Öksürük neden olur? Öksürüğe ne iyi gelir?

En başta üst solunum yolu rahatsızlıkları olacak şekilde, bir çok hastalığın ortak belirtisi öksürüktür. Öksürüğün iyileştirilmesinde belirtilerin doğru olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Yazımızda, öksürük nedenleri ve tedavisiyle ilgili bilgiler vereceğiz. İşte, detaylar;

Öksürük nedir?

Öksürük, boğaz ve solunum yollarının temizlenmesini sağlayan bir savunma mekanizmasıdır ve bu bağlamda bir hastalık değildir. Balgamlı ve balgamsız, akut ve kronik olmak üzere tipleri bulunmaktadır. Balgamsız öksürük, kuru olduğu için kişinin boğazında gıcık hissi yaratmaktadır. Öksürükle beraber balgam da varsa prodüktif öksürük olarak adlandırılır. Kronik öksürük denmesi için öksürüğün üç hafta ve daha uzun sürmesi gerekmektedir. Bazen de uzun yıllar sürebilmektedir. Akut öksürük ise farenjit, sinüzit, akciğerlere yabancı bir cismin gitmesi ve nezle nedeniyle meydana gelmektedir.

Öksürük neden olur?

Kişideki öksürüğün birden fazla sebebi olabilmektedir. Astım, nezle, grip, geniz akıntısı, farenjit, tüberküloz, kalp yetmezliği ve akciğerlerde sıvı birikimi kuru öksürüğe yol açabilmektedir. Bronşit, sinüzit ve sigara da balgamlı öksürüğe neden olmaktadır. Bununla birlikte kronik kulak sorunları ve uzun müddet alınan tansiyon ilaçları da öksürüğün nedenleri olarak sıralanabilir. Bazen öksürüğün sebebi psikolojik nedenlerden de kaynaklanabilmektedir.

Yaşanan öksürüğün ne kadar sürdüğü ve tipi, öksürüğün sebebinin belirlenmesi açısından oldukça önemlidir. Geceleri yaşanan balgamsız ve kuru öksürükler daha çok viral üst solunum yolu enfeksiyonlarından veya alerjiden kaynaklanabilmektedir. Çocuklarda geniz akıntısı, gastroösefageal reflü ve sinüzit kaynaklı öksürükler uykuya geçtiği andan itibaren başlar. Hareket etme, egzersiz yapma, ağlama ve gülme gibi aktivitelerle artış gösteren öksürük astım belirtisi olabilir. Havlar gibi, boğuk ve kaba öksürük krupta görülür. Metalik ve gürültülü öksürük, trakeit adı verilen solunum yolu enfeksiyonu belirtisi olabilir. Boğmaca durumunda öksürük haykırma tarzında ve nöbet şeklinde olmaktadır. Zatürrre ve tüberküloz hastalıklarında yaşanan öksürükler kurudur. Akciğer apsesi, bronşiektazi ve kistik fibrozis hastalıklarında ise balgamlı öksürük söz konusudur.

Sigara öksürük yapar mı?

Sigara kullananlarda zamanla içme miktarının artışına bağlı olarak bronşlar balgam üretmeye başlamaktadır. Bu süreklilik haline gelirse, öksürüğün kronikleşmesine ve artmasına yol açabilmektedir. Öksürüklerin sadece sigaradan kaynaklandığı düşünülerek pek ciddiye alınmayan bir durum oluşur. Ancak balgamda kan görüldüğünde, öksürüğün başka bir sebebe bağlı geliştiğini düşünerek doktora görünürler. Bu da öksürüğün temelinde yatan önemli hastalıkların tanılanmasını geciktirebilmektedir.

Reflünün öksürükle ilişkisi;

Reflü belirtileri olarak ağza asit gelmesi, göğüste yanma hissi ve ağızda acı bir tat oluşmasını sıralamak mümkün. Bu belirtilerin yanında bazı durumlarda öksürük reflünün tek işareti de olabilir. Reflü kaynaklı öksürükler çikolata, alkol, kahve, yağlı ve baharatlı yemekler ile birlikte daha da şiddetlenebilmektedir. Çoğunlukla geceleri yatıldığında öksürüğün şiddeti artar. Reflü öksürük yapabildiği gibi, öksürük de reflünün şiddetini arttırabilmektedir. Bununla birlikte reflü astımı tetikleyebildiği gibi, astımlı kişilerde reflü de sıklıkla görülebilmektedir.

Geniz akıntısından dolayı öksürük olur mu?

Geniz akıntısı, kişide devamlı olarak boğazı temizleme ihtiyacı doğurmakta ve rahatsızlık verebilmektedir. Geniz akıntısındaki iltihabi maddeler boğazın tahriş olmasına neden olarak, geceleri uykuda öksürüğe yol açabilmektedir. Geniz akıntısı, uzun süreli öksürüğün en temel nedenlerinden biridir. Çok miktarda olan geniz akıntısı, ses kısılmasına ve boğaz ağrısına yol açabilir. Ayrıca östaki borusuna yakın bir yerde birikmesiyle, sinüs kanallarını tıkayarak sinüs enfeksiyonlarına ve orta kulak iltihabına neden olabilir.

Akciğer kanseri ve öksürüğün ilişkisi;

Basit bir üst solunum yolu enfeksiyonundan kaynaklanabilen öksürük, akciğer kanserinden dolayı da gelişebilir. Bundan dolayı, uzun süreli öksürüğü olanların kesinlikle göğüs hastalıkları doktoruna muayene olmaları tavsiye edilmektedir.

Astım ve KOAH da öksürük yapar;

Üç haftayı geçen kronik öksürük, alt solunum yollarıyla alakalı KOAH ya da astım gibi hastalıkları düşündürmektedir. Bunların dışındaki öksürük nedenleri arasında, öksürükle birlikte ateş, kilo kaybı ve terleme varsa verem hastalığı düşünülebilir.

Kullanılan bazı ilaçlar da öksürük sebebi;

Bazı tansiyon ilaçları öksürüğün tetiklenmesine yol açabilmektedir. Bu tür tansiyon ilaçlarını alan kişilerin %10-20’lik bölümünde inatçı bir öksürüğe rastlamak mümkündür. Yaşanan öksürükler ilacın alınmaya başlanmasından haftalar, aylar hatta 1 yıl sonra bile oluşabilmektedir.

Tiroit bezi iltihabı da öksürük yapabilir;

Çok sık görülen bir durum olmasa da tiroit bezi iltihabı da öksürük yapabilmektedir. Bunda yaşanan öksürük hırıltılı şekildedir. Ayrıca astım ataklarındaki kuru öksürük şeklinde de görülebilmekte ve tedavi edildiğinde gerileme gösterebilmektedir.

Psikolojik nedenlerden dolayı da öksürük olabilir;

Psikojenik öksürük; tik öksürüğü ya da alışkanlık öksürüğü olarak adlandırılmaktadır. Daha çok çocukluk döneminde veya ergenlikte oluşmaktadır. Kendi kendine gelişebildiği gibi isteyerek de oluşabilmektedir. Bu tür öksürüklerin keyifli bir zaman diliminde, gece ve gündüz uykularında kendiliğinden yok olduğu görülür.

Kuru öksürük nedir?

Oluşan öksürükte balgam yoksa buna kuru öksürük denir ve kişinin boğazında gıcık hissi verir. Ateş, halsizlik ve mide bulantısıyla beraber kuru öksürük söz konusuysa, ciddi bir hastalığa işaret etmese de, özellikle grip, nezle, farenjit, geniz akıntısı, astım, kalp yetmezliği, reflü, akciğerde sıvı toplanması ve tüberküloz gibi problemlerde görülmektedir.

