Topuk Dikeni Tedavisi için Topuk dikeni Egzersizleri

Topuk dikeni aslında çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Ayak topuğunda oluşan kalsiyum birikimi zamanla burada rahatsızlık duymayı sağlar. Bu oluşum, ayaklarda kas ve bağ doku yaralanmaları, uzun süre ayakta kalma ve topuk kemiğini saran dokuda olan hasarlardan kaynaklanabilir. İyi ayakkabı giymemek, aşırı kilolu olmak ve yürüme bozuklukları topuk dikeninin diğer nedenleri arasındadır.

Topuk dikeni tedavisi:

Topuk dikeninde tedavide, öncelikle jel tabanlıklar ve egzersizler uygulanır. Aslında topuk dikeninin olduğu bölgede bir ağrı oluşmaz, fakat bu bölgede iltihap oluşursa şiddetli ağrılar meydana gelir. İltihap, ayak topuğunu saran yumuşak dokuda olursa ağrı çok daha şiddetli olmaktadır. Bu durum tıp dilinde plantar fasiit olarak bilinir.

Hastaya esneme hareketleri, ayakkabı seçimi, kas ve tendonları destekleyen ürünler, ortopedik tabanlar ve fizik tedavi uygulaması yapılır. Sıklıkla hastaya ağrı kesiciler verilir. Pek çok hasta bu uygulamalar ile ameliyattan kurtulur. Fakat bazı hastalarda ise kesinlikle ameliyat uygulanır. Yaklaşık hastaların %10 kadarına cerrahi uygulama yapılmak zorunda kalınır.

Topuk dikeni egzersizleri:

Sırt üstü yatılır ve ayak bilekleri kendi etrafında döndürülür. Baş parmaklar karşı tarafı işaret ediyor gibi durmalıdır. Kaslar bu şekilde gerildiğinden, bu hareket çok faydalıdır.

Bir sandalyede oturun ve ayağınızın altından bir bez gerin. Bezin her iki ucunuda kendinize doğru çekin. İşlem yapılırken asla bacak kırılmamalıdır. Bu uygulama 10 defa 2 dakika kadar uygulanmalıdır.

Bir şişeyi ayak oyuğunuza alın ve öne arkaya hareket ettirin. Bu hareket 2-3 dakika kadar yapılmalıdır.

Düz bir duvar önünde duvarı itiyor gibi baskı uygulayın. Bu durumda bir ayak arkada olmalı ve ondan güç alınmalıdır. 30 sn. kadar bu işlem yapılmalıdır.

Topuk dikeninden korunma yöntemleri:

Topuk dikeninden korunmanın başlıca yöntemi sağlıklı ayakkabı seçimi yapmaktır. Ayakkabıların tabanı yumuşak olmalı ve ayağa tam oturmalı, ortopedik olanlardan seçilmelidir. Ayakta uzun süre kalıyorsanız ve sert zemindeyseniz, mutlaka yumuşak tabanlı ayakkabı seçimi yapmalısınız. Bu nedenle, ayakkabınızın içine ortopedik tabanlık koyabilir veya spor ayakkabı tercihinde bulunabilirsiniz.

Topuklu ayakkabı seçiminden uzak durulmalıdır. Topuklu ayakkabılar, hem topuk dikeni oluşmasına neden olur hem de bacak kaslarında deformasyon yaratır. Çok kiloluysanız kesinlikle kilo verin. Aşırı kilolar, topuklara ekstra yük bindirir.

Leave a Reply