Topuk Ağrısı Neden Olur Tedavisi Nasıl Yapılır?

Topuk ağrısı nedenleri ve tedavisi

Topuk Ağrısı Neden Olur Tedavisi Nasıl Yapılır: Topuğumuz ayağımızın en büyük kemiğidir. Bu kemikte çeşitli sıkıntı olabileceği gibi, ayağı oluşturan kemik ve eklemlerde hatta tendonlarda oluşan bir aksaklık topuk ağrısına neden olur. Ayağın aşırı kullanması, sakatlık ya da yaralanma topuk ağrısına neden olur. İşte, topuk ağrısı nedenleri ve tedavisi;

Topuk ağrısı nedenleri

Topuk çıkıntıları

Topuğu kaplayan kasların ve kemiklerin gergin olması, topuk çıkıntısına neden olur. Topuğun çevresinden kırılma ya da kopma oluşabilir. Topuk çıkıntısı, sürekli koşan atletler ve sporcularda görülür. Obez ve kilolu insanlarda bu çok daha fazla görülür.

Topuk dikeni

Topuğu ayak parmaklarına bağlayan doku iltihaplandığında topuk dikeni meydana gelir. Koşan atletler, ayağa oturmayan ayakkabılar kaynaklı topuk dikeni olur.

Aşırı içe bükülme

Topuğun arkasında olan bağların ve tendonların fazla gerilmesi ile oluşur. sırt, bel, dizlerde meydana gelen sakatlıklar kaynaklı oluşabilir.

Aşil tendonu iltihabı

Topuğun hemen arka kısmında olan aşil tendonu iltihaplandığında ortaya çıkar. Genelde profesyonel sporcularda görülür. Topuk ağrısına neden olur.

Ne zaman doktora gidilmelidir?

Topuk ağrısı başladığında öncelikle ayaklarınız dinlendirin. Eğer topuk ağrısı dinlenmeye rağmen azalmıyorsa hemen doktora gidilmelidir.

Ağrı fazlaysa, birden başlıyor ve artıyorsa, topukta kırmızılık varsa, topukta şişme varsa, ağrı nedenle üzerine basılmıyorsa hemen doktora gidilmelidir. Topuk ağrısı hemen tedavi edilmelidir çünkü, sizi yatalak edebilir, yürüyüşü bozarak, düşmenize neden olabilir.

Topuk ağrısı tedavisi

Topuk ağrısında dinlenme başlıca tedavidir.

10-15 dakika kadar günde 2 defa buz kompresi yapılır,

Ağrı kesiciler ile tedaviye destektir, ayağa tam uyan ayakkabı kullanılmalıdır. Ayakkabı ayağı sıkmamalı, bol olmamalıdır,

Gece splinti denilen alet, ayağı esnetir bu nedenle geceleri bu alet kullanılabilir, ağrıyı hafifletmek için topukluk takılabilir,

Bunlara rağmen topuk ağrısı hafiflemiyorsa hemen bir doktora gidilmelidir. Ağrı sebebini bulmak için röntgen yapılabilir .

Doktor fizik tedavi uygulaması yapılabilir. Fizik tedavi ile kaslar ve tendonlar güçlenir ve ağrılar durur. Çeşitli iltihap sökücü ilaçlarla, ağrı bu arada durdurulur.

Çok nadir olarak, hastanın topuğuna ameliyat yapılır. Ameliyat sonrası uzun süre iyileşme dönemi vardır.

Topuk ağrısı çekmemek için yapılacaklar

Ayağa tam uyan ayakkabı giyilmelidir, her fiziksel aktiviteye uygun ayakkabı alınmalıdır,

Egzersiz öncesi ısınılmalıdır, sağlıklı beslenilmelidir, kilo alınmamalıdır.

Leave a Reply