Uzun müddet geçmeyen bir kuru öksürük şikayeti varsa, boğazda tahrişe ve akciğerlerde de ağrıya neden olabilir. Şiddetli kuru öksürük durumları kişide krizlere de yol açabilmektedir. Kuru öksürük ataklarında baş dönmesi, baş ağrısı ve bayılma gibi durumlar da görülebilmektedir. Aşırı şiddetli olan kuru öksürük kasların da yorulmasına neden olacağı için, bazen idrar kaçırma ve göğüs kafesinde ağrılı fıtığa da neden olabilir.

Balgamlı öksürük nedir?

Öksürükle beraber balgam geliyorsa, bu prodüktif öksürük olarak tanımlanır.  Bronşit, sinüzit ve sigara balgamlı öksürüğe yol açabilmektedir. Özellikle sigara kullananlar, öksürük ve balgamı sigaranın doğal bir neticesi gibi görmektedirler. Halbuki öksürük de balgam da çok ciddi hastalıkların habercisi olabilmektedir. Bunların en az bilineni ise bronşektazi hastalığıdır. Genellikle sigaradan kaynaklandığı düşünülen öksürük, bronşektaziden kaynaklanıyor olabilir.

Alerjik öksürük nedir?

Vücudun savunma mekanizmalarından biri olan öksürük, üst solunum yollarından alt solunum yollarına kadar her yerden kaynaklanıyor olabilir. Öksürüğün giderilmesi için ilaç kullanımı ve refleksin bastırılması çocuklardaki öksürük için pek de tercih edilmeyen bir yoldur. Alerjenlerin yol açtığı öksürüğün önüne geçebilmek amacıyla, ilk önce hangi alerjene duyarlılığın olduğu belirlenmelidir. Bunu tespit etmek için çeşitli laboratuar testleri ve alerji deri testleri kullanılır. Alerjenlerin tespitinin yapılmasından sonra, alerjenden sakınmanın yöntemlerinin uygulanması çevresel alerjen yükünün hafiflemesine imkan sağlayacaktır. Bunun yanı sıra, gerektiğinde semptom giderici ve koruyucu bazı ilaçlar ile alerjene has immunoterapi denen alerji aşı tedavisi de tedavinin aşamalarını oluşturabilir.

Öksürükle birlikte görülen alerjik hastalıklar;

Alerjik bronşiyal astım; Çocukluk döneminde en çok rastlanan kronik solunum yolu hastalıklarından biridir. Yenileyen öksürük atakları, geceleri ve egzersiz ile birlikte artış gösteren öksürük, hırıltı ve nefes darlığıyla birlikte ortaya çıkar. Kişide solunum sıkıntısı meydana getirebilmektedir. Öksürük atakları yaşanırken küçük hava yollarında daralma olur, ciddi denebilecek solunum problemi görülebilmektedir. Çoğunlukla polenler, ev tozu akarları, evcil hayvan tüyleri ve deri döküntüleri, hamam böceği ve küf mantarları astım ataklarını tetikler. Bununla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonları da öksürük ataklarını tetikleyebilmektedir.

Saman nezlesi ( Alerjik rinit ); Halk arasında saman nezlesi olarak adlandırılan alerjik rinit, mevsimsel ya da tüm sene boyunca görülebilmektedir. Mevsimsel olan saman nezlesinin temel nedeni polen alerjisidir ve özellikle ilkbahar aylarında yaşanır. Bu dönemde kişilerin gözlerinde sulanma, gözlerde kaşıntı, burun akıntısı, burun kaşıntısı ve tıkanıklığıyla birlikte hapşırma da görülmektedir. Mevsimsel alerjik rinit, ilkbaharda ot ve ağaç gibi bitkilerin polenlerini havaya yaymasından kaynaklanmaktadır. Bütün sene boyunca devam eden alerjik rinit ise, genellikle iç mekan alerjenlerinden kaynaklanır.

