Adet ağrısında ilaç ve diğer tıbbi tedaviler

adet ağrısına ne iyi gelir

Adet ağrısına iyi gelen ilaç ve diğer tıbbi tedaviler nelerdir işte tüm detaylar. Şiddetli adet sancısı, adet döneminin başında başladığı gibi, ilerleyen dönemle birlikte bazı patoloji kaynaklı da olabilir. Sürekli ve uzun süren, hayatı zorlaştıran adet sancılarında kesinlikle doktora gözükmekte fayda vardır. Ağrıların altında olan nedenler bulunmalı ve tedavi edilmelidir. İşte, adet ağrısında ilaçlar ve tedaviler;

Adet ağrısında İlaç tedavisi

Adet ağrılarında genelde non steroid antienflamatuar ağrı kesiciler kullanılır. Bu ilaç grubu adet döneminde rahimde artan ve ağrıya neden olan progtaglandinlerin üretimini azaltır. Hastalara adet kanaması başlamadan önce kullanması önerilir. Adet dönemi boyunca da devam edilir. Adet kanaması ağrı kesiciler nedenli azalabilir. Bunun hiçbir zararı yoktur. Adet ağrılarında doğum kontrol hapları da kullanılabilir. Doğum kontrol hapları yumurtlamayı önlerler bu nedenle adet ağrıları hafifler. Çocuk isteyenlerde doğum kontrol hapı kullanılmaz.

İlaç dışında uygulanan tedaviler

Orta yaştan sonra başlayan adet ağrı ve sancılarında mutlaka doktora gidilmelidir. Çünkü, endometriozis, miyom, polip, yumurtalık kisti oluşmuş olabilir. Bu durumda hasta ameliyat edilerek temizlenmelidir. Ameliyatlar genelde laparoskopi ile yapılır.

Özellikle genç kızlarda bazen adet sancısı sadece psikolojik olabiliyor. Bu durumda, adet dönemi hakkında genç kızları bilgilendirmek ve bu olayın gayet normal ve doğal olduğunu anlatmak gereklidir.

Adet öncesi gerginlik (Premenstruel sendrom)

Adet kanaması başlamadan 1 hafta önce başlayan  ruhsal ve fiziksel sıkıntılara, gerginliklere adet öncesi gerginlik veya premenstruel sendrom denilir. adetin başlaması ile bu sıkıntı azalır ve 1-2 gün içinde düzenlenir.  Bu durum sıklıkla 30-45 yaş aralığında görülür. Tam olarak nedeni bilinmemektedir. Serotonin azlığı olarak düşünülür.

Adet öncesi gerginlik belirtileri

Baş ağrısı, migren atakları,

Bulantı, kusma, depresyon, hafıza kaybı,

Kolay öfkelenme, sinirli olma, uykusuzluk, çarpıntı,

Ödem ve şişlik, sivilcelenme, kasıklarda ağrı, denge bozukluğu,

Eklem ağrıları, ses ve kokuya hassasiyet, sıcak basması olarak görünür.

Tedavi

Diyet, egzersiz ve dengeli hayat, non steroid antienflamatuar ilaçlar,

Anksiyete ilaçları, SSRI, GnRH anologları olarak sayılabilir.

Leave a Reply