Erkeklerde meme büyümesi (Jinekomasti) nedenleri ve tedavisi

erkeklerde-meme-buyumesi

Erkeklerde meme büyümesi pek duyulmayan bir olaydır, ancak büyüme çağında olan erkek çocuklarda, ergenliğe girilmesi ile birlikte, göğüslerde dolgunluk ve hassasiyet oluşur. Aslında bu gayet doğal bir durumdur. Genellikle bu durum %95 oranında kendiliğinden düzelir. Fakat bazen kalıcı olur ve memelerde büyüme oluşur. Buna jinekomasti denilir. Bu durumda olan insanlar sosyal hayatlarında sıkıntılar yaşarlar.

Jinekomastinin pek çok nedeni olabilir. Bazen, östrojen miktarının artması ve testosteron miktarının artması ile yani hormonal olarak oluşur. Bu bölgede oluşan tümörler kaynaklı olarak meme dokusunda büyümeler oluşabilir. Hepatit, siroz, akciğer kanseri, akciğer hastalıkları, testis hastalıkları, uyuşturucu kullanımı, kilo alımı, kas miktarı arttırmak için anabolizan ilaç kullanımı jinekomasti yapabilir. Bazen nedeni bulunamadan memelerde büyüme oluşabilir.

Aslında genç yaşlarda oluşan jinekomasti, ergenlik döneminde başlar ve kendiliğinden kaybolur. Diğer nedenlerle oluşan jinekomastiler orta yaş ve üzerinde ortaya çıkar.

Jinekomasti türleri:

  1. derece jinekomasti; göğüste az miktarda büyüme vardır ve deride fazlalık yoktur.
  2. derece jinekomasti; göğüste orta derecede büyüme vardır, deri fazlası bazen oluşur.
  3. derece jinekomasti; göğüste hızla ve büyük bir büyüme vardır. Deri fazlalığı da oluşmuştur.

Jinekomasti tedavisi:

Jinekomasti nedeni tespit edilerek tedavi planlaması yapılır. Hastanın yaşı, jinekomasti derecesi, hastanın beklentisi ve istekleri tedavide etkendir. Tedavi genelde cerrahidir. Cerrahi uygulama ile tedavi dışında hormonal olarak tedavi yapılamaz. Dokunun meme, yağ dokusu ya da her ikisinin olma durumunda uygulanacak olan yönteme karar verilir.

Liposuction:

Bu yöntem meme dokusunun yağdan oluştuğu durumlarda uygulanır. Jinekomasti hastalarının çoğunluğu bu gruptandır. Meme dokusunda fazlalık varsa, endoskopik uygulama yapılır.

Lazer liposuction:

Lazer uygulama ile yapılan operasyonlarda ödem ve morarma az olur. Liposuction metodu ile alınamayan yağ hücreleri lazer ile parçalanır alınır. Bu yöntem ile cilt daha hızlı toplanmaktadır.

Endoskopik teknik:

Yağ dokusu ile memenin kendi dokusunun çıkarılması gerektiğinde uygulanır. Yara izleri ve oluşabilecek riskler düşüktür. Memenin içinden parça çıkarılarak meme küçültme işlemi yapılır.

Açık ameliyat:

Cilt çok esnemiş olduğunda ve kendi kendine toparlanamayacağı durumlarda fazla deri çıkarılır. Çıkarılacak deri miktarına bağlı olarak bu durumda iz kalabilir.

Ameliyat ve ameliyat sonrası:

Ameliyat öncesi aspirin alınmamalıdır ve ameliyattan 8 saat öncesinde su ve gıda alımı kesilmelidir. Jinekomasti ameliyatında genel anestezi yapılır. Ameliyat yaklaşık olarak 30 dk-2 saat aralığında sürer. Meme dokusu çıkarılırsa dışarıda dren olur. Bu drenler 1-2 gün sonra çıkarılır. Ameliyat olduktan sonra hareketlerde kısıtlama, hassasiyet, morluk oluşabilir.

Jinokomasti ameliyatının riskleri:

Tüm ameliyatlarda risk vardır. Jinokomasti ameliyatlarından sonra enfeksiyon riski, kanama riski, karıncalanma ve renk değişiklikleri oluşabilir.

Erkeklerde meme büyümesinin sebepleri nelerdir?

Erkeklerde meme büyümesi nasıl geçer?

Erkeklerde meme küçültme operasyonu sonrasında iz kalır mı?

Leave a Reply