Atopik dermatit ve besin alerjileri; Atopik dermatit, bebeklik egzaması olarak da bilinmektedir. Çocukluk çağında erken dönemde rastlanan alerjik hastalıklardan biridir. Atopik dermatitli çocuklarda besin alerjisi de öne çıkmaktadır. En başta gelen besin alerjisi yapan besinler olarak inek sütü ve yumurta gelmektedir. Atopik dermatitte yüz, boyun, kollar, bacaklar ve vücutta kaşıntılı kuru deri lezyonları mevcuttur.

Besin alerjisi bazen yalnızca sindirim sistemini alakadar eden bulgular gösterebilmektedir. Beslenme sorunları, reflü, huzursuzluk, kabızlık, mukuslu ve kanlı dışkı besin alerjisinin işareti olabilmektedir. Atopik dermatit ve besin alerjileri çoğunlukla tolerans gelişimi sonrası iyileşme göstermektedir.

Geçmeyen öksürük astım habercisi mi?

Süreklilik gösteren öksürükler, geceleri uykudan uyandıran ve sabah yoğunlaşan öksürükler, kimi zaman göğüste hırıltı ve hızlı solunum olması, göğüste sıkışma ve küçük hava yollarında astım duyarlılığının belirtisi veya olması muhtemel bir alevlenmenin işareti olabilir. Alerjen duyarlılığı bulunanlarda üst solunum yolu enfeksiyonları, akut alevlenmeleri tetikleyebilmektedir.

Öksürük tedavisi nasıldır?

Öksürük ataklarının temelinde mikrobik bir hastalık varsa enfeksiyon tedavisi, astımda nefes açıcı tedavi ve reflü için asit giderici tedaviler gerçekleştirilmektedir. Üç haftadan uzun süren öksürüklerde vakit geçirmeden bir göğüs hastalıkları uzmanına görünmek gerekir.

Bir takım solunum yolu ile ilgili mikrobik hastalıklardan sonra, haftalar boyu sürebilen kuru öksürükler olabilmektedir. Bu kuru öksürük durumunda bronş genişletici tedaviler gerçekleştirilebilir. Öksürük sebebi olan hastalıkların belirlenmesinde akciğer filminin yanı sıra, doktor gerekli görürse solunum fonksiyon testi, sinüs filmi ve reflüden şüphe duyuluyorsa endoskopi tetkikleri de kullanılabilmektedir.

Doktora gidilmesi gereken durumlar nelerdir?

Öksürük tedavisinde, altında yatan hastalığın teşhisinin geciktirilmemesi ve tedavinin daha kısa sürmesi amacıyla şurup veya ilaç kullanımı kesinlikle doktor kontrolünde olmalıdır.

  • Eğer öksürük üç haftadan daha uzun süredir devam ediyorsa ve antibiyotik tedavisi başarısız olmuşsa,
  • Öksürükle birlikte yüksek ateş ve nefes darlığı varsa,
  • Öksürükle birlikte gelen balgamda kan varsa kesinlikle hekime görünmekte fayda vardır.
Öksürüğe neler iyi gelir?

Öksürüğün iyileştirilmesi, öksürüğe yol açan hastalıkların belirlenerek tedavisiyle mümkün olabilir. Öksürüğe yol açan en ciddi sebebin solunum yolu enfeksiyonları olduğu varsayılırsa, bu tür hastalıklardan korunmak öksürükten korunma için de bir tedbir olacaktır. Bunu sağlamak için;

  • Dengeli ve düzenli bir beslenme ile özellikle kış mevsiminde C vitamini alımı,
  • Kirli ve tozlu ortamlardan uzak durma,
  • Düzenli olarak spor ya da egzersizler yaparak vücut direncini arttırma,
  • Uykuya özen göstererek vücudun yorgun veya halsizleşmesini önleme, vücudu dilendirme,
  • Bol miktarda sıvı alımı yapmak gerekir.

