Miyom (Myoma Uteri) nedir

miyom nedir

Miyom (Myoma Uteri) nedir? Miyomlar, rahim içinde rahim kas dokusundan gelişen tümör benzeri yapılardır. Genelde iyi huıyludurlar. Bezelye tanesinden portakala kadar büyüklükte gelişebilirler. Genelde yuvarlak olsalar da farklı şekillerde de oluşabilirler. İşte, miyomlar ;

Myom çok sık oluşabilen bir durumdur. 25-35 yaş aralığında görülse de en çok 35-45 yaş aralığında ortaya çıkarlar. Miyomlar bazen zararsızdır. Hatta gebelikte bile sorun yaratmayabilirler. Miyomlar genelde menopoz dönemi ile ortadan kalkarlar. Var olan miyomlar, menopoza girilmesi ile ortadan kalkabilir.

Rahim alınma ameliyatlarının en sık nedeni miyom kaynaklıdır. Miyomlar kendiliğinden küçülebilir, büyüyebilir, kötü huya dönebilir. Bunu önceden anlamak zordur. Sadece, sıkı takip altına alınmalıdırlar.

Miyom belirtileri nelerdir?

Miyomlar genelde pek fazla belirti vermezler. Genelde jinekolojik muayenede veya ultrasonda anlaşılırlar. Fakat, bazen miyomlar büyüdüklerinde aşağıda ki belirtileri verirler;

Adet kanamsında artış, adet düzensizliği,

Ara kanamalar,

Cinsellik sonrası kanama,

Sık dirar yapma,

Karında büyüme ve şişlik oluşması,

Cinsellikte kuyruk sokumunda ağrı,

Kansızlık,

Kısırlık (rahim ağzı ve tüplerde oluşan miyom kaynaklı),

Bağırsaklara baskı yapan miyom kaynaklı, kabızlık,

Düşükler.

Miyom gelişimine neden olan durumlar

Siyah ırk, doğum yapmamış olmak, ilk adetin çok erken yaşta olması, kırmızı etten zengin beslenme,

Obezite, alkol, ailesel genetik durumlar, hipertansiyon olarak sayılabilir. Egzersiz yapma ve doğum kontrol hapları miyom gelişmesini engellemektedir.

Miyom tedavisi

Miyom tedavisi iki yönlüdür. Normal hayatı etkilemeyen ve belirti, şikayet vermeyen miyomlarda miyom kontrol altına alınarak sadece gözlemlenir. Herhangi bir tedavi uygulanmaz. Fakat, kısırlık yaratan, kötü huylu olan miyomlarda kesinlikle tedavi gerekir. Tedavide ana amaç, ameliyat ile bu miyomların alınmasıdır. Miyom tedavisinde ilaç olarak, GnRH analogları kullanılır. Bu ilaçlar ile geçici menopoz yaratılır. Bu sayede miyom küçülür.

Miyom ameliyatları

Miyom ameliyatlarında laparoskopi yöntemi uygulanır. Çocuk isteyen kadınlarda rahmin korunması amaçlı yapılır. Fakat, miyom ameliyatı sonrası miyomun tekrar etme oranı yüksektir. Bu nedenle miyom ameliyatı sonrası tekrar miyom ameliyatı yapılabilir. Miyom çıkarıldıktan 6 ay sonra hamilelik planlanmalıdır.

Histerektomi ameliyatı

Bu ameliyat rahmin komple çıkarılmasıdır. Bazen hastanın menopoza girmesine engel olmak için yumurtalıklar bırakılır. Histerektomi ameliyatında rahimde olan miyomlar rahimle alınarak bir daha tekrar etmesi engellenmiş olur.

Leave a Reply