyle de omurilik enfeksiyonu oluşabilmektedir.

Akut seyirli bir omurilik iltihabı acilen müdahalede bulunulmazsa ölümle neticelenebilen bir hastalıktır. Kronik olanlarda ise, hastaların kollarını ve bacaklarını kullanamama sorunları, karıncalanma, uyuşma ve güçsüzlük gibi şikayetlere neden olmaktadır.

Omurilik enfeksiyonu belirtileri:

Omurilik enfeksiyonu ya da iltihabı, akut ve kronik olarak belirtiler verebilmektedir. Bu belirtilerin en çok korkulanı akut olanlardır. Bu tür bir omurilik iltihabı bulunan kişiler, grip enfeksiyonu yaşarken aniden kollarında ve bacaklarında güç kaybı hisseder, hatta kol ve bacaklarında ani gelişen felç hissi yaşabilirler. Enfeksiyonun omurilikte hangi bölgeye yerleşmiş olduğuna bağlı olarak, o bölgenin altında his kaybı, güçsüzlük, küçük ve büyük abdest tutamama gibi sorunlarla seneler boyu devam edebilecek problemler yaşanabilmektedir.

Omurilik iltihabı olan kişilerin sinirlerindeki hassasiyet neticesinde zonklayan bir ağrı, kollarda ve bacaklarda güç kayıpları, kramplar, kıyafet giyerken o bölgede fazla hassasiyet, saç düzeltirken bile aniden oluşan zonklayan bir baş ağrısı, denge ve yürüme bozuklukları gibi sistemik hastalıklara benzer belirtiler olabilmektedir.

Omurilik iltihaplarında, hastalar şikayetlerini boyun fıtığı ve bel fıtığı gibi hastalıklarla karıştırdıkları için doktora geç gitmektedirler ve bundan dolayı da tedavide yapılabilecek pek bir şey kalmayabilmektedir. Dolayısıyla, şikayetlerin yaşanmaya başlandığı ilk zamanlarda vakit kaybetmeden doktora gidilmesinde fayda vardır.

Omurilik iltihabında teşhis:

Omurilik iltihabı teşhisinde, öncelikle bütün hastaların çok iyi dinlenmesi ve hikayeleri önemlidir. şikayetlerinin ne zaman başladığı, nereden başladığı ve hangi bölgeye doğru yayıldığı, kullanılan ilaçlar, başka hastalıkların olup olmadığı ve geçirilen ameliyatların sorgulamasının yapılması gerekmektedir. Bundan sonra da hastanın hikayesine bağlı olarak tetkiklere başlanır. Kemik dokusundan dolayı bir enfeksiyon söz konusuysa bilgisayarlı tomografi, sintigrafi, röntgen, dobler ve kan tahlilleri gibi tetkiklerin yaptırılması gerekebilir.

Omurilik enfeksiyonlarında MR çok önemlidir, ancak MR’den başka başkaca sistemik bir hastalık söz konusu ise bunlarla alakalı da incelemelerin yapılması gerekmektedir. Omurilik iltihabının varlığı netleşmişse, hastanın omurilik sıvısının alınarak laboratuara yollanması gerekir.

Omurilik enfeksiyonu tedavisi:

Hastalığın teşhisi konulduktan sonra tedavide çok hızlı hareket edilmesi gerekir. Özellikle akut omurilik iltihabında bağışıklığı güçlendirecek bir metot uygulanmalı, bakteriyel ise anti-bakteriye, viral ise anti-viral ilaç tedavilerine hemen başlanması gerekmektedir.

Bakteriyel ve viral omurilik iltihaplarında dokularda ödem meydana gelebildiği gibi, bu ödemin ortadan kaldırılabilmesi için kortizon tedavisi yapılabilir. Akut omurilik iltihaplarında tedavinin gecikmesi ya da yapılmaması durumunda ölüm riski bulunmaktadır. Eğer hasta akut dönemi ölüm riski meydana gelmeden geçirdiyse, kronik dönemde kollarda ve bacaklarda güç kaybı şikayetiyle doktora gelirse tedavide rehabilitasyon yöntemleri, eğer ağrıyla doktora gelirse de fizik tedavi ve ilaç tedavisi verilmektedir.

Omurilik iltihabı felce neden olur mu?

Omurilik enfeksiyonu, bulundupu yere bağlı olarak çevre dokulara hasar verdiyse, özellikle spinal sinir adı verilen omurilikten çıkıp omurganın yanlarında bulunan deliklerden kol ve bacaklara ulaşan sinirleri sıkıştırıp hasar vermişse ağrıya, kol ve bacaklarda ağrılara, sırtta, belde ve boyunda ağrılara neden olabilmektedir. Ayrıca bulunduğu yere göre kollarda ve bacaklarda güç kaybı, kramplar, kasılmalar, yanma hissi ve uyuşukluklara sebep olabilir ve bunlar da yaşam boyu sürebilir.

Tedaviye yeteri kadar önem vermeyen ve bu süreci yeterli düzeyde uygulayamayan hastalarda kemik dokusunda zayıflık, kas kaybı, kas erimesi, osteoporoz yani kemik erimesi, yüyümede zorlanma ve yatağa bağlı kalmaya kadar varabilen neticeler olabilmektedir. Bundan dolayı, omurilik iltihabı bulunan veya geçiren kişilerin normal kontrollerini atlamamaları, evlerinde yapmaları gereken egzersizleri yapmaları, iyileşmei diyerek tedavilerini yarıda bırakmamaları çok önemlidir.

Leave a Reply