Öksürüğün en yaygın görülen sebebi sigaradır ve sigaradan uzak bir hayat sürmek, kişiyi öksürükten koruyacağı gibi önemli sağlık problemlerinden de korur. Öksürüğü yumuşatmak amacıyla süte bal karıştırmak ya da bala karabiber ekleyerek tüketmek de fayda sağlayacaktır. Ayrıca öksürüğe karşı en etkili öksürük şurubunun her gün içilecek 2-2,5 litre su tüketmek olduğunu da belirtelim.

Öksürük için doktorun bilgisi olmadan öksürük şurubu kullanmamak gerekir. Kuru öksürük durumunda kullanılacak olan öksürük söktürücü bir şurup, mevcut öksürüğün daha da şiddetlenmesine yol açabilir. Balgam çıkarması gerekli olan bir öksürükte, öksürüğü kesen bir şurup kullanımı balgamın çıkmasını engelleyebilir.

Öksürüğe iyi gelen bitki çayları nelerdir?

Ayva; Kış mevsiminin öne çıkan meyvelerinden biri olan ayva, öksürüğün azalmasının yanında boğazın yumuşamasına da katkı sağlamaktadır. Ayvanın çekirdekleri kıvam arttırıcıdır ve çaya ilave edildiği zaman sakinleştirici etki gösterir. Sindirimin kolaylaşmasına da yardımcı olan ayva kanserden korumakta, kilo vermeyi kolaylaştırmakta, alerjik reaksiyonlara iyi gelmekte, cildi sağlıklı hale getirmekte, kan basıncını dengelemekte ve bağışıklığı güçlendirmektedir. Ancak aşırı miktarlarda tüketilmesi halinde toksik etkisinin olabileceği de unutulmamalıdır.

Ayva çayı;

Ayva çayını hazırlamak için gerekli olan malzemeler; Ayva kabuğu, elma kabuğu, ıhlamur çiçekleri, 3 adet ayva çekirdeği ve 3 adet kakule.

Ayva çayının hazırlanması; Yukarıda sıralanan bütün malzemeler kaynatılan suda ağzı kapalı bir şekilde 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Ayvanın çekirdekleri suya hafif pembe bir renk verecektir. Hazırladığınız çayı sabah, öğlen ve gece yatmadan evvel bir fincan tüketebilirsiniz. Tatlandırmak için dilerseniz içerisine 1 çay kaşığı kadar çiçek balı ilave edebilirsiniz.

Portakal; İçerdiği yüksek C vitamini sayesinde kış aylarının baş tacı olan bir meyvedir. Portakal kabuğunun iç kısmındaki beyaz kısmın içi kadar değerli olduğunu da bilmelisiniz. Portakal kabuğundaki esansiyel yağlar kanserden koruma sağladığı gibi tümör oluşumun da önüne geçmektedir. Portakal kabuğunun iç kısmındaki beyaz kısmındaki pektin maddesi bağırsak sağlığı yönünden oldukça faydalıdır. Pektin, midede kıvam meydana getirmekte, midenin boşalmasını geciktirerek tok kalmayı sağlamaktadır.

Yaseminli portakal çayı;

Çayın hazırlanması için gereken malzemeler; Portakal kabukları, 10 adet karanfil, bir tutam yasemin çiçeği ve 3 halka dilim zencefil.

Yaseminli portakal çayının hazırlanması; Yukarıdaki malzemeler kaynatılmış olan suda kapalı şekilde 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Demlenen çay sabahları, öğlen ve geceleri yatmadan yaklaşık 45 dakika evvel bir fincan olarak içilebilir. Çayı tatlandırmak isterseniz, içine 1 çay kaşığı kadar çam balı ilave edebilirsiniz.

Kuşburnu; İçeriğindeki zengin C vitamini çok güçlü bir antioksidan görevi görmektedir. Özellikle soğuk algınlıkları, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, yüksek ateşli hastalıklar ve zayıflama gibi durumlarda fayda sağlamaktadır.

