Normal sperm değerleri ve spermlerin canlı kalma süresi

Sperm sayısı, erkeklerin baba olmalarında şansı arttırmaya yarayan en önemli etkendir. Erkeklerin kısırlıklarının en önemli nedenidir. Yazımızda, “normal sperm sayısı” spermlerin ömrü diğer bir ifadeyler spermlerin canlı kalma süresi ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız. İşte, detaylar;

Çocuk sahibi olmak için sperm sayısı kaç olmalı?

Sperm konusunda gerçekleştirilen çalışmalarda, erkeklerin sperm sayısının 1 ml’de minimum 20 milyon olması gerektiği ortaya konulmuştur. Şayet erkeğin sperm sayısı, bu limitin altına düşerse baba olma şansları oldukça azalacaktır. Spermlerin sadece %1’i yumurtalara ulaşmaktadır ve bunların içinden de yanlıca 1 tane sperm döllenme sağlamaktadır.

Sperm sayısı, erkeklerin bir kısmında 80 milyon/1 ml olabilmektedir. Yani sperm sayısı insandan insana değişiklik göstermektedir. Erkeklerdeki sperm sayısı yaşam kalitesine, genetik mirasa, geçirilmiş olan hastalıklara ve taşınan olaylara bağlı olarak değişebilmektedir. Erkeklerin sperm üretimleri ergenlik çağında başlamakta ve ilerleyen yaşlara kadar sürebilmektedir. Kadınlarda yumurta sayıları her adet döneminin sonunda azalmakta ve menopoz dönemine gelene dek sayısı daha da düşmektedir. Artık en sonunda menopoz dönemine girdiklerinde ise yumurta üretimi tümüyle bitmektedir.

Sperm sayısının azlığı, erkeklerde çocuk sahibi olamama konusundaki en önemli unsurlardan biri olarak öne çıkmaktadır. Ancak giderek gelişen modern tıp teknolojileri sayesinde kısırlık konusunda ciddi adımlar atılmaya başlamıştır. Özellikle sperm sayısının düşüklüğünün giderilmesi ve belirli bir sayıya ulaştırılması konusunda ciddi ilerlemeler kaydedilmiş, çocuk sahibi olmak isteyen erkeklere baba olabilme şansı sağlanmıştır. Ancak her ne kadar teknoloji gelişmiş olsa da, tam olarak çözüm getirilememiş ve yalnızca sperm sayısında artış sağlanarak belirli bir sayıda sperm elde edilmesi sağlanabilmiştir.

Spermlerin canlı kalma süresi  (Ömrü) ne kadardır?

Spermlerin canlı kalma süresi bulundukları ortama bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. En çok merak edilen konulardan biri, ister kadın üreme ortamı olsun isterse dışarıda bir ortam olsun, spermin canlı kalma süresidir.

Spermlerin vajinada canlı kalma süreleri, ortalama 24 saat ile maksimum 2-3 gün kadardır. Spermler ancak bu süre zarfında canlı kalabilmektedirler. İlk birkaç saatten sonra döllenmenin gerçekleşmesi oldukça azalır.

Spermler, dış ortamda şayet ortam sıcaklığı uygun ve başkaca bir etkenle karşılaşmaz ise, canlı kalma süresi saatlerle ölçülebilmektedir. Ancak ortam sıcaklığının yeterli olmadığı ve bazı harici etkenlerin olması nedeniyle yalnızca birkaç dakika kadar canlı kalabilirler.

Merak edilen konulardan biri de, dış ortamdan alınan ya da değen bir sperm gebe kalmaya yol açar mı? Bu durum çok çok zor bir olasılıktır. Hamileliğin gerçekleşme ihtimali olabilir, ancak çok zor bir olasılık olarak değerlendirilmelidir. 1 ml spermin içinde 20 milyonu aşkın sperm hücresi bulunur ve bunlardan yalnızca bir tanesi döllenme yapabilir. Bundan dolayı, dış ortamdan değme ihtimali olan bir spermin gebelik meydana getirmesi neredeyse imkansız gibi bir şeydir. Bu durum ile ilgili vakalar dünyada yok denecek kadar azdır. Şayet bu yolla gebelik olma ihtimali bulunsaydı, aynı tuvaleti kullanan farklı insanların olmasından dolayı kazaen gebe kalma vakalarını duyabilirdik. Yani kısaca, dış ortamdan değebilecek bir spermle hamile kalma olasılığının milyarda bir olasılıkta olduğunu belirtmemiz gerekir.

Sperm sayısını ve kalitesini artırmak için neler yapılır?

Sperm tahlili ve anlamları

İbrahim saraçoğlu ve sperm kalitesi/sayısını artırmak için öneriler

Kaynak: Bu yazı, ozelliklerinedir.com/normal-sperm-sayisi-ve-spermlerin-canli-kalma-suresi/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply