Boyun Fıtığı Boyun Kireçlenmesi Nedenleri ve Tedavisi

Travma, zorlama ve yaşlılık gibi çeşitli faktörler boyundaki omurların birbirine baskı yapmasına ve omurlar arasındaki disklerin kaymasına, küçülmesine, yok olmasına sebep olacağından omurlar birbirine sürtünmeye ve omurlar hasar görmeye başlayacaktır. Bu durum ise boyun fıtığına neden olacaktır.

Boyun Fıtığı Belirtiliri Nelerdir?

Boyun fıtığı kendini öncelikle şiddetli ağrılarla göstermektedir. Boyun fıtığı ağrıları yalnızca boyun ağrısıyla sınırlı kalmamakta, kol, omuz ve sırtta da fıtığın ağrısı görülmektedir. Ayrıca kol ve el kaslarında güç kaybının oluşması, reflekslerde zayıflık olarak adlandırabileceğimiz dokunulduğunda tepkinin gecikmesi ya da hafif dokunmaları hissetmemek gibi durumlarda meydana gelmektedir. Ayrıca kolda incelme, duyu kaybı ve elektriklenme de boyun fıtığı belirtileri arasında bulunmaktadır.

Boyun Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ağrının yönü ve cinsini teşhis etmek için öncelikle doktor klinik muayenesinin yapılması gerekmektedir. Yapılan klinik muayene ile kuvvet kaybı, refleks kaybı gibi durumların yaşanıp yaşanmadığı teşhis edilecektir. BT ve MR taramaları da yine boyun fıtığı teşhisinde başvurulan testlerdir.

Boyun fıtığı tedavisinde illa ki cerrahi müdahale gerekmemektedir. En basit tedavi yöntemi egzersizlerdir. Egzersiz öğretilerek boyuna egzersizler uygulanmakta ve uygulanan egzersizler ile ağrı hafifletilmeye çalışılmaktadır. Egzersiz yoluyla boyun fıtığı tedavisi yalnızca ilk aşama boyun fıtıklarında yapılmaktadır. İlerleyen boyun fıtıklarında egzersiz tedavisi yeterli olmamaktadır.

Fizik tedavisi ise basit anlamda sistemli olarak uygulanan egzersizlerdir. Sistemli olarak uygulanan bu egzersizler boyun fıtığının yine ilk aşamalarında uygulanabilecek bir tedavi yoludur. Ağrıların hafiflemesini ve etkilerin de hafiflemesini de sağlayacaktır.

Masaj da boyun fıtığı tedavisinde uygulanılan bir yöntemdir. Masajın yanı sıra çekme germe tedavisi de yapılmaktadır.

Boyun fıtığı tedavisinde kapsül, tablet ve iğne olmak üzere doktor tarafından tavsiye edilebilecek üç çeşit ilaç bulunmaktadır. Boyun fıtığının çok ileri aşamada olmaması yine boyun fıtığının ilaçla tedavi edilmesini sağlayabilecek bir yöntemdir. Ancak kullanacağınız ilacı mutlaka doktor kontrolünde kullanmalısınız. Bu sayede hastalığınıza en uygun olan ilacı kullanmış olursunuz.

Boyun fıtığı tedavisinde kortizon ilaçlar kullanılarak enjeksiyon yapılmaktadır. Boyna yapılan bu enjeksiyonlar boyun ağrılarını hafifletmek içindir.

Ancak egzersizler, fizik tedavi, masaj ve enjeksiyona rağmen geçmeyen ya da geçemeyecek boyun fıtığının tedavi edilmiş için cerrahi müdahale gerekmektedir. Boyun fıtığı ameliyatında diskleri arasındaki sıvı dolu keseciğin yok olması nedeniyle disklere baskı yapmaya başlayan yapının alınma işlemi yapılmaktadır.

Boyun Kireçlenmesi Nedir?

Omurlar arasındaki disklerin hasar görmesi durumunda boyunda kireçlenme oluşmaktadır. Boyun kireçlenmesi şiddetli ağrılarla oluşmaktadır.

Boyun Kireçlenmesi Nedenleri Nelerdir?

Duruş bozukluğu boynun kireçlenmesine sebep olan çok önemli bir etkendir. Devamlı aynı pozisyonda durmak, boynun eğri ve öne eğik durması duruş bozukluğundan kaynaklanan kireçlenmeye sebep olacaktır.

Boyun eklemlerinin çok fazla kullanılması da kireçlenmeye sebep olan bir etkendir. Çok fazla sakız çiğnemek, boyna ters ve ani hareketler yapmak, diş gıcırdatmak boyun kireçlenmesine sebep olan faktörler arasında bulunmaktadır.

Boyna alınan kazalar, boyna alınan darbeler sakatlanmalardan kaynaklı boyun kireçlenmesine sebep olmaktadır.

Menenjit, ıyme hastalığı gibi enfeksiyonel hastalıklar boyun kireçlenmesine sebep olan faktörler arasında bulunmaktadır.

Boyun Kireçlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Boyun kireçlenmesinde şiddetli ağrı görülmektedir. Bu ağrılar genel olarak boyunda başlamakta, omuz ve kollara doğru da yayılmaktadır. Ayrıca hareket ederken boyunda çıtlama ve kıkırdama gibi sesler oluşmaktadır.

Ayrıca kas spazmı ve kas krampları da boyun kireçlenmesine sebep olacaktır. Ayrıca ellerde ve kollarda uyuşukluk oluşması da boyun kireçlenmesine sebep olacak önemli bir etmendir. Dinlenilmesine rağmen oluşan yorgunlukta boyun kireçlenmesi nedenlerindendir.

Leave a Reply