Kuşburnu çayı;

Kuşburnu çayının hazırlanmasında kullanılacak malzemeler; Kuşburnu meyveleri, çubuk tarçın ve ekinezya.

Kuşburnu çayının hazırlanması; İlk önce kuşburnu meyveleri bir çaydanlıkta ağzı kapalı şekilde kaynatılır. Kaynadıktan sonra içerisine çubuk tarçın ve ekinezya ilave edilir. Yine ağzı kapalı halde 10-15 dakika demlenmeye bırakılır. Hazırlanan çay sabahları, öğlen ve geceleri yatmadan yaklaşık 45 dakika önceden bir fincan tüketilebilir.

Not: Bitki çaylarının tüketilmesinden önce, özellikle kronik hastalığı olanlar, hamileler ve alerjisi olanlar mutlaka doktorlarını bilgilendirmelidirler.

Bebeklerde ve çocuklarda öksürük;

Genellikle kış mevsiminde çocuklarda oldukça yaygın olarak görülen öksürük, 3-4 gün kadar sürdüğü gibi 3-4 haftadan daha uzun da devam edebilmektedir. Çocuklardaki kronik öksürük, kesinlikle ileri tetkiklerle değerlendirilmelidir.

Çocuklarda öksürük, aslında vücudun savunma mekanizmasıdır ve solunum yollarının üst kısmından alt kısmına kadar her yerden kaynaklanıyor olabilir. Çocuklar veya bebekler, öksürme ile üst ya da alt solunum yollarında bulunan enfeksiyonu ve alerjik maddeler gibi yabancı cisimleri atmaya çalışmaktadırlar. Vücudun bu refleks mekanizmasının baskılanması tehlikeli sonuçlar yaratacağı gibi, öksürüğe karşı kullanılan öksürük kesici ilaçların da çocuklar ve bebeklerde kullanılmaması gerekmektedir.

Bebeklerde ve çocuklarda öksürük tedavisi yapılırken, amacın öksürüğü kesmekten çok öksürüğe yol açan etkenin ortadan kaldırılması olmalıdır. Çocuklar ve bebeklerde görülen öksürüklere;

  • Burun akıntısı,
  • Baş ağrısı,
  • Boğaz ağrısı,
  • Yüksek ateş,
  • Hırıltı ve hışıltı,
  • Kusma,
  • Nefes darlığı,
  • Güçlükle soluk alma eşlik edebilmektedir.

Bebekler ve çocuklarda öksürüğe 39 derece ve üzerinde yüksek ateş, morarma, zor ve sıklıkla nefes alma eşlik ediyorsa acil olarak sağlık yardımı alınmalıdır. Yemek yerken birdenbire başlayan öksürük, güçlükle ve sıkça nefes alıp verme gibi durumlar yaşanıyorsa, yabancı bir cismin yutulduğu varsayılarak hemen tıbbi müdahale almak hayati önem taşıyabilir. Eğer 39 derece ve üzerinde bir ateşlenme varsa, bebeklerde ve çocuklarda alt solunum yolu enfeksiyonu riski söz konusu olabileceğinden acil tedavi alınması gerekir.

Çocuklar ve bebeklerde üç haftadan daha kısa devam eden öksürüğün nedenlerinin en başında üst solunum yolu enfeksiyonları gelmektedir. Bunlar farenjit, sinüzit, tonsilit, krupülarenjit ve otit gibi enfeksiyonlar olabilir. Üç haftayı geçen kronik öksürüklerin nedeni ise, enfeksiyonlarla birlikte astım ve alerjik bronşit gibi alerjik hastalıklardır. Türkiye’de sıklıkla görülen öksürük vakaları dikkate alındığında, kronik öksürüğü olan çocuklarda ve bebeklerde verem-tüberküloz da değerlendirilmelidir.

