Migrene Ne İyi Gelir En Etkili 10 Tedavi Yöntemi

Migrene ne iyi gelir, 10 etkili tedavi yöntemi

Migrene Ne İyi Gelir En Etkili 10 Tedavi Yöntemi: Günümüz insanlarında sıklıkla görülen ve sürekliliği olan baş ağrıları olarak bilinen bir hastalık olan migren, ülkemizdeki kadınların %22’sinde, erkeklerin de %11’inde bulunmaktadır.,

Migren ağrısının hızlı bir şekilde geçirilmesini sağlamak için steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar vardır. Migren sorunu olan kişiler daha çok beta blokerler, triptanlar ya da antienflamatuarlar kullanırlar. Kullanılan ilaçlar sürekli hale gelen migreni geçirmeye yeterli olmuyorsa, değişik yöntemler kullanılabilir. İşte, migrende 10 etkili tedavi yöntemi;

1- Akupunktur:

Akupunkturla migren tedavisinde, enerji akışının düzenlenmesini sağlamak amacıyla deri altına ince iğneler yerleştirilmektedir. Yapılan analizlerde akupunktur migren nöbetlerini ilaç tedavilerine nazaran daha az yan etkilerle geçirebilmektedir. Bununla birlikte akupunktur uygulaması, kronik gergin baş ağrılarını da geçirmede fayda sağlamaktadır.

2- Nöroterapi:

Nöroterapide kan basıncı, kas gerilmeleri, kalp atım hızı ve cilt sıcaklığı gibi fonksiyonları görüntüleyen elektronik sensörlerden yararlanılmaktadır. Bu uygulamadaki amaç, baş ağrısının giderilmesi için gergin kasların gevşetilmesi ve vücut tepkilerinin kontrol edilebilmesini öğretmektir. Yapılan çalışmalarda migren ve gerilim tipi baş ağrılarının geçirilmesinde nöroterapinin etkili olduğu görülmüştür.

3- Gerdirme egzersizleri:

Gerdirme egzersizleri yaparak kas gerilmeleri azaltılabilmekte ve migren ağrılarının giderilmesine yardımcı olunabilmektedir. Aniden başlayan migren ağrılarınız başladığında boynunuzu yukarı ve aşağıya, sağa ve sola hareket ettirebilir, omuzlarınızı yukarı ve aşağı doğru hareket ettirebilirsiniz. Avuç içinizle alnınıza ve başınızın yan taraflarına bir süre baskılama yaparak bekleyebilirsiniz. Bu egzersizleri her gün 20 dakika ve iki seans halinde yaparsanız fayda elde edebilirsiniz.

4- Masaj yapmak:

Yaşadığınız migren ağrısını geçici de olsa geçirmek için şakaklarınıza, boynunuzun ön ve arka kısımlarına veya omuzlarınıza masaj yapabilirsiniz. Masaj yapmak geçici bir rahatlama sağlayabilir, ancak migren ağrılarınız yeniden başlayabilir. Haftalık bazda 6 masaj seansı geçiren kişilerde çok daha az migren ağrıları nüksetmektedir.

5- Meditasyon yapmak:

Kullanılan bazı meditasyon teknikleri sayesinde dikkat toplama ve kronik ağrılardan zihnin arındırılması sağlanabilmektedir. Ancak meditasyon ile migren arasındaki etkileşim konusunda yeterli veri bulunmamaktadır. Migren hastası olan bir grup ile ruhsal meditasyon çalışmaları yapılmış, sonucunda da migren ağrılarının sıklığında ve şiddetinde azalmalar görülmüştür.

6- Aerobik:

Bisiklete binmek, yüzmek ve düzenli yürüyüşler yapmanın yanı sıra, aerobik egzersizleri de migren ağrısının şiddetini ve olma sıklığını en aza indirmektedir. Bir araştırmada düzenli egzersiz yapmayan migren hastaları için 12 hafta süren bisiklete binme egzersizleri yaptırılmış, bu kişilerin migren sıklıklarının ve şiddetinin azaldığı, yaşam kalitelerinin arttığı görülmüştür.

7- Rahatlama egzersizleri yapmak:

Migreni olan kişilerin derin nefes almaları, müzik eşliğinde dinlenmeleri, gözler kapalı sırt üstü yatarak bir süre rahatlamaya çalışmaları ağrıların azalmasında etkili olabilmektedir. Migreni olan bir grup ile yapılan çalışmalarda, rahatlama egzersizlerinin bu migrenli kişilerin uyku kalitelerinde artış sağladığı ve akupunkturdan daha etkili olduğu belirlenmiştir.

8- Nitrat ve nitritlerden sakının:

Baş ağrısını tetikleyen nitrat ve nitrit içerikli işlenmiş gıdalardan, içeriğinde lezzet arttırıcı monosodyum glutamat bulunan gıdalardan sakınmak büyük önem taşımaktadır. Kahve, çikolata, alkol ve peynirin içeriğinde yer alan feniletilamin, fermente etlerde ve sert kabuklu yemişlerde, soyada ve peynirdeki tiramin ve aspartam tatlandırıcılar migrenin ve baş ağrılarının tetikleyicisidirler.

9- Soğuk ve sıcak:

Migreni iyileştirmede bu yöntemi herkes kullanabilir. Boynunuzdaki gerginliği almak için boyun arkasına sıcak uygulayabilir, nabızlı baş ağrılarınızda ise sıcak yerine soğuk kompres yapabilirsiniz. Beyne kan taşıyan atardamarlar şakaklardaki kemiğin arkasında yer almaktadır. Bu bölgeye soğuk kompres uygulaması yapıldığında gerginlik azaltılır ve nabızlı çarpıntılar giderilebilir.

10- Botoks yaptırmak:

Genelde kırışıklıkların giderilmesinde kullanılan botoks, kronik migren ağrılarının giderilmesinde de etkili olmaktadır. Botoks uygulaması, 12 haftada bir olmak üzere kronik migren hastalarına uygulanabilmektedir. Üzerinde yapılan çalışmalarda botoksun baş ağrılarının sıklığını çok ciddi oranda azalttığı tespit edilmiştir.

Leave a Reply