Bebeklerin ve çocukların pasif sigara dumanına maruz kalmaları da başka hiçbir sorun olmaksızın öksürüğe neden olabilmektedir. Çocukların yanında sigara içilmese de onların sigaranın zararlı etkilerinden etkilenmeyeceği anlamına gelmemektedir. Evde bulunan eşyalara sinen sigara dumanı bile pasif sigara içiciliğine neden olabilmektedir. Çocukların pasif içici olmamaları için, evin hiçbir kapalı odasında sigara içilmemelidir.

Gerçekleştirilen araştırmalarda, pasif sigara dumanına maruz kalan çocukların kış mevsiminde çok daha yaygın olarak üst ve alt solunum yolu enfeksiyonuna yakalandığı belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, pasif sigara dumanına maruz bırakılan çocukların astım gibi alerjik hastalıklara da yakalandıkları bilinmektedir.

Öksürüğe karşı çocukların vücut direnci arttırılmalı;

Yuvaya giden çocuklarda, kış mevsiminde hafif üst solunum yolu enfeksiyonları görülmektedir. Mevcut öksürük kısa süreli, ateş ve nefes darlığı eşlik etmiyorsa öksürük ilacı verilmesine gerek olmaz. Çocukların vücut direncini arttırmak ve dengeli bir beslenme düzeninin kurulması, kısa süreli öksürüklerde iyileşme imkanı sağlamaktadır. Kısa süreli ve ateş olmayan öksürüklerde tetkik yapmaya gerek yoktur. Eğer yüksek ateş varsa ve üç haftayı geçen bir öksürük sorunu yaşanıyorsa ileri tetkiklerin yapılması gerekir. Bu tetkikler;

  • Akciğer ve sinüs filmleri.
  • Tam kan sayımı, CRP ve Sedmentasyon gibi kan tetkikleri ilk öncelikle yaptırılması gerekli olan tetkiklerdir.
  • Akraba evliliklerinin çok olduğu yerlerde ter testi, kistik fibroz hastalığının teşhisi için gereklidir.
  • Alerjik deri testleri ise, öksürüğün alerjik kaynaklı olması ihtimaline karşı yapılmalıdır.
  • Kronik öksürüğün nedeni olan tübreküloz teşhisi amacıyla PPD testi yapılır.

Bebeklerde öksürüğe karşı koruyucu aşılar;

Bebeklerin öksürüğe karşı korunmasını sağlamak amacıyla aşağıdaki aşılar uygulanabilmektedir.

  • Boğmaca aşısı,
  • Zatürre aşısı,
  • Menenjit aşısı.

Menenjit ve boğmaca aşıları, karma aşı olarak uygulanır. 2, 4, 6 ve 18 aylık bebeklerin hepsine rutin olarak yapılmaktadır. Pnömokok yani zatürre aşısı ise ülkemizde rutin olarak uygulanmaya başlanmış ve bu aşının yukarıda verdiğimiz aylardan daha büyük çocuklarda unutulmaması gerekmektedir.

İki yaşını geçmiş olan çocuklara tek doz yapılan zatürre aşısı, 10 yıl süreyle koruyucu bir etkiye sahiptir. 10 yalın altında olan tüm çocukların aşı karneleri takip edilmeli ve eğer zatürre aşısı yapılmamış görünüyorsa, kış aylarına girmeden önce mutlaka yaptırılmalıdır.

Öksürük için hangi doktora gidilir?

Öksürük için hangi bölüme veya doktora gidilir diyorsanız, ilk muayene için dahiliye ve kulak burun boğaz bölümüne gitmelisiniz, eğer öksürükle beraber başka bir rahatsızlık varsa, doktorunuz sizi ilgili bölüme sevk edecektir.

Kaynak: Bu yazı, memorial.com.tr/saglik-rehberleri/oksurugu-sesinden-ve-suresinden-tanimak-mumkun/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply